KONGE: Saudi-Arabias kong Salman under et G20-møte via videolink i forrige måned.
KONGE: Saudi-Arabias kong Salman under et G20-møte via videolink i forrige måned. Foto: SPA / AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia avskaffer pisking

Myndighetene i Saudi-Arabia har avskaffet pisking som straffemetode, ifølge landets høyesterett.

Domstolen opplyser at målet med endringen er at Saudi-Arabia skal opptre i tråd med internasjonale menneskerettighetsnormer.

Inntil nå har saudiarabiske domstoler kunnet idømme pisking som straff blant annet for drap og sex mellom personer som ikke er gift.

Straffen har i noen tilfeller bestått av flere hundre piskeslag.

Menneskerettsreform

Heretter vil domstolene i stedet måtte velge mellom fengselsstraff, bøter, samfunnsstraff eller en kombinasjon av disse. Det går fram av en uttalelse fra høyesterett som nyhetsbyrået AFP fikk tilgang til lørdag.

Også nyhetsbyrået Reuters og den britiske kringkasteren BBC har referert til et direktiv fra Saudi-Arabias høyesterett om at pisking skal avskaffes. Beslutningen skal ha blitt tatt tidligere denne måneden.

– Avgjørelsen er en utvidelse av menneskerettsreformene iverksatt under ledelse av kong Salman og under direkte overoppsyn av kronprins Mohammed bin Salman, uttaler domstolen.

Basert på sharialover

Saudi-Arabia har et ekstremt konservativt, ikke-demokratisk sunnimuslimsk regime og et rettsvesen basert på sharialover.

Selv om Saudi-Arabia er et eneveldig kongedømme, ligger mye av den politiske makten i praksis hos kronprins bin Salman.

Han har gjennomført en rekke reformer, men også fått omfattende kritikk, blant annet etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.