Une Bastholm ble valgt til partileder i MDG lørdag
Une Bastholm ble valgt til partileder i MDG lørdag Foto: Andreas Molland

Bastholm historisk – blir MDGs første partileder

Som den første partilederen noen gang i MDG har Une Bastholm (34) klare ambisjoner for partiet. Hun vil utvikle en politikk på viktige samfunnsområder som skole og helse.

– Jeg håper vi kan få inn en stor gruppe på Stortinget etter valget i 2021, som ikke bare viser sammenhengen mellom miljø og mennesker, men som også har en politikk for et helsevesen som tar vare på sine ansatte, en skole som gjør at barna får utviklet selvtillit uten så mye stress og press. Og vi skal satse på områder som landbruk, fiskeri og beredskap, sier Bastholm til TV 2.

Hun har ledet partiet som en av partiets to nasjonale talspersoner siden 2016 de siste to årene sammen med Arild Hermstad, som i dag ble valgt til nestleder.

– Vi skal bli et bredt, grønt folkeparti. Vår store oppgave det neste årene er å mobilisere flest mulig mennesker til det store fellesskapet. Til solidaritet og ansvar på tvers av grenser, generasjoner og arter, sa Bastholm i sin valgtale.

– Tusen takk. Jeg er veldig rørt, utbrøt Bastholm da det var klart at hun er valgt til MDGs første partileder.

Hermstad har vært nasjonal talsperson for De Grønne de siste to årene, han er miljøbyråd i Oslo og tidligere leder av Norges største miljøorganisasjon, Framtiden i våre hender.

– Jeg gleder meg vilt til å fortsette det glimrende samarbeidet med Une og er kjempeglad for å få Kriss Rokkan Iversen i partiledelsen. Sammen skal skal vi stå opp mot feige politikere og gjøre Norge verdens første samfunn uten utslipp, sier Hermstad.

Marinbiolog blir nestleder

To kandidater fra nord utfordret valgkomiteens opprinnelige innstilling på Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg som nestleder ved siden av Hermstad.

Men etter at Berg lørdag overraskende ga beskjed om at hun trakk seg for å få mer tid til familien og jobben som byråd i Oslo, innstilte valgkomiteen på Kriss Rokkan Iversen (42) fra Harstad i hennes sted.

Partiets fiskeripolitiske talsperson Toine C. Sannes fra Vesterålen stilte som motkandidat, og lanserte seg selv som en distriksopprører mot den sentrale ledelsen i Oslo.

Men Rokkan vant voteringen med 165 mot 40 stemmer.

Rokkan Iversen er gründer og viserektor ved Norges arktiske universitet i Harstad, som er en del av Universitetet i Tromsø (UiT).

Hun meldte seg inn i MDG i januar i fjor, og er gruppeleder på fylkestinget for MDG i Troms og Finnmark.

Vil over 15 prosent

Bastholm vil lede et parti som etter et historisk godt valgresultat i 2019 sitter med makt i 62 kommuner, fire fylker og i alle Norges største byer.

I fjorårets kommunevalget ble MDG femte største parti, større enn både Venstre, KrF, SV og Rødt.

Og det stopper ikke der, lovet Bastholm landsmøtedelegatene.

– I forrige lokalvalg ble vi det femte største partiet i kommune-Norge. I neste lokalvalg skal vi være blant de tre største.

Hun blikket rettet mot stortingsvalget i 2021, der ambisjonen er å komme over sperregrensen. Og hun sikter enda høyere.

– Vi skal ikke bare over sperregrensen. Vi skal ikke bare over 15 prosent.Vi skal bli store nok til at våre verdier preger norsk politikk gjennom det neste århundret.

Vil styre og ikke bare bjeffe

Bastholm ble valgt inn på Stortinget fra Oslo i 2017, og er den eneste MDG-representanten på Stortinget i dag.

– Jeg håper vi kan være ert parti som skal være med å styre, og er med på å ta ansvar for helheten, og jeg er gått inn i politikken fordi jeg er opptatt av rettferdighet og liker å være med å ta ansvar. Så de grønne skal være med å på å ta ansvar og ikke bare stå på utsiden og bjeffe inn, sier hun til TV 2.

Bastholm er medlem av Stortingets finanskomite og koronakomiteen, som utarbeider krisepakker under korona-pandemien.

– MDG var veldig synlig under valgkampen i fjor, men siden har det ikke vært mye å se til dere?

– Det har ikke vært viktig for meg å være den som er mest synlig kritisk, jeg har vært opptatt av å ta ansvar for en helt spesiell situasjon Norge har vært i de siste ukene. Vi har en farlig høy arbeidsledighet, og det kan være med på å forsterke forskjeller på sikt, sier Bastholm til TV 2.