HEKTISKE DAGER: Elitedirektør i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness jobber sammen med forbunet mot å få i gang igjen fotballen så fort som mulig.
HEKTISKE DAGER: Elitedirektør i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness jobber sammen med forbunet mot å få i gang igjen fotballen så fort som mulig. Foto: Stian Lysberg Solum

Dette er viktigere enn å komme i gang med kamper

NFF håper at lagene i Eliteserien kan komme i gang med treninger snarest mulig.

Mandag kunne VG skrive at Norges Fotballforbund (NFF) hadde lagt frem flere scenarier for gjennomføring av Eliteserien.

Planene som ble fremlagt er helt hypotetiske sa elitedirektør i NFF, Lise Klaveness til avisen, noe hun også bekrefter overfor TV 2.

Hovedønsket til forbundet på nåværende tidspunkt er å komme i gang med vanlige treninger, for så å forhåpentligvis starte seriespillet i juni.

– Fokus nå er å få i gang treningene.

– Vi ønsker normal fotballtrening så raskt som mulig i mai, slik at vi får hvert fall fire uker trening før oppstart i forhåpentligvis juni. Vi har dristet oss til å be om dette siden smittetallene har vært i bedring og vi ser en tendens i Europa på at det blir et større press på å sette i gang ligaene. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra dyktige fagpersoner i folkehelseinstituttet (FHI) underveis om at dette er veiledere som holder vann smittefaglig sett.

Som VG skrev var scenariene som NFF viste til kun alternativer dersom det ikke skulle la seg gjøre å gjennomføre et vanlig seriespill.

– Vanlig seriespill er det vi i utgangspunktet ønsker. De hypotetiske scenariene er fremlagt for helsemyndighetene for å vise at vi lett kan gjøre tilpasninger. Vi har ikke gått konkret inn i dem i det hele tatt.

Ønsker å være en døråpner for resten av idretten

NFF ønsker å være den organisasjonen som tar det første steget i å få i gang idretten igjen. Med det ønsker de å bli en nasjonal veileder for hele Idretts-Norge.

– Vi har arbeidet sammen med Norges Idrettsforbund (NIF) siden starten av april. I det arbeidet har vi vært enige om at vi vil undersøke muligheten for at toppfotballen er den delen som tar neste steg i å gjenåpne idretten. Vi mener vi har gode muligheter til å gjøre smittefaglig og forsvarlig innramming av trening og kamp.

– Å sånn sett gå foran for hele Idretts-Norge i en gradvis gjenåpning.

Tirsdag sendte NIF ut en pressemelding hvor de bekrefter dette. Der skriver de at arbeidet starter 2. april hvor koronavettregler for treningsaktivitet ble utarbeidet. Nå er neste steg et pilotprosjekt for konkurranser i samarbeid med NFF.

– Vi ønsker nå at toppfotballen sammen med NIF, gjennom denne piloten, skal være en spydspiss, aktiv støttespiller og kunnskapsleverandør til resten av norsk idrett og for andre samfunnsområder, skriver generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Overfor helsedirektoratet har de skissert hvordan piloten kan gjennomføres. Målet er å komme i gang med ordinær trening 4. mai, og med seriestart er planlagt til 15. juni. Helsemyndighetene har foreløpig ikke tatt stilling til henvendelsen.

– Kunnskapen fra denne piloten vil ha stor betydning for en gradvis gjenåpning av andre idretter, skriver Kvalevåg.

Ser ikke på torsdag som dommedag

Men for at normale treninger i det hele tatt skal være mulig må forbudet som gjelder maks fem personer og minst to meter avstand endres.

– Forbudet må justeres om vi skal komme i posisjon. Der er det andre enn FHI som er myndighet.

Lørdag offentliggjorde kulturminister Abid Raja at arrangementer med over 500 tilskuere ville være ulovlig før 1. september. På torsdag skal Raja legge frem hva som vil skje med arrangementer med under 500 tilskuere i tiden fremover.

Klaveness sier til TV 2 at hun ikke ser på torsdag som en dommedag for planen de har lagt frem.

– Vi har ikke lagt disse planene med tanke på at Abid Raja skal si noe om det på torsdag. Vi vet at det er et forbud til 15. juni og at forskriftene kan endres når som helst før og etter dette. Vi jobber mot at vi ønsker å få i gang trening så tidlig som mulig i mai og seriespillet i juni.

– Dette er ikke plan som står og faller på hva Raja sier på torsdag. Når statsrådene uttaler seg i disse sakene er det like overraskende for oss som andre. De jobber under press.

– Så torsdag er ikke en dommedag?

– Jeg har ikke sett slik på det nei. Jeg har sett på det slik at i løpet av den nærmeste tiden vil nok beslutningstakerne uttale seg og gjøre seg opp noen meninger frem mot 15. juni-datoen. Vi har møtt myndighetene i all ydmykhet for å komme i posisjon. Vi er en næring som er viktig, men ikke samfunnskritisk. Den er viktig som begeistringsarena, tilhørighet og lokale lokomotiver i hele Norge, sier Klaveness.