500.000 elever venter på svar om skolestart: – Det er veldig frustrerende

Dagny Mohn (18) er en av de over 500.000 elevene som fortsatt ikke vet når de får begynne på skolen igjen. Neste uke skal også de eldste elevene få svar på når de kan vende tilbake til pultene.

Mandag var en gledens dag for de omtrent 250.000 barna som fikk begynne på skolen igjen. Barnehagene var første ute med å åpne 20. april og mandag kunne også skoleelevene ved 1.-4-trinn vende tilbake til skolebenken.

For barn og unge som er eldre er derimot mye fortsatt usikkert.

– Det er veldig frustrerende. Vi vet ikke hvordan det nå blir med de siste vurderingene, sier avgangseleven ved Foss videregående skole til TV 2.

Det som er avklart er at alle skriftlige og muntlige eksamener i videregående er avlyst. Alle skal likevel få vitnemål.

Det betyr at lærerne skal jobbe helt fram til sommeren med å få nok vurderingsgrunnlag til å sette en standpunktkarakter.

– Vi vet at vi ikke skal ha eksamen, men hvordan blir det med heldagsprøver? Blir de i det hele tatt mulig å gjennomføre? Vi vet jo ingenting, sier Mohn.

PÅTROPPENDE LEDER: Kristin Schultz i Elevorganisasjonen.
PÅTROPPENDE LEDER: Kristin Schultz i Elevorganisasjonen. Foto: Elevorganisasjonen

– Mange er stressa

Mohn er ikke alene om å kjenne på uvissheten, forteller påtroppende leder av elevorganisasjonen Kristin Shultz.

– Det er mange som allerede er ganske stressa, og denne usikkerheten hjelper ikke på situasjonen, Shultz.

Hun mener de eldre elevene som fortsatt ikke vet når de får begynne på skolen, har fått blandede signaler.

– Den ene dagen får de beskjed om at de snart skal få vite når de får begynne igjen, og så uteblir det svaret. Kanskje får de midlertidige svar som skaper en falsk trygghet, sier Shultz.

Lover en plan

Kunnskapsminister Guri Melby (V) har lovet at hun skal legge fram en plan for videre skoleåpning i neste uke. Det har hele tiden vært et mål at alle skal tilbake på skolen før sommerferien.

Løftet ble gjentatt av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag.

SAVNER DE SOSIALE: Dagny Mohn(18) ved Foss videregående skole.
SAVNER DE SOSIALE: Dagny Mohn(18) ved Foss videregående skole. Foto: Sofie Prestegård

– Vi gleder oss over at de minste er tilbake på skolen, men det er også viktig å snakke om de som fortsatt venter og lengter. Jeg vil gjerne si til ungdommen at vi ikke har glemt dere. Målet vårt er at dere også skal få komme tilbake på skolen før sommeren, sa Høie.

Annerledes russefeiring

Dagny Mohn er ikke i tvil om at det hun savner mest ved å gå på skolen er det sosiale. I år er hun også avgangselev, men russetiden blir ikke helt som planlagt.

– Vi finner jo på løsninger. Vi må jo det, men det blir ikke helt den avslutningen på som vi hadde håpet på, sier Mohn.

Russefeiringen våren 2020 er sterkt preget av strenge smitteverntiltak, på grunn av korona-epedemien. Mange må vente med å feire til juni, og selv da kun i små grupper.

SKOLESTART: Statsminister Erna Solberg (H) blir vist rundt av rektor Thomas Hansen under sitt besøk til Ellingsrudåsen skole i Oslo mandag. Her får hun møte elever på barnetrinnet som har startet på skolen igjen etter seks uker med hjemmeskole.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKOLESTART: Statsminister Erna Solberg (H) blir vist rundt av rektor Thomas Hansen under sitt besøk til Ellingsrudåsen skole i Oslo mandag. Her får hun møte elever på barnetrinnet som har startet på skolen igjen etter seks uker med hjemmeskole. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Skole annenhver dag

Mandag besøkte statsminister Erna Solberg (H) Ellingsrudåsen skole i Oslo og hilste på de minste som hadde sin første dag på skolen etter seks uker.

Solberg mener at norske skoler har klart å tilpasse seg smitteverntiltakene. I neste uke kommer derfor regjeringen med en plan om hvordan man skal få enda flere elever inn i skolen.

– Vi jobber nå igjennom alle disse spørsmålene for å se om vi kan få folk tilbake på skolen raskere. Særlig har avgangsstrinnene på skolen har høy prioritet hos oss, slik at de kan komme tilbake på skolen innen de skal ha sin avslutning, sier Solberg.

Selv om statsministeren har som mål at alle skal tilbake til skolen, er hun klar på at det vil være en annerledes skolehverdag.

– Ambisjonen er at alle skal tilbake på skolen, men det betyr ikke at de får en normal skolehverdag. Det kan godt tenkes at noen barn må gå annenhver dag på skolen for å få plass til alle barna og samtidig overholde smittevernsreglene, sier hun.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) var også til stede på skolen. Hun ber foreldre være forberedt.

– Alle må være forberedt på at man kanskje ikke kan gå på jobb i morgen. Folk har vist at de har taklet situasjonen veldig godt, men vi må nok leve med en sånn type usikkerhet resten av våren, sier kunnskapsministeren.

Skolestart

250.000 barn kunne komme tilbake på skolen mandag. I skolegården på Nordpolen skole i Oslo var det både forvirring og glede å se blant barna.

– Armlengdes avstand. Du skal ikke kunne ta på personen som er foran deg, ropte en av lærerne skolen til elevene i skolegården.

Både barna og de ansatte vendte tilbake til en annerledes skolehverdag preget av sosial distansering og mange nye regler å forholde seg til.

Se hvordan første skoledag var for klasse 3B på Nordpolen skole i videoen over.