UTE AV LANDSLAGET: Martin Johnsrud Sundby har mistet plassen på landslaget.
UTE AV LANDSLAGET: Martin Johnsrud Sundby har mistet plassen på landslaget. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sundby vraket fra landslaget

Det blir ikke plass til veteranen Martin Johnsrud Sundby (35) på neste års landslag.

Årsaken til at Martin Johnsrud Sundby er ute av landslaget til kommende sesong er for dårlige resultater, selv om Sundby ble verdensmester så sent som i 2019.

Sundby bekrefter vrakingen overfor NRK.

– Det er som om at kona etter 30 år skal søke skilsmisse og ikke vil ha deg på laget lengre. Det er en utrolig rar følelse, sier Johnsrud Sundby til NRK.

– Det er klart jeg har hatt en familiesituasjon (kona venter barn nummer tre i mai) som har gjort sitt til at jeg ikke har vært med som bidragsyter i gruppa, sier Johnsrud Sundby.

Eksperten ikke overrasket

Sundby-utelatelsen overrasker ikke TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad:

– Nei, ikke med tanke på hva han presterte sist vinter og hva han har bidratt med på laget de to siste sesongene. Det er selvsagt krevende å vrake en som er regjerende verdensmester, og har friplass til VM kommende vinter. Men dersom laget skal slankes og ut fra resultater, så er faktisk Martins navn et av de første som dukker opp hvis en skal ut, sier Skinstad.

35-åringen gir seg ikke med langrenn. Han fortsetter iallfall fram til neste års VM i Oberstdorf.

– Det fysiske har jeg kontroll på. Det er disse andre tingene jeg må ta stilling til. Det blir en rar situasjon. Til sommeren kommer jeg sikkert til å drømme tilbake til tiden hvor alle fikser alt for meg. Men sånn har ting blitt, sier Sundby til NRK.

Martin ut – Martin inn

Allroundlaget kommende sesong skal bestå av seks løpere.

TV 2 erfarer at med Johannes Høsflot Klæbo tilbake på sprintlaget så blir det disse seks: Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget.

Dette betyr én Martin ut og én Martin inn. Løwstrøm Nyenget gjør comeback som landslagsløper, han var på sprintlaget i to sesonger uten å oppnå de gode resultatene, men sist vinter har 28-åringen vært meget god gjennom det meste av sesongen.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier til TV 2 at han ikke vil delta i noen spekulasjoner på hvem som blir tatt ut. Han henviser til offentliggjøringen på tirsdag.

Sundby og Dyrhaug

Etter hva TV 2 har fått vite så samarbeider Johnsrud Sundby med Niklas Dyrhaug om et opplegg for neste vinter. Dyrhaug mistet også landslagsplassen nå. De to løperne skal ha fått forretningsmannen Benn Eidissen i Bodø som en økonomisk støttespiller.

– Det stemmer. Det ligger jo i kortene at heller ikke Martin kommer på noe landslag, sier Niklas Dyrhaug.

Samarbeidet mellom de to rutinerte løperne betyr ikke at de skal trene sammen.

– Nei, min base er i Trondheim og her har jeg mulighet til å trene sammen med de som er på landslag, Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth og Emil Iversen. Vi er jo ikke fiender fordi om jeg ble vraket.

– Hvordan blir det å satse utenfor laget igjen?

– Jeg tror at jeg skal få til et bra opplegg. Jeg har møtt – tross koronakrise – mye velvilje i næringslivet. Og det skal iallfall ikke stå på min viljen med tanke på å lykkes til vinteren, sier Dyrhaug.

Ikke dramatisk

Martin Johnsrud Sundby, som snart blir trebarnspappa, antydet allerede i fjor høst at det kunne bli satsing utenfor landslaget. Til NTB sa han:

– Jeg ser at jeg er mindre på samling, jeg ser at jeg ikke bidrar så mye for laget som jeg gjorde, så på et eller annet tidspunkt blir det en avveining om jeg skal gi plassen til en ung fyr, fremfor at jeg opptar den, sier han.

Til TV 2 bekreftet han dette sist uke da han sa at han kun hadde vært på sju av de siste 70 samlingsdøgnene.

– Det er ikke dramatisk at landslaget mister sin kaptein, til det er laget for sterkt. Men Martin skal ha mye av æren for de fantastiske resultatene i norsk herrelangrenn de fem siste årene. Han har gått i bresjen for enorme treningsmengder og tøff trening, og lagt lista for både landslagskolleger, utenlandske konkurrenter og norske løpere utenfor landslag. Enkelt forklart har han hevet nivået på internasjonal herrelangrenn, litt på samme måte som Petter Northug revolusjonerte langrennssporten noen år tidligere, mener TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad.

De andre lagene

Eksperten mener at sprintlaget for herrer blir: Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Erik Valnes, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar og så er Håvard Solås Taugbøl tilbake.

TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad håper og tror at kometen Helene Fossesholm kommer med på kvinnenes landslag. Han mener det kan være et smart trekk av Skiforbundet for å få Fossesholm til å satse på langrenn og ikke terrengsykling.

Det betyr at kvinnelaget blir som sist vinter minus Mari Eide og Kari Øyre Slind, i tillegg til at Astrid Uhrenholdt Jacobsen lagt opp, mens Fossesholm kommer inn.

Det skulle bli totalt 22 løpere, tolv herrer og ti kvinner. Skiforbundets jobb med å slanke lagene ble enklere ved at flere har lagt opp: Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, hevder TV 2 eksperten.