ANERKJENT FORFATTER: Den svenske forfatteren Per Olov Enquist har blant annet skrevet den prisvinnende boken
ANERKJENT FORFATTER: Den svenske forfatteren Per Olov Enquist har blant annet skrevet den prisvinnende boken "Et annet liv". Foto: Berit Roald

Per Olov Enquist er død

Den svenske forfatteren Per Olov Enquist døde lørdag kveld, 85 år gammel.

P.O Enquist var en av Sveriges mest kjente forfattere. Han døde lørdag etter å ha slitt med dårlig helse i en lengre periode.

Det opplyser Enquists enke til den danske avisa Politiken. Også den svenske avisa Aftonbladet får dødsfallet bekreftet fra forfatterens familie.

I løpet av karrieren skrev han en rekke romaner, men også skuespill, filmmanus og journalistikk.

Svært syk

Enquist etterlater seg sin kone Gunilla Thorgren og to barn.

– Han sovnet stille inn sent lørdag kveld, sier Thorgren til Politiken.

Den siste tiden har Enquist slitt mye med helsen. Har har hatt hjertefeil og i 2016 fikk han slag.I et intervju med den svenske radiokanalen P1 i 2018 fortalte han om sykdommene.

– En del av hjernekapasiteten har forsvunnet, man glemmer ord og navn, sa Enquist.

Prisbelønnet

Gjennombruddet kom med romanen Magnetisørens femte vinter i 1964. Noen år senere mottok han Nordisk råds litteraturpris for romanen Legionærene.

En rekke av Enquists verker er oversatt til norsk.

I 2008 skrev Enquist selvbiografien Ett annat liv. Der skrev han om sin oppvekst og om de årene han var alkoholiker. Boken mottok den annerkjente svenske litteraturprisen Augustpriset.

På hans 70-årsdag ble det opprettet en egen pris i hans navn, P. O. Enquists pris. Den deles ut hvert år til en ung forfatter.

Enquist er også æresdoktor på Universitetet i Oslo.