Store forskjeller i omega-3-test

Helsekontrollen (TV 2): En analyse viser hvilket omega-3-tilskudd som gir deg mest for pengene.

Omega-3 er viktig for mange av kroppens biologiske funksjoner. Blant annet er det viktig for hjernens struktur og funksjon.

Kroppen produserer imidlertid ikke omega-3 selv, og vi er derfor nødt til å få i oss disse essensielle fettsyrene gjennom kosten – og fet fisk er den viktigste kilden.

Ifølge Helsedirektoratet spiser kun 20% av kvinner og 25% av menn den anbefalte mengden fisk, 200 gram, per uke.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

Overlege ved Lipidklinikken, Kjetil Retterstøl, forteller at det beste er å få i seg omega-3 via maten.

– Hvis man får det via fisk betyr det at jo mer fisk man spiser, jo mindre spiser man av det som er usunt. Og dermed blir nettoresultatet best, forteller Retterstøl.

Men hvis man av en eller annen grunn ikke klarer å spise noe som helst fisk, så kan det være lurt å ta tilskudd.

Helsekontrollen har derfor analysert fem populære omega-3-tilskudd ved hjelp av laboratoriet Eurofins, og fant store forskjeller.

Se resultatene nederst

Testvinner

Best ut kom Möllers Pharma, Nycoplus Basic og Nycoplus Høykonsentrert. Disse tre hadde det høyeste innholdet av omega-3 og også høyest innhold av marine fettsyrer.

– Vi skiller mellom to typer omega-3-fettsyrer, den ene kommer fra havet – marine omega 3-fettsyrer, og den andre kommer fra planteriket, forklarer Retterstøl.

– De fettsyrene som kommer fra havet er de kroppen har mest bruk for, legger han til.

Av disse tre er Möllers Pharma vinneren med både høyest innhold av omega-3, og samtidig den laveste prisen.

MINST OMEGA-3: Berit Nordstrand mener forklaringen er at dette produktet er tran. Foto: Eva Strømsted/Helsekontrollen.
MINST OMEGA-3: Berit Nordstrand mener forklaringen er at dette produktet er tran. Foto: Eva Strømsted/Helsekontrollen.

Disse kommer dårligst ut

Solaray Ultra Omega 3-6-9 og Berit Nordstrand Omega 3 er testens tapere med lavest innhold av omega-3 og samtidig høyest pris.

Solarays produkt inneholder hovedsakelig omega-3 fra planteriket, og minimalt med marine fettsyrer, som er de fettsyrene med best kvalitet.

I tillegg reklamerer produktet for omega-6 og -9, noe Retterstøl stiller seg kritisk til.

– Omega-9 lager vi selv i kroppen vår, og omega-6 får vi veldig mye av bare ved å bruke alminnelige planteoljer. Vi trenger ikke tilskudd av det, forklarer han.

Solaray forteller til Helsekontrollen at deres produkt er ment for dem som ønsker et tilskudd av omega-3, -6 og -9, men at de også har et rent omega-3-produkt med marine fettsyrer.

De forklarer også at produktet har vært på det norske markedet i snart 20 år, og at på den tiden produktet ble lansert var det populært med produkter som kun inneholdt fettsyrer fra planteriket – og at dette produktet fortsatt etterspørres.

Minst omega-3 for pengene

Berit Nordstrands omega-3 har et høyere innhold av marine fettsyrer enn Solarays omega-3-6-9, men inneholder likevel minst omega-3 av alle produktene i testen.

I tillegg til den laveste konsentrasjonen av omega-3, er Berit Nordstrands omega-3 det dyreste i testen. Faktisk fire ganger så dyrt som Möllers Pharma.

Nordstrand svarer at hennes omega-3-kapsler skiller seg fra de andre i testen. Hun forklarer at hennes kapsler består av tran, mens de øvrige består av fiskeoljekonsentrat.

– Tran gir deg ikke bare omega-3, men også en del andre viktige fettsyrer for kroppen, som omega-5, -7 og -9, forklarer hun.

Manglende dokumentasjon

Nordstrand forteller at de ekstra fettsyrene virker sammen med omega-3 og kan bedre opptaket i kroppen.

Professor Kjetil Retterstøl mener imidlertid dette ikke stemmer.

– Det finnes ingen dokumentasjon på at disse fettsyrene bedrer opptaket av omega-3 i kroppen. Og uansett får vi i oss mer enn nok av disse fettsyrene gjennom helt vanlig mat, forklarer han.

Nordstrand svarer at i et ideelt kosthold hadde man ønsket seg at man fikk i seg alle disse fettsyrene, men at dette ikke er realiteten.

– Og jeg er ikke enig i at fettsyresammensetningen ikke har betydning for opptaket, legger hun til.

Forvirrende deklarasjon

Prisen på ditt produkt er det dyreste vi har testet – faktisk fire ganger så dyrt som det billigste. Synes du det er greit?

– Ja, tran er en naturlig dyrere råvare, og det er ikke vi som bestemmer utsalgsprisen, det gjør de forskjellige utsalgsstedene, svarer Nordstrand.

Du sier dette er tran, men på boksen står det omega-3?

– Ja på boksen står det omega-3 – tran fra norsk skrei. Det er jo fordi folk er litt forvirret i forhold til om de skal kjøpe et omega-3-konsentrat eller om de skal kjøpe tran. Og det er viktig for folk å forstå at det er omega-3 i begge, sier hun.

Så du kunne egentlig bare kalt det tran da?

– Ja, det kunne vi godt ha gjort, men da får vi ikke informert alle om at det finnes omega-3 i tran.