STORE INNTEKTSTAP: Rosenborg er en av mange klubber som har store inntektstap under koronapandemien.
STORE INNTEKTSTAP: Rosenborg er en av mange klubber som har store inntektstap under koronapandemien. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Rosenborg har søkt om millioner fra krisepakken – som eneste Eliteserien-klubb

Rosenborg har søkt om kompensasjon på over fire millioner kroner for tapte inntekter under pandemien. Andre klubber har ikke søkt i det hele tatt.

Rundt 600 millioner kroner er satt av i den første krisepakken for å redde norske idrettslag fra konkurs.

Den skal dekke for inntektstap i perioden 5. mars til 30. april.

Men for mange idrettslag og fotballklubber er pakken lite verdt. De får eksempel ikke kompensasjon for tapte utleieinntekter eller kompensert inntekter for kamper som er utsatt og ikke avlyst.

Enn så lenge er Eliteserien kun utsatt. Likevel har Rosenborg sendt søknad om å få dekket et bortfall på sesongkortsalg på mellom 3 og 4 millioner kroner. Det har ingen andre norske klubber gjort. I tillegg har trønderne bedt om kompensasjon for tapte leieinntekter og andre arrangement som nå faller bort.

Moe Dyrhaug mener RBK vil slite uten kompensasjon

Rosenborg alene har søkt om mer penger enn resten av de 15 Eliteserien-klubbene til sammen.

– Jeg vet ikke hva de har søkt på, men vi har forholdt oss til de retningslinjene som er, og har snakket med Norsk Toppfotball. Samtidig er vi i en særstilling i norsk fotball når det kommer til inntekter, så det står vel i forhold til det, sier daglig leder i RBK, Tove Moe Dyrhaug til TV 2.

Moe Dyrhaug har tro på at de vil få dekket tapet av sesongkortinntekter, og mener det var helt naturlig for dem å be om kompensasjon for dette.

– Jeg håper virkelig at det er det. Det er en voldsomt stor post for oss, og den vet vi allerede at vi ikke kommer til å innfri. Det er helt reelle tall. Og tapet vil bare bli større og større utover sesongen, spesielt uten publikum. Det svir mest for Rosenborg som er størst og som har mest publikum. Vi har budsjettert med 23 millioner kroner i billettinntekter fra Eliteserien for denne sesongen.

Men skulle det vise seg at Rosenborg ikke får dekket verken tapte sesongkortinntekter eller tapte utleieinntekter, mener Moe Dyrhaug at RBK er i trøbbel.

– Da er vi allerede gått ute å kjøre. Da er vi mellom fire og fem millioner kroner i minus på en måned, og da sier det seg selv at pakken ikke er tilpasset fotballen. Det er kritisk for Rosenborg.

Eliteserien-klubbenes søknad om koronastøtte:

Rosenborg BK: 4.417.250 kr.
Stabæk Fotball: 838.010 kr.*
Vålerenga Fotball: 735.220 kr**.
Bodø/Glimt FK: 416.900 kr.
Molde FK: 414.540 kr.
Kristiansund BK: 395.000 kr.
Odds BK: 262.011 kr.
Strømsgodset: 260.000 kr.
Viking FK: 245.000 kr.
Mjøndalen IF: 180.723 kr.
IK Start: 86.311 kr.
Ikke søkt:
SK Brann
FK Haugesund
Sandefjord Fotball
Sarpsborg 08
Aalesund FK

*Stabæk har sendt to søknader, siden den første var mangelfull. Beløpet er blitt slått sammen. Reelt beløp er rundt 450 000 kroner.

** Det er breddedelen av klubben som har søkt, ikke Vålerenga Fotball Elite.

Alle tall fra Lotteritilsynet.

Haugesund søkte ikke: – Vi har ikke hatt noe å søke om

Resten av Eliteserien har søkt om lite eller ingen støtte. Vålerenga Fotball har søkt om 720 000 kroner. Dette er penger tiltenkt breddedelen av klubben, og ikke Vålerenga Fotball Elite.

