KORONATESTET: Bjørn Maars Johnsen og resten av den sørkoreanske ligaen er blitt koronatestet.
KORONATESTET: Bjørn Maars Johnsen og resten av den sørkoreanske ligaen er blitt koronatestet. Foto: Fredrik Hagen

Koronatestet Maars Johnsen klar for seriestart neste uke

Den sørkoreanske ligaen starter igjen allerede 8. mai. Landslagsspiss Bjørn Maars Johnsen er ikke engstelig for at det er for tidlig.

Bjørn Maars Johnsen var overlykkelig da han signerte for sørkoreanske Ulsan Hyundai i januar, men hittil er det kun blitt én kamp for den høyreiste spissen.

Maars Johnsen spilte i Asian Champions League og var klar for seriestart i slutten av februar.

Så kom covid-19-viruset og satte en effektiv stopper for all fotball verden rundt.

Begeistret for å begynne igjen

Men 8. mai starter den sørkoreanske ligaen igjen – og Ulsan Hyundai spiller dagen etter.

– Jeg er ekstatisk. Jeg sitrer, sier 28-åringen til TV 2.

Mens diskusjonen går høylytt i Norge om hvorvidt det er riktig å åpne opp for fellestreninger eller ikke, er ikke Maars Johnsen det minste engstelig for at han nå skal i gang med seriespill, som den første nordmannen av de alle.

– I Ulsan har det bare vært én ny case på tre uker, og vi skal spille uten tilskuere. Jeg forventer ikke at jeg blir syk på banen. Jeg er ikke engstelig og føler ikke at jeg er en del av et eksperiment. Men hvis noen hoster på banen, så kommer ikke jeg til å stille meg ved siden av ham, for å si det sånn.

Kun 244 personer er rapportert omkommet som følge av viruset i landet, og mandag var det kun meldt om ti nye smittetilfeller. Det er også en rekke sikkerhetstiltak på plass når kampene begynner igjen.

– Alle spillerne i ligaen blir nå sjekket for viruset. Vi dro hele laget til sykehuset før trening i dag (tirsdag) for å ta en koronatest. Jeg regner med det gikk fint for alle sammen.

– Før jeg kommer inn i klubbhuset om dagene må jeg sjekke temperaturen min, og det må jeg gjøre tre ganger i løpet av dagen. De har den beste teknologien her nede.

Ifølge NRK skal et av tiltakene være at spillerne ikke får lov til å spytte og heller ikke kommunisere med hverandre under kamp. Det har ikke Maars Johnsen hørt prat om.

– Dette har jeg ikke hørt om i det hele tatt! Det tror jeg ikke er mulig. Jeg må prate med lagkameratene mine om dette, for det kan ikke stemme. Jeg har kun hørt at vi ikke får lov til å ta med familien på kamp, det er alt.

– Det har vært en øyeåpner

Selv koronaviruset virker å være under kontroll i Sør-Korea nå, legger ikke 28-åringen skjul på at det var tøft for både ham og konen da det først brøt ut.

– Vi var redde, og jeg ønsket egentlig å dra hjem. Men laget trente jo, så det gikk ikke. Og det er jeg glad for nå. Da ville jeg ikke kommet meg tilbake for å spille kamper neste uke.

Norskamerikaneren forteller at koronasituasjonen har gitt ham et nytt perspektiv på livet, og at han er mer sulten enn noensinne.

– Det er en øyeåpner for alle. Jeg har innsett at jeg kanskje ikke har så mange år igjen i fotballen og må benytte meg av denne tiden. Jeg har fått ekstra motivasjon.

For selv om lagene i Sør-Korea har kunnet trene mer eller mindre som normalt, har tiden uten fotballkamper vært overraskende tøff for spissen som tilbragte forrige sesong på utlån fra AZ Alkmaar til Rosenborg.

– Jeg vil ikke si at jeg har vært deprimert, men det setter deg ut. Jeg har veldig mange vaner knyttet til det å spille fotball. Det styrer livet mitt og bestemmer når og hva jeg spiser, når jeg legger meg og slike ting. Dette har satt meg ut, og det har vært vanskelig å takle.

Håper dette kan gi ham en fordel

Maars Johnsen står med 16 landskamper og fem mål, og har vært en personlig favoritt hos landslagssjef Lars Lagerbäck. Men med Joshua King, Erling Braut Haaland og en Alexander Sørloth i storform, er kampen om spissplassene tøffere enn noen gang. Nå håper Maars Johnsen at den tidlige fotballoppstarten i Sør-Korea skal gi ham en ørliten fordel inn mot playoff-kamper og et eventuelt EM neste år.

– Jeg spille på landslaget. For Norges del var dette dårlig timing for vi hadde mange spillere som var i veldig god form. Men jeg håper at dette vil hjelpe meg ettersom alle nå ser at jeg spiller i en liga som er velstrukturert. Det kan gi meg en liten fordel.

– Jeg er stolt over hvordan sørkoreanerne har taklet situasjonen på. De har kontrollert viruset så bra som mulig. På grunn av deres flotte innsats er samfunnet nå nesten tilbake til det normale. Nå gleder jeg meg bare til å spille kamp igjen.