PROTEST: Den britiske legen Meenal Viz protesterer utenfor statsministerens bolig i London. Regjeringen har blitt kritisert for å kunne skaffe tilstrekkelig med klær og utstyr i kampen mot koronaviruset.
PROTEST: Den britiske legen Meenal Viz protesterer utenfor statsministerens bolig i London. Regjeringen har blitt kritisert for å kunne skaffe tilstrekkelig med klær og utstyr i kampen mot koronaviruset. Foto: Kirsty Wigglesworth / AFP

Vil fjerne helsearbeidere som ikke er etnisk hvite fra frontlinjen mot korona

Formålet er å redusere det høye smittetallet og dødstallet blant personer med afrikansk, asiatisk eller minoritetsbakgrunn i England.

Helsemyndigheter i flere land har pekt på at minoritetsgrupper er hardest rammet av Covid-19-viruset.

Som et tiltak foreslår britiske helsemyndigheter at ansatte som jobber i helsesektoren, og som har afrikansk, asiatisk eller minoritetsbakgrunn, skal fjernes fra frontlinjen som jobber med koronapasienter.

Disse ansatte skal i stedet bli omplassert for å redusere smitterisikoen. Personellet skal «risikovurderes», og det er basert på denne vurderingen at personellet vil få utdelt nye roller eller arbeidsoppgaver.

Det kommer frem i et brev som ble sendt til ulike deler av den britiske helsetjenesten onsdag, som har blitt gjengitt av The Guardian.

Risikovurdering

I veiledningen vektlegges det at dødstallet blant disse gruppene er høyere enn hos etnisk hvite briter.

«Det er stadig mer bevis som tyder på at personer med afrikansk, asiatisk eller annen minoritetbakgrunn blir hardere rammet av Covid-19», står det i brevet.

Den såkalte BAME-gruppen (black, asian or ethnic minority) skal derfor skjermes for å motvirke utviklingen og for å redde liv.

Brevet legger også til grunn at Helsedepartementet har bedt Public Health England om å undersøke og rapportere om hvorfor gjennomsnittet er høyere i denne gruppen.

«I forkant av rapporten og som et forebyggende tiltak anbefaler vi arbeidsgivere om å risikovurdere personell som er i risikosonen og finne løsninger deretter», står det videre, ifølge The Guardian.

Det ni sider lange brevet var undertegnet den nasjonale helsetjenestens (NHS) utviklingssjef, Amanda Pritchard. Brevet ble sendt til offentlige sykehus over hele England.

HYLLEST: Helsepersonell ansatt i den offentlige helsesektoren i England deltar i en «klapp for helsearbeidere». Foto: Niklas Halle'n / AFP
HYLLEST: Helsepersonell ansatt i den offentlige helsesektoren i England deltar i en «klapp for helsearbeidere». Foto: Niklas Halle'n / AFP

Skal prioriteres

Brevet presenterer ikke konkrete tiltak til hvordan sikkerheten til BAME-personell skal ivaretas. The Guardian skriver at det likevel antas at personellet vil bli flyttet til andre avdelinger eller over til andre arbeidsoppgaver hvor de er mindre utsatt for smitte. Det anbefales også at de blir prioritert når det kommer til testing.

En av fem ansatte i den offentlige helsesektoren, og cirka halvparten av alle legene, har afrikansk, asiatisk eller minoritetsbakgrunn i England.

I forrige uke meldte The Guardian at minoritetsgrupper er overrepresentert med 27 prosent når man ser på det generelle dødstallet i befolkningen. Denne gruppen er også overrepresentert i tallene som viser personer som har dødd med viruset og som er ansatt i det offentlige helsevesenet, har avisen skrevet.

Hvorfor det er forskjell mellom de ulike gruppene er foreløpig uvisst. Noen forskere har pekt på høyere frekvens av kreft, diabetes og hjertesykdom blant noen BAME-grupper som en mulig faktor. Andre mener at gruppen er overrepresentert i samfunnskritiske stillinger.

DØDE: Britiske helsearbeidere holder opp ark med navnene til kollegaer som har mistet livet med koronaviruset. Her deltar de i en protest for å kreve mer smittevernsutstyr.
DØDE: Britiske helsearbeidere holder opp ark med navnene til kollegaer som har mistet livet med koronaviruset. Her deltar de i en protest for å kreve mer smittevernsutstyr. Foto: Matt Dunham / AFP

Flere tiltak gjennomført

Ifølge The Guardian har allerede flere tillitspersoner som jobber i det offentlige helsevesenet i England erkjent problemstillingen, og iverksatt tiltak for motvirke utviklingen.

For eksempel har Somerset NHS Foundation Trust, som leverer et bredt utvalg av medisinske tjenester i fylket, allerede klassifisert BAME-gruppen som «sårbare og i faresonen». De ansatte blir prioritert først i køen til å teste seg og blir også i større grad fulgt opp i hvordan det går på jobben.

– Mange av dere er bekymret for hvordan Covid-19 rammer BAME-kollegaene i Storbritannia. Vi forstår bekymringen og vil gjøre alt vi kan for å sikre at du føler deg trygg og støttet i løpet av denne vanskelige tiden, sa administrerende direktør Peter Lewis til The Guardian etter innføringen av tiltakene.