North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance during his visit to a pursuit assault plane group under the Air and Anti-Aircraft Division in the western area in this undated image released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on April 12, 2020. KCNA/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT.     TPX IMAGES OF THE DAY
North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance during his visit to a pursuit assault plane group under the Air and Anti-Aircraft Division in the western area in this undated image released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on April 12, 2020. KCNA/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. TPX IMAGES OF THE DAY Foto: Kcna
Analyse

Skulle ryktene om hans død være sanne, vil det være dramatisk

Siden 11. april har Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vært sporløst forsvunnet. Og nå ryktes det at lederen for et av verdens mest lukkede land er død.

Det er ikke uvanlig at det går tid mellom gangene Kim Jong-un dukker opp i offentligheten. Det har Kim-familien lange tradisjoner for.

Men da han uteble fra markeringen av Nord-Koreas grunnlegger og hans bestefar Kim Il-sungs fødselsdag, 15. april, var det mange som begynte å lure på hva som hadde skjedd med landets nåværende diktator.

Fødselsdagen har fått det noe pompøse navnet «Solens dag», og markeres som en nasjonaldag over hele landet. Det er dagen da Nord-Korea viser muskler, nye våpen vises frem og vi får se TV-bilder av store parader i hovedstaden Pyongyang.

Den unge Kim har også tidligere hedret sin farfar med forsøk på skyte opp raketter. Ikke av typen fyrverkeri vi gjerne feirer med her, men den ekte typen raketter, som igjen har skapt vrede verden over, spesielt i nabolandene og USA.

Det er en sånn dag landets leder ikke uteblir. Og hadde Kim Jong-un bare følt seg litt dårlig, hadde nok han tatt seg en paracet eller noe sterkere for å være i stand til å vise seg for landets 25 millioner innbyggere.

Når det ikke skjer, gir det næring til spekulasjonene som har versert de siste ukene. Noe er alvorlig galt med den 36 år gamle diktatoren.

Kilden

Ryktene startet for alvor da nyhetssiden Daily NK meldte at Kim Jong-un ble hjerteoperert 12. april. Daily NK har base i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, og drives av nordkoreanske avhoppere.

Jeg har ved flere anledninger møtt representanter for Daily NK. De har et imponerende nettverk av kilder, som via telefon daglig rapporterer om forhold og uvanlige bevegelser inne i det lukkede landet.

Journalistene kommer fra forskjellige deler av landet, og etter min kjennskap vil det ikke være unaturlig at de kan ha kilder som gir troverdig informasjon om lederskapet i Nord-Korea. Og selv om Daily NK er en nyhetsorganisasjon som mottar betydelig støtte fra vestlige land, har jeg ikke opplevd dem som et propaganda-nettsted.

Foto: KCNA

Likevel er det journalister som ikke har erfaring med å skape toppoppslag i medier over hele verden. Og i etterkant av den første artikkelen, som omhandlet Kim Jong-uns hjerteoperasjon, har de sett seg nødt til å gå ut og korrigere den.

I første omgang ble det hevdet at opplysningene kom fra flere kilder. Nå skrives det at den er basert på én kilde.

Denne kilden forteller at Kim Jong-un har gjennomgått en hjerteoperasjon på Hyang San-sykehuset. Et sykehus som er spesialbygget for å ivareta Kim-familiens helse.

Kilden forteller også at det er en spesialutnevnt hjertespesialist som hadde ansvaret for operasjonen av diktatoren. Alt i alt gis det et inntrykk av at denne kilden er godt informert.

– Vil være dramatisk

Daily NKs artikkel fikk ny næring da CNN meldte at kilder kunne fortelle om etterretning på at tilstanden til den 36 år gamle diktatoren var alvorlig. USAs etterretning har helt siden Kim Jong-un kom til makten gjort sitt ytterste for å holde seg oppdatert på diktatorens helsetilstand.

Selv om Kim Jong-un er ung, er han overvektig. Han er glad i sigaretter, sigarer, god mat og sterk drikke. Både farfaren Kim Il-sung og faren Kim Jong-il døde trolig av hjertesykdom.

SIGARETT: På dette bildet fra 2013 røyker Kim Jong-Un en sigarett. Lederen ryktes å ha dårlig helse.
SIGARETT: På dette bildet fra 2013 røyker Kim Jong-Un en sigarett. Lederen ryktes å ha dårlig helse. Foto: Kns / AFP

Å få ut troverdig informasjon om helsetilstanden til diktatoren er ingen lett operasjon, men forhandlingene som over tid har pågått mellom USA og Nord-Korea har fort sørget for at amerikanernes informasjon om tilstanden til Kim Jong-un har større troverdighet enn tidligere.

Forvirringen rundt Kims helse blir imidlertid bare større når Sør-Korea, som tradisjonelt har vært best informert om forholdene i nord, avviser at Kim Jong-un er i fare.

For oss som følger forholdene i Nord-Korea tett, er dette en thriller. Men en thriller vi kjenner igjen fra tidligere.

Skulle ryktene om hans død være sanne, vil det være dramatisk. Det vil også skape store omveltninger i Nord-Korea. Maktkamp vil gjøre et allerede ustabilt land enda mer ustabilt. Og med tanke på landets store innsats for å bli en atommakt, vil det skape frykt og bekymring i regionen og ellers i verden.

Men selv om ryktene blant flere nå går så langt som å hevde at Kim Jong-un er død, ville det heller ikke overraske meg mye om han snart dukker opp igjen som om ingenting skulle ha skjedd.