ETT SETE MELLOM: Ifølge den nye veilederen skal ikke passasjerer, utenom de i samme husstand, sitte sammen, og skal enten ha ett sete eller midgangen mellom hverandre.
ETT SETE MELLOM: Ifølge den nye veilederen skal ikke passasjerer, utenom de i samme husstand, sitte sammen, og skal enten ha ett sete eller midgangen mellom hverandre. Foto: Trond Reidar Teigen

Lanserer ny veileder – slik skal vi fly fremover

Under tirsdagens pressekonferanse presenterte regjeringen den nye smitteveilederen for luftfarten.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland, finansminister Jan Tore Sanner og samferdselsminister Knut Arild Hareide oppdaterte om koronasituasjonen tirsdag.

Under pressekonferansen fortalte Hareide at det nå blir lansert en ny smitteveileder for luftfartsbransen.

Roser transportbransjen

– Nå som Norge åpner opp igjen litt etter litt, vil flere begynne å reise igjen.

Samtidig roste han transportbransjen.

– Flere vil begynne å fly. Det er positivt for økonomien i luftfartsbranjen, som over natten mistet nesten hele passasjergrunnlaget sitt, sier Hareide.

Han forteller at Folkehelseinstituttet (FHI) har utviklet veilederen i dialog med Luftfartstilsynet. Den fullstendige veilederen kan du lese her.

– Det må være trygt å reise, både for reisende og ansatte. Og en skal være trygg for smitte både i lufta og på bakken.

Den nye veilederen er gjeldende fra 28. april.

Tomt sete mellom passasjerene

Ifølge samferdselsministeren er det viktigste rådet at både passasjerer og ansatte følger de generelle rådene om hånd- og hostehygiene.

– Og syke må holde seg hjemme, sier Hareide.

I tillegg vil bransjen kunne fravike om regelen om minst én meters avstand, ved å gjennomføre tilfredsstillende kompenserende tiltak.

– Da vil det være nok med ett sete mellom passasjerer, eller midtgangen mellom, sier Hareide.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) definerer nærkontakter på fly som passasjerer to seter unna (i alle retninger) den smittede/syke. Ifølge den nye veilederen skjer dråpesmitte vanligvis innenfor én meters avstand, og opplyser om at en endring av anbefalt avstand kan skje når andre tiltak bidrar til å redusere smitterisikoen.

Begrensing av ansikt-til-ansikt-kontakt, samt god utskifting og filtrering av luft nevnes i veilederen som tiltak som kan begrense smitte.

Noen kan sitte sammen

Ifølge Hareide kan medlemmer av samme husstander kan sitte ved siden av hverandre.

Håndbagasje som ikke kan plasseres under setet bør begrenses, opplyser Regjeringen i en pressemelding, og matservering bør unngås, eller maten bør deles ut på forhånd.

– Passkontroll og lignende må organiseres godt, sier Hareide.

Ifølge veilederen finnes det begrenset kunnskap om smitterisikoen for covid-19 om bord på fly.

– Kunnskapen om smitterisikoen for covid-19 om bord på fly er begrenset. Slik smitte er vanskelig å dokumentere, men erfaringene så langt i utbruddet tilsier at det ikke er vanlig at covid-19 smitter på fly, står det i veilederen.

Ikke endringer i reiserestriksjoner

Til TV 2 sier justisminister Mæland at det ikke er gjort endringer i reiserestriksjoner i sammenheng med den nye veilederen.

– Vi har ikke gjort endringer i reiserestriksjonene generelt. Vi gjør jevnlige vurderinger på dette basert på informasjon vi får fra FHI og Helsedirektoratet, sier Mæland.

Hittil er 7605 personer bekreftet smittet av koronaviruset i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. 206 personer er så langt døde, ifølge TV 2s oversikt.