FAVORITT: Ingen vet hvem som tar over som leder i Nord-Korea om Kim Jong-un faller fra, men Kim Yo-jung trekkes fram som en favoritt. Her er hun fotografert i forbindelse med OL i Pyeongchang. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
FAVORITT: Ingen vet hvem som tar over som leder i Nord-Korea om Kim Jong-un faller fra, men Kim Yo-jung trekkes fram som en favoritt. Her er hun fotografert i forbindelse med OL i Pyeongchang. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

pekes ut som mulig etterfølger:

Dette vet vi om Nord-Koreas mektigste kvinne

Eksperter peker på Kim Yo-jong som en mulig arvtaker etter Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spekulasjonene rundt helsen til Kim Jong-un har gått høyt den siste tiden. Hva skjer om han dør eller ikke er i stand til å styre landet?

Ingen vet. Nettopp det er problemet, skriver Sue Mi Terry ved tankesmien Senter for strategisk og internasjonale studier i Washington Post.

«Om Kim dør, vil Nord-Korea måtte håndtere en ikke-planlagt suksesjon for første gang i nasjonens 72-årige historie. Kim Jong-un er for ung til å ha kultivert sin egen arvtaker, og hans eneste kjente sønn er knapt i barneskolealder. Om Kim dør, er det usikkert hvem som tar over i Nord-Koreas Game of Thrones», skriver analytikeren.

Søsteren kan ta over

Eksperter peker imidlertid på Kims søster Kim Yo-jong som den mest sannsynlige etterfølgeren. Kim Jong-un tok over makten etter sin far og bestefar, og alt tyder på at familien vil fortsette å styre det lukkede landet. Ifølge kulten som er bygget rundt familien er det kun de som har rett til å lede Nord-Korea.

Lenge ble det antatt at det var Kims to år eldre halvbror Kim Yong-nam som skulle overta som leder, men han ble utstøtt etter å ha vanæret familien ved å forsøke å snike seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der.

I 2017 ble Kim Yong-nam drept etter han ble overfalt av to kvinner som sprutet nervegift i ansiktet på ham på flyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Det hersker liten tvil om at angrepet var iscenesatt av Kim Jong-un.

Storebroren Kim Jong-chul var også angivelig på vei opp, men var «for svak» ifølge faren, som heller satset på den yngste av brødrene.

Sentral rolle

Kim Yo-jong er en av Kim Jong-uns mest betrodde rådgivere. Hun er trolig tidlig i 30-årene og betraktes av mange utenforstående som nestkommanderende i Nord-Korea.

Kim Yo-jong tok steget ut i rampelyset i 2018 da hun representerte broren under OL i Pyeongchang i Sør-Korea. Siden har hun fått plass i politbyrået, hun leder propagandadepartementet og har fulgt broren på utenlandsturer og under offisielle oppdrag.

I forrige måned kom hun med sin første offentlige uttalelse da hun fordømte Sør-Korea som protesterte mot en militærøvelse Nord-Korea hadde gjennomført. I mars roste hun president Donald Trump offentlig etter at Trump hadde sendt et brev til Kim hvor han blant annet uttrykte håp om fortsatt gode relasjoner mellom landene.

At Kim Yo-jong kommer med offentlige uttalelser understreker hennes viktige rolle i regimet, sier forsker Youngshik Bong ved Yonsei-universitetets institutt for Nord-Korea-studier i Seoul.

– Det er avslørende at Kim Jong-un lot henne skrive og annonsere en skarp uttalelse om Sør-Korea i en så personlig tone, sier Bong til Guardian.

Kim Yo-jong sammenlignet Sør-Korea med en skremt gneldrebikkje.

Mangler militær erfaring

En ting som taler imot Kim Yo-jong, er at hun er kvinne. Nord-Korea er et mannsdominert samfunn, og spørsmålet er om landets elite kan støtte en kvinnelig leder.

Vladimir Tikhonov, professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at slektstilhørigheten trolig er viktigere.

– Vi har sett at kvinner har kommet til makten i andre mannsdominerte samfunn som Pakistan og Sør-Korea. Det viktige er hvem man er datteren til. Klantilhørigheten kan veie opp for «feil» kjønn. En annen ting er at Kim Yo-jong har jobbet lenge i statsapparatet og er en høytstående byråkrat, sier Tikhonov til TV 2.

Professoren mener Kim Yo-jongs største ulempe er at hun ikke har noen militær erfaring.

– Men hun har sterke kort på hånden, så hvis hun klarer å få støtte fra det militære, kan hun være en kandidat, sier Tikhonov.

Han peker på Kim Jong-ils halvbror Kim Pyong-il som en annen person som muligens kan ta over makten i Nord-Korea. Kim Pyong-il har lang erfaring som ambassadør i flere østeuropeiske land.

Tidligere har Nord-Koreas leder pekt ut sin arvtaker og kultivert vedkommende i flere år før det ble aktuelt å overføre makten. Vladimir Tikhonov, som behersker koreansk og følger med på mediene i landet, har ikke sett at det er satt i gang noen propagandakampanje for å bygge opp en ny leder.

Tror Kim klarer seg

NTNU-professor Paul Midford, som forsker på internasjonal politikk i Øst-Asia, er enig i at Kim Yo-jung ser ut til å være Kim Jong-uns mulige etterfølger.

Han er imidlertid slett ikke sikker på at landets leder er alvorlig syk og at det dermed er aktuelt med noen maktovertakelse.

– Det eneste uvanlige som har skjedd, er at han ikke møtte opp til feiringen av bestefarens bursdag. Det kan skyldes koronaviruset. Vi vet at en av Kims sikkerhetsvakter testet positivt for koronavirus. Kim Jong-un kan ganske enkelt ha gått i isolasjon, men regimet benekter at de har smitten i landet, sier Midford til TV 2.