FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra Sloraveien 4 i Lørenskog for halvannet år siden. Den 28. april ble ektemannen, Tom Hagen, pågrepet på vei til jobb og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.
FORSVANT: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra Sloraveien 4 i Lørenskog for halvannet år siden. Den 28. april ble ektemannen, Tom Hagen, pågrepet på vei til jobb og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone. Foto: Thomas Evensen / TV 2 / Privat

lørenskog-forsvinningen:

Dette er saken

Anne-Elisabeth Hagen (68) hadde vært savnet i halvannet år da hennes ektemann, Tom Hagen, ble varetektsfengslet og siktet for drap eller medvirkning til drap 29. april. Åtte dager etter, den 7. mai, besluttet lagmannsretten at Hagen skal løslates.

Den 9. januar i fjor kalte Øst politidistrikt inn til pressekonferanse.

I ti uker hadde det da pågått en hemmelig politietterforskning etter at de 31. oktober 2018 ble kontaktet av milliardæren Tom Hagen.

For da Hagen kom hjem til huset sitt på Lørenskog på Halloween i fjor var kona Anne-Elisabeth sporløst forsvunnet, og på kjøkkenet fant han et brev:

«Vi har din kone, Anne-Elisabeth. Dersom du vil se henne igjen, må du lese og følge instruksjonene. Dersom du involverer politi og media, putter du press på oss.»

Krav om løsepenger

Det ble også stilt et krav om løsepenger. Kravet var på ni millioner euro i kryptovalutaen monero. Det tilsvarer cirka 85 millioner norske kroner.

I løpet av fjoråret gjorde politiet en rekke etterforskningsskritt.

Men i juni i fjor endret de imidlertid hovedhypotese fra kidnapping med økonomisk motiv, til drap.

– Vi anser det som svært lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Vi har ikke noen sikre tegn på at hun er død, men vi ser det som sannsynlig, sa politiinspektør i Øst politidistrikt under en pressekonferanse i slutten av juni.

Men familien har hele veien hatt en annen oppfatning enn politiet.

Betalte 10 millioner

I august opplyste bistandsadvokat Svein Holden at de hadde mottatt et nytt pengekrav fra en angivelig motpart.

– De sier til familien at hun lever. Mer konkret går det ikke an å gjøre det, sa bistandsadvokaten da.

Tom Hagen skal ha betalt i overkant av ti millioner kroner til den angivelige motparten.

 • 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
 • 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.
 • 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
 • 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.
 • 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.
 • 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.
 • 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.
 • 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.
 • 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.
 • 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.
 • 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.
 • 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.
 • 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.
 • 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.
 • 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog, melder VG. Øst politidistrikt holder en pressekonferanse om saken klokka 10.30.
 • 7. mai besluttet Eidsivating lagmannsrett at Tom Hagen skal løslates. Han blir sittende i varetekt til saken er behandlet av Høyesterett.
 • 8. mai: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai, kort tid etter lagmannsrettens kjennelse. Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap, og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse.

Til tross for dette fikk ikke familien noe livstegn tilbake.

– Familien er fremdeles i en svært krevende og utmattende situasjon, sa Holden ved årsskiftet.

La ny plan

Politiet uttalte i oktober at de hadde som mål om å løse saken i løpet av 2019. I desember sa politiinspektør Tommy Brøske til TV 2 at de jobbet med å legge en ny plan.

– Å løse saken innen 2019 var en naturlig ambisjon da vi begynte. Vi jobber med å legge en ny plan for de neste månedene. Vi kommer til å opprettholde trykket fordi vi fortsatt har relevante oppgaver som må fullføres, sa Brøske ved årsskiftet.

Brøske mente at svaret på forsvinningsgåten kunne ligge i å samle informasjon om bilene som har vært på veien på Fjellhamar i tidsrommet da Anne-Elisabeth forsvant.

Ifølge politiet var det i underkant av ti biler de ikke hadde kontroll på.

– Det er mot slutten av en slik innhentingsfase at det er mest krevende. Om ikke vi finner en løsning her, må vi jobbe videre med de andre prosjektene vi har gående, sa Brøske da.

Intensiverte jakten

Ved inngangen til 2020 omprioriterte politiet ressursene og intensiverte jakten på Anne-Elisabeth.

SIKTET: Tom Hagen ble pågrepet 28. april 2020 og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.
SIKTET: Tom Hagen ble pågrepet 28. april 2020 og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone. Foto: NTB scanpix

Brøske uttalte da at søket etter Anne-Elisabeth prioriteres enda høyere, på grunn av tidsforløpet som har gått.

– Det er ingen endring i hovedhypotesen, og vi etterforsker et drap. I en slik etterforskning er det en utfordring ikke å ha et offer. I tillegg sitter det en familie og har et åpenbart behov for flere svar, uttalte Brøske til TV 2 i januar.

I begynnelsen av april uttalte politiinspektør Tommy Brøske at hadde fått et tydeligere bilde av hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen de siste månedene.

Han sa da at de hadde kommet lenger i jakten på den eller de som sto bak ugjerningen.

– Vi mener å ha et tydeligere bilde av hva som kan ha skjedd i Sloraveien 4 og hvem som befant seg i området den 31. oktober 18. Jeg kan av hensyn til etterforskningen ikke kommentere dette noe ytterligere, uttalte han til TV 2 i begynnelsen av april.

Pågrepet

I 08.30-tiden om morgen den 28. april stoppet politiet Tom Hagen, da han var på vei fra boligen i Sloraveien til arbeidsplassen Futurum.

Tom Hagen ble pågrepet da han var på vei fra boligen i Sloraveien til arbeidsplassen Futurum tirsdag 28. april.
Tom Hagen ble pågrepet da han var på vei fra boligen i Sloraveien til arbeidsplassen Futurum tirsdag 28. april.

Politiet sperret Nordahl Griegs vei i Lørenskog med flere biler. De stanset de trafikken i begge retninger med blålys, før de pågrep Tom Hagen og raskt kjørte av gårde.

Etterpå sto Hagens bil tom igjen i veikanten.

Dagen etter, onsdag 29. april, ble Hagen varetektsfengslet i fire uker, siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone.

Kjennelsen ble anket umiddelbart og Hagens forsvarer advokat Svein Holden sa at han forventet løslatelse.

7. mai besluttet Eidsivating lagmannsrett at Tom Hagen skal løslates. Men Hagen blir sittende i varetekt til saken er behandlet i Høyesterett.

Ytterligere en pågrepet

Morgenen 8. mai opplyser politiet at en mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap på Anne-Elisabeth Hagen.

Mannen har relasjon til Tom Hagen.

Politiet pågrep mannen torsdag kveld, skriver Øst politidistrikt i en pressemelding. Mannen er i 30-årene og bosatt på Romerike.

Han er siktet etter straffelovens paragraf 275, for å ha tatt livet av Anne-Elisabeth Hagen eller medvirket til dette.

– Den pågrepne mannen har en relasjon til Tom Hagen, og politiet er kjent med mannens IT- og kryptovalutakompetanse, skriver politiet.

Enorme ressurser

Da Tom Hagen ble pågrepet opplyste politiinspektør Tommy Brøske at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt ikke er funnet.

I løpet av det halvannet året siden Anne-Elisabeth forsvant har på det meste langt over 100 politifolk jobbet med Lørenskog-forsvinningen og i overkant av 400 personer er blitt avhørt – noen av dem flere ganger.

Totalt har forsvinningssaken hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet, siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant 31. oktober 2018.