Dette må du gjøre dersom hunden din blir bitt i naturen

Veterinær Toril Moseng gir oss en oppsummering på hva du som hundeeier må huske på når du er ute i naturen med din trofaste turkamerat.

Svært mange nordmenn bruker mye tid ute i skog og mark om dagen, og har gjerne med sin firbente bestevenn.

Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening, forteller at det er en rekke ting du som hundeier må huske på før man legger ut på en tur.

– Det er viktig å vite om det er vann tilgjengelig. Hvis man ikke vet det, må man ha med mat og vann. Det er det aller viktigste, sier hun til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Skotøy er svært viktig for en god turopplevelse og det samme gjelder for hunden, ifølge Moseng.

– Du må tenke over: «Er hunden vant til å gå på lange turer? Får den såre poter og er det slik at den kanskje trenger å få på seg noen potesokker?». Så «skoene» til hunden er veldig viktige, slik at man beskytter potene dersom hunden ikke er vant til det underlaget man skal ut på.

Hun forteller også at det kan være lurt å ta med seg et lite førstehjelpsskrin med bandasje og lignende dersom man skal ut på lengre turer.

Hoggormbitt

Og når man først er ute i naturen, kan man av og til møte på en hoggorm eller to. Moseng er klar i sin tale når det kommer til hva man skal gjøre når uhellet først er ute.

– Det eneste riktige rådet er at hvis man har mistanke eller at man vet at hunden har blitt bitt, uavhengig av symptomer, skal man ta hunden i bånd inntil seg, sette seg i bilen og dra rett til veterinær. Det er helt avgjørende. Har man en liten hund er det fornuftig å bære den hvis den er trygg på det, sier hun og fortsetter:

– Jo raskere du kommer, jo mer sjanse har de for at det ikke blir sykdom og at hunden dør. Vi mister dessverre hunder av huggormbitt hvert eneste år.

KAN VÆRE DØDELIG: Dersom hunden ikke får hjelp fort nok etter et hoggormbitt, kan hunden i verste fall stryke med.
KAN VÆRE DØDELIG: Dersom hunden ikke får hjelp fort nok etter et hoggormbitt, kan hunden i verste fall stryke med. Foto: NTB scanpix/ Pedersen, Terje

Slik unngår du flått

Også flåtten er en kjent plage blant både hundeiere og katteeiere. Veterinæren forteller at den lett kan overføre sykdommer, og at i hennes bransje er de opptatt av å forebygge disse sykdommene. Heldigvis finnes det midler som minimerer sjansene for at vår kjære katt eller hund skal bli bitt av denne skapningen.

– Det er reseptpålagte midler som er viktig at man får hos veterinæren. Man skal alltid gi de midlene som er tiltenkt den arten. Kattene kan dø hvis man gir flåttmidler for hunder, så det er viktig å ikke gjøre det. Har man noe hjemme og er usikker skal man selvfølgelig spørre veterinæren, men det skal alltid være reseptbeskrevet av veterinæren.

Moseng forteller at det finnes forskjellige hjelpemidler.

– Det finnes en dråpe som man kan putte på huden til hunden, også er hunden beskyttet en viss periode. Man kan også bruke et spesielt halsbånd eller gi hunden eller katten en tablett som gir beskyttelse. Da setter ikke flåtten seg på dyret, og sjansene for at dyret blir smittet av andre sykdommer er mye mindre, forteller hun.

FLÅTT: Både katter, hunder og mennesker kan få flått. Moseng anbefaler å bruke hjelpemidler for at dyrene våre skal unngå å bli bitt.
FLÅTT: Både katter, hunder og mennesker kan få flått. Moseng anbefaler å bruke hjelpemidler for at dyrene våre skal unngå å bli bitt. Foto: Jon Eeg/ NTB scanpix

Hund i seng? Tenk om igjen

Enkelte synes det er hyggelig å ha hunden i sofaen eller i senga. Moseng ber disse om å tenke seg om en ekstra gang.

– Selv om flåtten ikke setter seg fast, kan en hund eller katt med mye pels dra den med inn der vi oppholder oss. Flåtten kan sette seg på oss mennesker, så min anbefaling er å gå gjennom dyrene hver dag for å se at de ikke har det, og være litt ekstra obs på dette med å ha hunden eller katten i senga i flåttsesongen.

Også med flåtten er det viktig å ta grep så fort som mulig. Dersom man synes flåtten er litt ekkel, kan man ta litt papir rundt den og vri litt på den for å få den ut. Er man usikker, bør man ringe veterinæren, oppfordrer Moseng.

– Får man den fjernet innen 24 timer er det veldig lite sannsynlig at den overfører noe smitte.

– Ikke bruk paracet!

I panikkens øyeblikk har det skjedd at enkelte eiere har valgt å gi sin lidende bestevenn én paracet eller ibux i håp om å minske smertene. Det kan få fatale konsekvenser.

– Paracet og ibux, som vi synes er greie og enkle tabletter mot smerte, kan i verste fall være dødelig for dyr. Det ser vi tilfeller av hvert år, for man tenker i god tro at det er noe kan man gi. Det er et enkelt råd; alle legemidler til dyr skal være skrevet ut eller klarert med veterinær og så enkelt er det.

Ikke like farlige, men like irriterende

Så fort man går ut døra, kan man også møte på insekter som veps, humler, mygg og knott.

Mange hunder synes det er gøy å jage disse – for så å spise de. Ikke like gøy er det dersom hunden får et vepsestikk inne i munnen, slik de som oftest gjør de gangene de blir stukket.

– Da kan det komme hevelser som gjør at de får problemer med å få inn luft. Så også her er det viktig å ha god kontakt med veterinæren og følge med på hva som skjer med dyret ditt. Noen kan også ha allergiske reaksjoner sånn som oss, sier Moseng.

Mygg og knott på sin side er ikke farlige, men kan være både irriterende og ubehagelige for den firbeinte. Også her finnes det midler som gjør at de ikke blir like plagsomme.

Viktig å overholde båndtvang

Båndtvang er lovbestemt for hund i tiden 1. april til og med 20. august. Moseng forteller at disse reglene er viktige å overholde.

– Selv om man ikke har en jakthund, skal man overholde båndtvangen. Det er fordi viltdyrene som nå har fått kalver eller lignende er veldig sårbare. Du trenger ikke å ha en jakthund for at de for eksempel kan skade eller jage de.

Og treffer man først på skogens konge, skal man ifølge veterinæren oppholde seg rolig og trekke seg tilbake. Pass på å ta hunden inntil deg, for å ikke skremme dyret unødvendig.

– Det er viktig å komme seg unna og ikke ha en bjeffende hund som står foran. Og hvis man da har en lang line, skal man også ta hunden inntil seg, og eier skal alltid se hvor hunden går – særlig hvis man er langt inne i skogen.