AVLYST: Årets festivalsommer i Norge er avlyst på grunn av korona-viruset. Her fra fjorårets Palmesus i Kristiansand.
AVLYST: Årets festivalsommer i Norge er avlyst på grunn av korona-viruset. Her fra fjorårets Palmesus i Kristiansand. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Norske festivaler i stor trøbbel – kommer med bønn til myndighetene

Korona-viruset satte en bråstopp for årets festival-sommer. Nå kjemper festivalene en beinhard kamp for å overleve til neste år.

Siden 12. mars har store deler av det norske samfunnet vært nedstengt som følger av den pågående koronapandemien.

Viruset har så langt tatt livet av over 200 mennesker i Norge.

De siste ukene er det startet en forsiktig gjenåpning av landet, men det er fortsatt store begrensninger på hvor mange personer som kan være samlet på et sted.

– Ekstremt krevende

I forrige uke kunngjorde kulturminister Abid Raja (V) at forbudet mot ansamlinger på over 500 mennesker forlenges frem til 1. september.

Denne uken ble det kjent at fra og med 7. mai åpnes det for arrangementer med opp til 50 mennesker.

Det betyr likevel at den norske festivalsommeren ryker.

I løpet av sommermånedene er det en rekke store- og små festivaler i hele Norge.

TV 2 har vært i kontakt med flere festivalarrangører, fra Buktafestivalen i nord til Palmesus i sør. Felles for de fleste festivalene er at de ikke nødvendigvis frykter å gå konkurs, men at situasjonen slik den er nå, er ekstremt krevende.

– Gjør alt vi kan

De legger derfor sin lit til støtteordningen myndighetene kommer med. Etter planen skal det komme en oppdatert utgave av Statens kompensasjonsordning for kulturarrangementer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, 12. mai.

– Vi gjør alt vi kan for å overleve, og har stor på at det skal gå fint. I all skuffelsen som ligger i forbudet som kom på lørdag, sørget det samtidig for en viktig avklaring – ikke minst rent økonomisk. Akkurat nå er det viktig å sette helse først, sier kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen, Jøran Kristensen til TV 2.

Da det ble slått koronaalarm i Norge 12. mars, hadde festivalen solgt 7000 billetter. Etter dette ble det nærmest en bråstopp i salget.

– Avlysningen er først og fremst kjip for årets billettkjøpere. Men det formelle vedtaket var også en lettelse, i og med at Force Majeure-forsikringen gjør seg gjeldende når hendelser utenfor vår kontroll inntreffer og sørger for avlysning, sier Kristensen.

Store konsekvenser

På Eidsbugarden i Jotunheimen samles det hvert år tusenvis av tur- og musikkglade deltakere til rockefestivalen Vinjerock. Festivalsjef Sigrid Skjerdal sier at årets avlysning har store konsekvenser.

– Den økonomiske situasjonen er beinhard, som for så mange andre. Vi har så godt som alle inntektene våre knyttet til de tre festivaldagene i juli, og nå blir alt borte over natta, sier Skjerdal til TV 2.

Organisasjonen har over flere år bygget seg opp til å bli arbeidsplassen til en rekke mennesker, og gir store ringvirkninger til lokalsamfunnet.

– Selv om vi har vært utsolgt mange år på rad, er marginene minimale. Reservene en har lagt seg opp forsvinner i en fart når man får et år uten inntekter, for de daglige utgiftene forsvinner jo ikke, sier festivalsjefen.

– Dypt ulykkelige

Hun forventer nå at myndighetene kommer på banen med en krisepakke som er bedre tilpasset enn det som er kommet så langt.

– Men vi tør ikke lene oss på at det kommer, før vi ser det svart på hvitt. Konsekvensen av usikkerheten er jo at vi må delvis permittere ansatte, og det gjør det enda vanskeligere å snu seg rundt for å tilpasse en ny og usikker fremtid, sier Skjerdal.

I Kristiansand skulle store stjerner som David Guetta, Khalid og A$AP Rocky spilt for en utsolgt Palmesus-festival på Bystranda.

