MÅ TROLIG VENTE: Liverpool må trolig vente ytterligere noen måneder før fotballen ruller igjen.
MÅ TROLIG VENTE: Liverpool må trolig vente ytterligere noen måneder før fotballen ruller igjen. Foto: Geoff Caddick

– Naivt å tro at Premier League kan starte opp igjen før august eller september

Premier League håper på å kunne spille kamper igjen i juni. Det har britiske journalister liten tro på er mulig.

Se Mens vi venter på Premier League på TV 2 Sumo NÅ!

Flere medier, deriblant The Mirror, har de siste ukene hevdet at Premier League har kommet langt i samtaler med helsemyndighetene om en oppstart av Premier League igjen i juni.

Partene er kommet til en foreløpig enighet om å starte ligaen igjen bak lukkede dører.

Helsemyndighetene håper at koronavirus-utbruddet vil nå sin topp i Storbritannia i løpet av noen få uker, og dersom det holder stikk vil myndighetene gå med på at det spilles fotball i juni underlagt et strengt regelverk.

Går planene i orden vil klubbene i Premier League møtes til en sesongoppkjøring i perioden 18. mai til 7. juni, før kampene starter opp igjen 8. juni. Frem til 27. juli er målet at de resterende 92 kampene vil bli gjennomført i strengt kontrollerte omgivelser bak lukkede dører.

SKEPTISK: Mark Ogden tviler på Premier League kan starte opp igjen i juni.
SKEPTISK: Mark Ogden tviler på Premier League kan starte opp igjen i juni.

ESPN-reporter Mark Ogden forteller imidlertid til TV 2 at han tviler på at prosjektet om å få gjennomført resten av sesongen allerede i sommer kommer til å bli gjennomført.

– Jeg tror det er naivt å tro at fotballen er tilbake før i august eller september, sier Ogden til TV 2.

– En lang, lang vei å gå
Og forklarer hvorfor:

– Jeg tror vi alle savner fotballen, men myndighetene har sagt at de innen utgangen av april ville teste 100.000 personer daglig for koronaviruset. Men i dag er de på 37.000, og det er to dager igjen til vi er ferdige til april, sier Ogden, og legger til:

PLANEN: Slik er Premier Leagues foreløpige tidsplan.
PLANEN: Slik er Premier Leagues foreløpige tidsplan.

– Nøkkelen er testing, og jeg tror ikke det vil bli gitt en konkret dato før alle kan testet. Innen fotballen må alle testet, ballgutter, spillere, managere. Men akkurat nå har NHS en lang, lang vei å gå. Alt avhenger av hvor mange som kan bli testet, den er essensiell. Og akkurat nå er vi ikke nære det målet vi ønsker å være, poengterer han.

Den anerkjente reporteren minner samtidig om myndighetene legger alt ansvaret på klubbene når Premier League skal starte opp igjen.

– Det er klubbene som må sørge for testing av personell og spillere, og ikke minst sikkerheten på stadion. Når Liverpool vinner ligaen, de trenger jo bare to seire til, så er det Liverpool FC som må sikre at ikke 50.000 fans samler seg utenfor stadion for feire, selv om kampen går for tomme tribuner. Alle disse problemene er klubbenes ansvar, poengterer han.

– Slike detaljer må klubbene håndtere
Det er imidlertid ikke det eneste problemet, ifølge Ogden.

– Klubbene må også sørge for at fotballen som brukes i kamper må desinfiseres, for spillerne må jo heade den og ta innkast og lignende. Det er også slike detaljer klubbene må håndtere. Nei, det er naivt å tro at fotballen spilles igjen før august eller september, slår han fast.

Han får støtte av Melissa Reddy, journalist i den engelske avisen The Independent.

– Det er fremdeles knyttet masse usikkerhet til når Premier League kan starte opp igjen. Det går blant annet på testing og disse tingene, og det at spillerne trenger minimum tre uker med trening og testkamper. Så lenge myndighetene ikke har kontroll over viruset, så kan de ikke bare starte opp igjen fotballen, understreker hun.

TV 2-ekspert Mina Finstad Berg mener alt avhenger av om de ulike nasjonene kan få testrutiner for viruset på plass før ligaene kan starte opp igjen.

Tidligere tirsdag ble det kjent at franske Ligue 1 avlyses, som den første av de fem store ligaene i Europa.

– Det jobbes på spreng for å lage en plan for at det skal være mulig å gjennomføre ligaene, men hvor realistiske de er er jo vanskelige å spå. Det innebærer jo i hvert fall hyppig testing av spillere. Om testkapasiteten er tilstede, og hvor moralsk forsvarlig det er å teste fotballspillere hver tredje dag, det er jo ikke sikkert det, understreker hun.

Premier League og andre europeiske ligaer har fått frist til 25. mai med å sende Uefa en plan for hvordan seriespillet skal gjenopptas, ifølge britiske medier.

Fotballen i det meste av Europa har vært stanset siden midten av mars på grunn av koronapandemien, og det knyttes stor spenning til når man kommer i gang med fotballkamper igjen.