Slik kan turist-sommeren bli i Europa

Turistnæringen i Europa kan tape tilsvarende tre norske statsbudsjett på grunn av pandemien. Nå vil EU trå til med tiltak.

TOMME STRENDER: Hellas er et av landene som vil rammes hardt av manglende turister denne sommeren. Her er en av strendene i utkanten av Aten under lockdown i april. Foto: Messinis / AFP
TOMME STRENDER: Hellas er et av landene som vil rammes hardt av manglende turister denne sommeren. Her er en av strendene i utkanten av Aten under lockdown i april. Foto: Messinis / AFP

– Den nåværende situasjonen kom som en ubehagelig overraskelse for oss alle, men slik vi har gjort tidligere, skal vi sammen komme oss gjennom også denne utfordringen, sa Kroatias turistminister Gari Cappelli da han innledet det uformelle videomøtet.

– Vårt mål, som medlemmer av EU og en del av verdens mest vellykkede turistregion, er å lede an i å få turismen på fote igjen, sier han i en uttalelse etter møtet. Han understreker at reiselivet påvirker den samlede økonomiske gjenreisningen etter koronakrisen.

Stor næring

Det er anslått at turist- og reiselivsnæringen i EU vil gå glipp av mellom 275 og 400 milliarder euro i inntekter som følge av pandemien, sa EU-kommissær Thierry Breton forrige uke, ifølge EUobserver. Beløpet tilsvarer opp til 4600 milliarder kroner eller drøyt tre norske statsbudsjett.

Turisme står for 10 prosent av bruttonasjonalprodukt i EU og 12 prosent av sysselsettingen. I enkelte land er andelen langt høyere: rundt en sjudel av BNP i Portugal og rundt en femdel av BNP og en firedel av sysselsettingen i Hellas, skriver Euractiv. Dermed kan enkeltland oppleve tap på titalls milliarder.

Trenger flere tiltak

Ministrene diskuterte hva som er den beste framgangsmåten for å ivareta bransjen og hva som kan gjøres nasjonalt og på EU-nivå, for å få turismen på fote igjen. Ledigheten stiger raskt, og mange små- og mellomstore bedrifter er utsatt.

På møtet var det bred støtte for ytterligere tiltak og koordinering, og ministrene understreket at næringen må prioriteres i EUs tiltak.

– Vi kommer til å trenge større summer enn noensinne for å takle denne krisen. Vi trenger rask innsats, pragmatisme og kreativitet – og fremfor alt solidaritet. Ingen kan komme seg gjennom denne krisen alene, sa kommissær Breton.

Usikkert

Blant usikkerhetsmomentene for bransjen er hvor lenge land vil holde grensene sine stengt og hvordan reisemål kan gjenåpnes. I Tyskland vurderer man å bare la hotellene gå for halv kapasitet. I Italia har det kommet forslag om å skille strandstoler og restaurantbord med pleksiglass.

– Vi kommer til å måtte holde avstand lenge mens vi venter på en vaksine. Disse eksemplene viser at det tenkes kreativt for å prøve å redde en utsatt bransje, sier turismeforsker Ulf Sonntag til Deutsche Welle.

Korridorer

Kroatia, som var vertskap for mandagens møte, og hvor en seksdel av BNP kommer fra turisme, har allerede begynt å snakke om å åpne for tilreisende fra enkelte land. I første omgang vurderer de å slippe til tsjekkere, som utgjør rundt 700.000 av de 20 millionene som gjester landet årlig.

Dersom man finner en trygg løsning med såkalte «turistkorridorer», kan den utvides til å gjelde turister fra andre land, men ikke land som har mer koronasmitte enn Kroatia.

(©NTB)