Vurderer å begynne med simulert høydetrening etter «Tettey-saken»

Sivert Heltne Nilsen trodde, som de fleste andre, at simulert høydetrening var forbudt for alle norske utøvere. Nå vurderer Sverige-proffen å begynne med det.

Etter «Alexander Tettey-saken», hvor det kom frem at bruk av høydehus, oksygenmasker og andre høydesimulerende metoder kun er forbudt for utøvere på landslaget eller med medlemskap i en norsk klubb, har flere norske utøvere vurdert å begynne med det samme som Norwich-spilleren.

En av dem er Sivert Heltne Nilsen.

– Jeg har egentlig aldri tenkt på høydehus som noe alternativ i det hele tatt, men jeg ble oppmerksom på det da jeg så Tettey. Det var da jeg fikk øynene opp for det, sier Elfsborg-kapteinen til TV 2.

Vil bruke høydetelt til å sove i

28-åringen er ikke på landslaget og er ikke medlem av idrettslaget i Volda, hvor han kommer fra, eller andre norske idrettslag. Med andre ord skal alt ligge til rette for at han kan bruke høydehus, høydetelt, oksygenmasker og lignende apparater.

– Jeg har lest sakene og prøvd å sette meg litt inn i det. Og jeg blir jo nysgjerrig når jeg ser at Manchester City, Manchester United, Liverpool, West Bromwich, Norwich, og til og med Det engelske fotballforbundet (FA), har høydehus på treningsanleggene sine. Så jeg blir litt nysgjerrig på hvorfor de har det og hva de tenker om det, sier den tidligere Brann-strategen.

Heltne Nilsen har diskutert saken med den fysiske treneren i Elfsborg.

– Jeg har tenkt på forskjellige måter å bruke det på, men det som kanskje ser ut som den beste måten er å sove i et telt om natten. Å trene «lavt» og sove «høyt». Og denne sesongen kan jo bli litt spesiell med et veldig tett kampprogram, så da kan man jo kanskje bygge opp en liten formtopp – om det er mulig!

NIF og NFF kontaktet ikke Tettey

Som også Heltne Nilsen peker på over, vet TV 2 at bruken av høydehus og lignende metoder er svært utbredt i deler av internasjonal fotball - blant annet i England.

Klubbene til flere norske landslagsspillere står på kundelisten til selskaper som leverer høydesimulerende apparater, men ingen av disse har svart på TV 2s spørsmål om de har benyttet seg av dem.

– Tror du flere norske utøvere vil vurdere bruke slike apparater nå som det altså ikke er forbudt for alle?

– Det er godt mulig. Det er vanskelig å svare på. Det kan være at det er flere nordmenn som bruker det allerede, for alt jeg vet. Fotballen har jo blitt en utholdenhetsidrett, så det er jo relevant å vurdere det, tenker jeg, sier Heltne Nilsen.

Da «Tettey-saken» sprakk tidligere i april, spurte TV 2 både Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) om de hadde kontaktet Tettey for å undersøke om han også brukte slike apparater/metoder da han var på landslaget. Begge responderte at de ikke hadde tatt kontakt med spilleren om saken i det hele tatt.

– Jeg synes det er utrolig synd

Heltne Nilsen understreker at han ennå ikke har testet ut høydesimulerende apparater, men mener det absolutt kan være nyttig også i fotball.

– Slik som toppidretten har blitt nå, så kan små detaljer utgjøre utrolig mye. Om det har en fordel, noe jeg ikke er riktig mann til å skulle mene noe om, synes jeg det er veldig synd at man ikke får konkurrere på like vilkår, sier han.

Både Petter Northug og Johannes Thingnes Bø gikk forrige uke ut og sa at det norske forbudet bør oppheves. Heltne Nilsen stemmer i.

– Jeg synes det er utrolig synd at det ikke er like vilkår for alle. Man sitter igjen med en følelse av at alt er litt urettferdig.