Haugesund er en av fem Eliteserien-klubber som ikke har søkt om noen støtte i det hele tatt,.

– Vi har ikke hatt noen avlyste arrangementer i den perioden, og kamper er jo foreløpig bare blitt utsatt, så vi har ikke hatt noe å søke om, sier daglig leder i FK Haugesund, John Harald Log.

Han forklarer at klubben har lest direktivene fra Kulturdepartementet, rådført seg med andre og kommet frem til at det ikke var noen vits å søke.

– Hva tenker du da om at Rosenborg har søkt om over fire millioner kroner?

– Vi har gjort våre vurderinger, så da har nok Rosenborg tolket direktivene litt annerledes, sier han.

FK Haugesund regnet ikke med at tapte inntekter knyttet til potensielt salg av sesongbilletter ville bli dekket av krisepakken.

– Vil det være irriterende om Rosenborg tjener over fire millioner på denne pakken, mens dere har latt være å søke?

– Det vil ikke gjøre meg irritert, det er ikke tiden for å gå rundt og irritere seg. Vi må forholde oss til mange råd og retningslinjer, og vi hadde blitt ko-ko om vi også skulle følge med på hva alle andre gjorde. Om Rosenborg klarer å få over fire millioner fra denne krisepakken, så er de vel unt pengene, sier Log.

Dette svarer Raja

Kultur- og idrettsminister Abid Raja (V) sier dette til TV 2 om at Eliteserien-klubber nå tolker kriteriene for krisepakken ulikt.

– Vi gjør nå en del justeringer i den ordningen vi har laget. I første omgang gjaldt det bortfall av billettinntekter, og så vet vi da at enkelte av Eliteserien-klubbene kommer inn under kontantstøtteordningen, ettersom de er skattepliktige, og dermed kan de søke midler for å få dekket uunngåelige faste utgifter.

TRAVEL: Kulturminister Abid Raja holdt innspillsmøte for en trygg 17. mai.
TRAVEL: Kulturminister Abid Raja holdt innspillsmøte for en trygg 17. mai. Foto: Terje Pedersen

– Det er ulike støtteordninger som treffer ulike grupper, og så har jeg også forståelse av at det er noen som ikke treffes av noen av dem. Det er det vi forsøker se på nå: hvordan vi kan ivareta de fleste på en best mulig måte, sier Raja til TV 2.

Det er allerede bestemt at det ikke vil bli rom for arrangement med flere enn 500 deltakere før 1. september. Torsdag kommer beskjeden om man kan spille toppfotball for tomme tribuner i sommer.

– Vi er i dialog med idretten, og ikke minst er idretten i dialog med Folkehelsedirektoratet, for å se hvilke justeringer man kan gjøre i regelverket slik at de kan holde seg innenfor smittevernsreglene for å kunne avvikle fotballkamper. Det arbeidet pågår, sier Raja.

Ber om kamper fra 15. juni

Norges idrettsforbund håper å få regjeringen med på en «pilot» som åpner for treninger i norsk toppfotball fra 4. mai og kamper fra 15. juni, skriver VG.

Avisen har fått tilgang til en kopi av et brev sendt fra idrettsforbundet til regjeringen og helsemyndighetene mandag.

Brevet er signert idrettspresident Berit Kjøll og idrettsforbundets generalsekretær Karen Kvalevåg.

«Som et første initiativ for å gjenåpne idretten, innenfor den til enhver tid gjeldende smittevernlovgivning, ønsker NIF og Norges Fotballforbund (NFF) å gjennomføre en «pilot» i norsk toppfotball hvor aktivitet gjenopptas med strenge smitteverntiltak», skriver NIF i brevet ifølge VG.

«Piloten skal evalueres løpende og erfaringene vil være til nytte i den videre prosessen med å gjenåpne idretten i takt med samfunnet for øvrig.», heter det videre.