KREVER SVAR: Flere partier tar til ordet for at toppfotballen skal få starte opp igjen, og mener Kulturminister Abid Raja må på banen snarest.
KREVER SVAR: Flere partier tar til ordet for at toppfotballen skal få starte opp igjen, og mener Kulturminister Abid Raja må på banen snarest. Foto: Vidar Ruud

Massivt press for å komme i gang med toppfotball:

Ber Raja komme ut av garderoben

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) får sterk kritikk for at toppfotballen ikke har fått en avklaring på hva som vil skje fremover.

– Det er på tide at fotballen får starte opp. Det kan gjøres med forsiktighet og forsvarlighet, sier Anette Trettebergstuen (Ap).

Hun er nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og kritiserer Regjeringen for ikke å ta tak i det store spørsmålet som toppfotballen i Norge trenger svar på; når kan de få lov til å starte opp med trening- og kampaktivitet igjen?

– Det er Regjeringen som har siste ordet. De baserer seg på råd fra FHI og helsedirektoratet. Men det er Regjeringen som sitter med beslutningsmakt i dette tilfellet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Nå øker presset på Regjeringen, med Kulturminister Abid Raja i spissen.

– Vi må få en avklaring, dette kan få fatale konsekvenser for fotballen, og har latt vente på seg for lenge, sier Frp-politiker Silje Hjemdal.

VIL HA AVKLARING: Silje Hjemdal (Frp).
VIL HA AVKLARING: Silje Hjemdal (Frp).

Også hun sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og ble nylig kontaktet av Brann for å forsøke å påvirke beslutningene som skal tas av politikerne omkring fotballens videre skjebne.

– De er fortvilet og føler Idrettsministeren har vært fraværende. De presser på Stortinget, for å få han på banen. Jeg har sagt at jeg skal gjøre mitt, sier Hjemdal.

Er rustet til oppstart

Også Høyre-politiker Tage Pettersen mener en oppstart bør være mulig.

– Det er viktig at vi politisk nå tar til orde for en kontrollert oppmyking. Det betyr mye økonomisk for hele fotballfamilien, erfaringene vil være viktige for annen idrett og fotball som underholdning er viktig for tusenvis av familier som i dag lever mer eller mindre oppå hverandre rundt om i hjemmene, sier Pettersen (H). Han er også president i Norges Ishockeyforbund.

Forrige uke hadde familie- og kulturkomiteen møte med fotballforbundet og Norsk toppfotball.

Mandag sendte Fotballforbundet brev til Regjeringen.

BREV TIL REGJERINGEN: NIF og NFF har gjennom brev og møter forsøkt å påvirke beslutningstakerne.
BREV TIL REGJERINGEN: NIF og NFF har gjennom brev og møter forsøkt å påvirke beslutningstakerne.

Der vises det blant annet til at Norges Fotballforbund er rustet til å gjennomføre kamper i tråd med de rådende smitteverntiltakene, og at NIF og Norges Fotballforbund (NFF) å gjennomføre en «pilot» i norsk toppfotball hvor aktivitet gjenopptas med strenge smitteverntiltak.

Brevet fremhever følgende smitteverntiltak:

  • Laget er lukket kohort som følger FHIs råd om karantene utenom kamp og trening.
  • Medisinsk monitorering av symptomer og temperatur (på hver trening).
  • Daglig egenrapportering av helsetilstand i egen husstand.
  • Deltakere isoleres ved tegn til luftveisinfeksjon eller feber.

Forventer svar på torsdag

Hovedønsket til Fotballforbundet er å komme i gang med vanlige treninger fra 4. mai, for så å forhåpentligvis starte seriespillet i juni.

De har tett dialog med forbund i andre land, spesielt det tyske fotballforbundet.

– Dersom det åpnes for spill i Bundesliga, er det positivt for oss, mener Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Fotballforbundet.

Fotballforbundet har bruk kontaktnettet sitt for å finne ulike løsninger og scenario, som de har presentert for helsemyndighetene.

– Vi tror det er mulig å få til normal trening og samtidig hensynta reglene, med god medisinsk veiledning, sier Fisketjønn.

Torsdag er det ventet at Kulturminister Raja (V) legger frem hvilke retningslinjer som vil gjelde for arrangementer med mindre enn 500 deltakere.

– Jeg har full tillit til at NFF klarer å ivareta smittevernet. Nå er det på tide at Raja kommer på banen, og ikke gjemmer seg i garderoben, sier Frp-politiker Silje Hjemdal.

– En oppstart uten tilskuere bør være mulig med styrking av helseteamet rundt lagene, gjennomføring av kamper på færre arenaer som innebærer mindre reising etc. Vi ser at den samme debatten ruller ute i Europa og trolig vil andre ligaer komme i gang før oss. Da bør vi sikre oss erfaringer fra dette, sier Høyres Tage Pettersen.

– Er det realistisk at kamper kan avvikes fra 15. juni?

– Det er nok mulig at 15. juni er i tidligste laget for kamper, men det må bli en del av helsemyndighetens vurdering. Derfor sier jeg at jeg håper på en oppstart i løpet av sommeren.

FrP forventer klare svar.

– Siden dette har dratt ut i tid, begynner jeg å lure på hva som kommer. Men jeg kan helt ærlig ikke se at det kan komme noen protester mot NFF sine planer så lenge de er innenfor helseforsvarlige retningslinjer.

Dette svarer Raja

Tirsdag kveld kom det svar fra Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

– Det er ikke så lett å komme seg verken inn eller ut av garderoben, den er nemlig lukket på grunn av koronapandemien, sier Raja med et smil.

– Med det sagt så er det ikke mange ukene siden Norge ble satt på pause. For regjeringen har liv og helse kommet først, og det gjør det fortsatt. Smitteverntiltakene har gitt resultater, vi har nå kontroll på pandemien, og nå må vi se på hvordan vi gradvis kan gjenåpne samfunnet igjen samtidig som vi holder kontroll på pandemien.

- Vi har tatt det viktigste først og åpnet barnehagene og skolene for de yngste barna. Fremover vil vi fortsette å gradvis åpne, men det må gjøres kontrollert. Vi kan ikke risikere at viruset blusser opp på ny. For eksempel så sitter det besteforeldre rundt omkring i landet som ikke får truffet barnebarna sine, og mange har ofret mye for å få kontroll på viruset. Samtidig er vi mange som gleder oss til idretten kommer i gang igjen, både som utøvere og som konsumenter, men det er viktig at det skjer innenfor de rammene som smittevernreglene gir rom for. Idretten er en del av samfunnet, og de vil vurderes på linje med andre sektorer i samfunnet.

- Jeg er i dialog med NIF, og vet at Norges Fotballforbund er i dialog med helsemyndighetene om hvordan man kan gjennomføre treninger og kamper på elitenivå. Det er jeg glad for, og jeg har tro på at vi skal finne en løsning på dette på sikt. Samtidig må alt dette skje med hensyn til smittespredning, det er det aller viktigste.