– Vi er dypt ulykkelige over å ikke kunne arrangere årets strandfest. Vi har planlagt arrangmentet i over et år, og det å ikke kunne gjennomføre det som skulle bli det hittil beste Palmesus er verst tenkelige scenario, sier administrerende direktør Leif Fosselie til TV 2.

60.000 publikummere

Over 3000 mennesker skulle jobbe under festivalen, og over 60.000 mennesker var ventet.

– Vi er knust over tanken på konsekvensene både for ansatte, partnere, leverandører, crew, artister og lokale lag og foreninger. Ringvirkningene som forsvinner for regionens reiseliv, hoteller, restauranter og uteliv er dramatiske, sier Fosselie.

POPULÆRT: Palmesus-festivalen i Kristiansand blir utsolgt hvert eneste år. Over 60.000 publikummere var ventet på Bystranda i år.
POPULÆRT: Palmesus-festivalen i Kristiansand blir utsolgt hvert eneste år. Over 60.000 publikummere var ventet på Bystranda i år. Foto: Tor Erik Schrøder

Daglig leder for Utopia-festivalen i Stavanger, Espen Svendsen, sier at de ikke frykter konkurs, men at det er liten tvil om at dette får alvorlige økonomiske konsekvenser.

– Vi har kuttet i alle ender, sparer på hver minste utgift og har et minimalt forbruk i selskapet. Vi har benyttet oss av permitteringer og utsatt en del betalinger av større grad for å holde hodet over vannet, sier Svendsen.

Fare for konkurser

Festivalen jobber nå intenst med å få unna refusjoner og holde sponsorer varme.

– Dette tar tid, krefter og påvirker oss emosjonelt. Vi skal også vedvare vårt omdømme, tross to år mellom festivalen. Men jeg håper at Utopia kan være ut fullverdig alternativ i Festival-Norge i mange år fram i tid, men dette setter oss tilbake til start igjen, sier han.

REDD: Kulturministeren er redd flere festivaler ikke vil overleve denne situasjonen.
REDD: Kulturministeren er redd flere festivaler ikke vil overleve denne situasjonen. Foto: Fredrik Hagen

Daglig leder for Bergenfest Frank Nes sier at hele musikkbransjen nå venter i spenning på hva myndighetene kommer med av støtteordninger.

Dersom denne ikke er god nok, mener Nes bransjen vil oppleve konkurser i tiden som kommer.

– Vi taper penger, artister og underleverandører taper oppdrag, og vårt publikum går glipp av store fellesopplevelser med venner og kjente. Det smerter på så mange nivåer, men jeg opplever at hele musikkbransjen står sammen på en fin måte. Vi er alle opptatte av å komme tilbake og levere det vi liker aller best når forbudet oppheves – og at publikum igjen skal få møte sine favorittartister live, sier han.

– Vil oppleve at noen ikke overlever

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja innrømmer til TV 2 at han frykter flere norske festivaler kan gå konkurs.

– Det er hundrevis av festivaler som nå avlyses, og jeg tror dessverre at vi innenfor denne bransjen, som i mange andre bransjer, vil oppleve at noen ikke overlever denne situasjonen, sier Raja.

– Hva skal du gjøre for å unngå at dette skjer?

– Regjeringen har nå sagt at arrangementer med over 500 deltakere er forbudt frem til 1. september. Det har vært svært viktig for festivalbransjen å få dette forbudet på plass – det gir dem forutsigbarhet, og det har vi lyttet til, sier Raja.

På grunn av dette forbudet kan festivalene benytte seg av force majeure-klausuler i sine kontrakter og dermed redusere det økonomiske tapet.

– Regjeringen har dessuten etablert en kompensasjonsordning for arrangører innenfor kulturlivet. Arrangørene kan gjennom denne ordningen få dekket tapte billettinntekter. Jeg forstår at billettinntektene bare utgjør en liten del av festivalenes inntekter, men det er likevel et viktig tiltak for mange små og store festivaler, sier Raja.