Boris Johnson tilbake på jobb

– Dette er den største utfordringen siden andre verdenskrig, sier Boris Johnson om Storbritannias kamp mot koronaviruset.

Storbritannias statsminister Boris Johnson er tilbake i Downing Street etter å ha vært sykemeldt i flere uker med covid-19.

– Vi vil komme sterkere tilbake enn noensinne, sa Johnson da han mandag hadde sin første offentlige opptreden på nesten en måned.

Boris Johnson ble alvorlig syk som følge av koronaviruset og sa selv at «det kunne gått begge veier». Han var innlagt i en uke på sykehus, der han fikk intensivbehandling.

I tiden etter at han ble utskrevet, har han vært på den britiske statsministerens landsted Chequers i Buckinghamshire.

Takket folket

I en direktesendt tale takket Johnson det britiske folket for samhold, styrke og tålmodighet, og for at de har etterlevd restriksjonene som myndighetene har innført.

Han kunne ikke tidfeste en endring i restriksjonene, men sa at han tror Storbritannia er over den første fasen av pandemien.

– Dette er den største utfordringen landet vårt har møtt siden andre verdenskrig, sa den britiske statsministeren.

– Hvis dere kan fortsette på den måten dere har gjort til nå, er jeg ikke i tvil om at vi kan overvinne dette sammen, sa han utenfor Downing Street.

Forsto utålmodigheten

– Dette er mulighetens øyeblikk, men det er også et øyeblikk med maksimal risiko, sa Johnson.

Han fastslo samtidig at han forstår britenes utålmodighet for å komme seg tilbake i jobb, men understreket de må ta inn over seg risikoen for en ny virusbølge.

Storbritannia har registrert over 150.000 smittetilfeller. På britiske sykehus er det registrert nesten 21.000 dødsfall knyttet til epidemien. (NTB/TV 2)