STARTET MED KLIMAGEBYR: Influenser Sophie Elise Isachsen ble inspirert av en svensk blogger til å starte med klimagebyr.
STARTET MED KLIMAGEBYR: Influenser Sophie Elise Isachsen ble inspirert av en svensk blogger til å starte med klimagebyr. Foto: Vidar Ruud

Innfører klimagebyr

GOD KVELD NORGE (TV 2): Sophie Elise Isachsen (25) innfører klimagebyr med alle som ønsker å booke kommersielle samarbeid. Det inspirerer flere influensere.

I et innlegg på Instagram forteller influenser Sophie Elise Isachsen (25) at hun har valgt å pålegge et klimagebyr til alle som ønsker å gjøre kommersielle avtaler med henne via United Influencers.

– Det er win win for alle, skriver Isachsen i en mail til God kveld Norge.

Hun forklarer at man legger på en liten prosent ekstra på hvert kommersielle samarbeid, informerer dem om det og spør om de ønsker å være med.

Beløp til Regnskogsfondet

Inspirasjonen fikk hun av den svenske bloggeren Kenza som gjorde det samme, men med en annen veldedig organisasjon enn Isachsen selv.

– Da jeg så at Kenza gjorde det, tenkte jeg at jeg absolutt må gjøre det samme, og at noe annet føles feil, forklarer influenseren.

Klimabegyret via Isachsen går direkte til Regnskogfondet, og hun begynte med det i starten av 2020.

– Regnskogen er viktig for alt liv på jorden, og det er viktig å bevare det naturlige som fortsatt finnes på jorden, sier Isachsen.

Skjermdump fra Instagram.
Skjermdump fra Instagram.

Influenseren har fått gode tilbakemeldinger fra andre.

– Folk synes det er bra, men jeg skulle gjerne sett at flere engasjerte seg i det. Det er jo mye mer engasjerende når man gjør dumme ting, tydeligvis, sier Isachsen til God kveld Norge.

– Det er nesten umulig å gjøre noe bra som influenser fordi man bare får kritikk for alt man ikke gjør, sier hun.

I sitt innlegg på Instagram utdyper hun at man ofte blir shamet for alt man ikke gjør, eller gjør feil som influenser.

Hun mener at man derfor ofte ender opp med å ikke gjøre noe, men hun håper at hun kan inspirere andre til å kaste seg på bølgen.

Inspirerer

Det er flere som lar seg inspirere og synes initiativet er bra. Blant annet modell og TV-profil Kathrine Sørland har skrevet et hjerte i kommentarfeltet. Også programleder Morten Hegseth har lagt inn en emoji med to åpne hender for å vise sin støtte.

Influenser Martine Lunde (24) er inspirert av 25-åringen.

INSPIRERT: Martine Lunde synes initiativet til Sophie Elise er veldig bra.
INSPIRERT: Martine Lunde synes initiativet til Sophie Elise er veldig bra. Foto: Espen Solli / Tv 2

– Jeg synes det er dritbra, og det inspirerte hvert fall meg til å kunne gjøre noe av det samme etterhvert, sier Lunde til God kveld Norge.

Hun er ikke helt sikker på hvilken organisasjon hun hadde valgt selv, og mener det bør være noe nøytralt alle ville vært med på.

– Selv ville jeg gitt til noe som har med dyr å gjøre, ettersom jeg allerede gir penger hver måned til det, sier Lunde.

Noe som hindrer henne på dette tidspunktet ved å iverksette et klimagebyr, er at det kanskje ikke er alle samarbeidspartnere som hadde sagt ja til det.

– Det er veldig bra at Sophie gjør dette. Jeg tror mange kan lære mye av Sophie Elise.

Arbeidslivet burde vært slik

Influenser Iselin Guttormsen synes initiativet til Isachsen er flott.

– Sånn burde det nesten vært i arbeidslivet generelt. Hadde alle tenkt slik, hadde det vært mer penger i omløp til de som trenger det aller mest og organisasjoner som fronter gode saker, sier Guttormsen til God kveld Norge.

ARBEIDSLIVET: Iselin Guttormsen mener arbeidslivet generelt burde sette av en viss prosent til en hjertesak.
ARBEIDSLIVET: Iselin Guttormsen mener arbeidslivet generelt burde sette av en viss prosent til en hjertesak. Foto: Espen Solli / Tv 2

Det var nytt for henne med klimagebyr ved avtaler og selv har hun også hjertesaker hun ønsker å kjempe for.

– Min hjertesak er å kjempe mot vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep, sier Guttormsen som ville valgt et litt annet tema enn Isachsen selv.

Hvordan Guttormsen skulle gjennomført det er hun litt usikker på, men sier at det enten hadde blitt gjennom å få annonsører til å investere et visst beløp til et veldedig formål, eller at alle som booker klienttimer også gir en del til hennes hjertesak.

– Hun påvirker en viktig målgruppe

Generalsekretær i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, forteller at Isachsen har hatt et varmt engasjement for regnskogen gjennom mange år.

– Vi synes dette er helt supert! At hun nå velger å støtte saken økonomisk på denne måten er viktig for oss, skriver han i en mail til God kveld Norge.

Han understreker at disse pengene vil komme godt med.

– Man får enormt mye klimagevinst for pengene, sier Eggen.

Han mener det betyr mye at det kommer fra en profil som influenser Isachsen.

– Hun både representerer og påvirker en stor og viktig målgruppe. Da lar hun også kundene sine ta del i hennes engasjement med et beløp som er såpass lavt at de fint har råd til det, sier generalsekretæren.

Eggen forklarer at det stadig er større aksept for at de «naturbaserte løsningene», som å ta vare på regnskogen, er en viktig og tidligere undervurdert del av klimaløsningen.

– Et gebyr som dette er en enkel og god måte å mobilisere økonomisk støtte på, samtidig som man bidrar til å bevisstgjøre sine kunder, forklarer generalsekretæren.