BREV: Berit Kjøll har signert et brev til regjeringen.
BREV: Berit Kjøll har signert et brev til regjeringen. Foto: Terje Pedersen

Idrettsforbundet ber myndighetene om fullverdige fotballtreninger fra 4. mai

Norges idrettsforbund håper å få regjeringen med på en «pilot» som åpner for treninger i norsk toppfotball fra 4. mai og kamper fra 15. juni, skriver VG.

Avisen har fått tilgang til en kopi av et brev sendt fra idrettsforbundet til regjeringen og helsemyndighetene mandag.

Brevet er signert idrettspresident Berit Kjøll og idrettsforbundets generalsekretær Karen Kvalevåg.

«Som et første initiativ for å gjenåpne idretten, innenfor den til enhver tid gjeldende smittevernlovgivning, ønsker NIF og Norges Fotballforbund (NFF) å gjennomføre en «pilot» i norsk toppfotball hvor aktivitet gjenopptas med strenge smitteverntiltak», skriver NIF i brevet ifølge VG.

«Piloten skal evalueres løpende og erfaringene vil være til nytte i den videre prosessen med å gjenåpne idretten i takt med samfunnet for øvrig.», heter det videre.

Rustet

Det vises også til at Norges Fotballforbund er rustet til å gjennomføre kamper i tråd med de rådende smitteverntiltakene.

I brevet fremhever NIF en rekke smitteverntiltak som gjøres gjeldende for toppfotballen. De handler blant annet om at de enkelte lagene anses å være lukkede kohorter som følger Folkehelseinstituttets råd om karantene utenom kamp og trening.

Medisinsk sjekk av spillerne under trening er et annet tiltak.

Samtidig jobber også Norges Fotballforbund på spreng med å legge planer for hvordan fotballkamper kan gjennomføres i tråd med virusrestriksjonene.

Lørdag ble det klart at myndighetene viderefører forbudet mot idretts- og kulturarrangementer med over 500 tilskuere til 1. september. Det påvirker naturlig nok også fotballen.

Trenger 200 personer

NFF utarbeider nå et dokument som blant annet skal angi hvor mange personer som må til for å gjennomføre en eliteseriekamp.

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn sier til VG at tyske fotballedere har anslått at man trenger rundt 280 mennesker totalt på en Bundesliga-kamp, og «noe mindre» for 2. Bundesliga.

– Vi er på samme nivå: Rundt 200 mennesker, sier Fisketjønn til avisen.

Blant de øvrige temaene som diskuteres er behovet for å ha ballhentere rundt banen.

Helsemyndighetene står fast ved at det er for tidlig å si når fotballen kan gjenopptas.

Klaveness mener toppfotballen må gå foran

Lise Klaveness er elitedirektør i NFF og forteller TV 2 at har hatt en veldig god dialog med Idrettsforbundet.

– Vi har over tid jobbet veldig tett med NIF for å se om toppfotballen kan gå foran i et neste steg om en gradvis gjenåpning av idretten.

– Dette er en unntakstilstand som ingen har vært i før, så det er umulig for oss å spå om dette skal gå gjennom. Men vi tror absolutt det er realistisk. VI opplever at det er blitt godt mottatt i de samtalene vi har hatt og at vi er i en god posisjon, sier Klaveness.

Hun mener forslaget til NIF og NFF kan brukes av andre idretter.

– Toppfotballen på herresiden er et økonomisk nav og lokomotiv for bredde. Vi har jobbet godt med smittevernforsvarlige rammer som kan brukes og deles og ikke minst justeres av idretter som begynner senere på året. Samtidig har fotball en stor egenverdi for samfunnet. Det er en tilhørighet- og begeistringsarena.

– Og så er det klart at det vil være veldig alvorlig for fotballen i Norge hvis vi ikke får vist fotball på TV innen en overskuelig fremtid.

Horneland: – Vi er klar

Hovedtrener i Rosenborg, Eirik Horneland, er positiv til Idrettsforbundets forslag. Han påpeker likevel overfor TV 2 at samfunnets interesser må komme først.

– Jeg regner med det er et veloverveid forslag. Jeg vet at det er blitt jobbet mye med det. Det er viktig at samfunnet kommer i gang på en ordentlig måte som er trygg og god. Så hvis det er trygt 15. juni så vil vi svært gjerne gå i gang vi.

En eventuell Eliteserien-start 15. juni er tidligere enn hva mange har trodd og spådd. Horneland mener laget hans har god tid til å komme i form.

KLAR: Eirik Horneland og resten av RBK er klar for hvis Eliteserien starter 15. juni.
KLAR: Eirik Horneland og resten av RBK er klar for hvis Eliteserien starter 15. juni. Foto: Berit Roald

Det vil jeg absolutt si. Det kommer litt an på når vi får kommet i gang med fotball med kontrakt. Vi skal være bra i rute, vi.

RBK-treneren er ikke overrasket over forslaget.

– Jeg er ikke overrasket over det. Vi har jobbet med 15. juni i bakhodet hele tiden. Men så er vi helt avhengig av at det er nok testkapasitet og at alle rutinene er på plass, at vi ikke stjeler av testkapasiteten til resten av samfunnet. Fotballen må gå i takt med resten av samfunnet.

– Det blir en annerledes sesong, men det tror jeg alle er innforstått med.

(©NTB/TV 2 )