Har rykket ut til flere russesamlinger: – De har vist skuffende lite forståelse

Politiet i flere politidistrikt har måttet ta en koronaprat med russen fredag og natt til lørdag.

Oslo politidistrikt melder like etter klokken 23 fredag kveld at en patrulje måtte gripe inn i Frognerparken, der rundt 50 russ var samlet.

– Vi er på stedet med en patrulje og tar den gode praten angående koronaviruset. Oppbrudd nå. Noen er i ferd med å forlate området. De som blir igjen pålegges å holde avstand, skriver politiet på Twitter.

Flere meldinger i Oslo

Operasjonsleder Tor Grøttum sier at Oslo-politiet har fått flere meldinger om folkeansamlinger fredag.

Rett før klokken halv to melder Oslo politidistrikt at rundt 50-60 hadde samlet seg, da i Høvik.

– Da politiet ankom løp russen i alle retninger, skriver politiet på Twitter.

– Vi har dratt ut og bistått med koronaveiledninger. Ansamlingene har nok hatt sammenheng med været og at det er helg, sier Grøttum til TV 2.

Tidligere på dagen minnet statsminister Erna Solberg om at det er viktig at nordmenn fortsetter å følge rådene som blir gitt, og oppfordret også årets russekull til å holde ut og passe på.

– Jeg skjønner særlig godt ungdom. Det er det året du er russ, det er det året du er 18, eller 16 eller noe annet. Det er den sommeren, sa Solberg på den daglige oppdateringen om koronasituasjonen fredag.

– Skuffende

Natt til lørdag melder Agder-politiet om flere hendelser der russ er involvert. Klokken 00.40 meldte politidistriktet om russ som slåss på en parkeringsplass på Odderøya i Kristiansand. En time senere det igjen amper stemning, da ved parkeringsplassen til travparken i kommunen.

Klokken 02.05 stoppet politiet flere russebiler i Sørlandsparken. Ifølge operasjonsleder Lars Hyberg var det mellom 16-17 biler og mellom 60-70 russ samlet der.

– Det er nok samme gruppe vi har fått inn melding om gjennom kvelden, ettersom det er omtrent samme antall biler og russ, sier operasjonslederen til TV 2.

– Jeg skal være forsiktig med å skjære alle over én kam, men tilbakemeldingen vi fikk fra de kontrollerte var skuffende. De viste skuffende lite forståelse da vi forsøkte å gi råd og veiledning om koronaviruset, situasjonen vi er i og den nasjonale dugnadsånden, sier Hyberg.

– De var mer opptatt av at vi ikke hadde så mange maktmidler å sette bak kravene våre. Vår intensjon er å få dem til å forstå hvordan dette fungerer selv, sier han.

Han forteller at dette er første helgen i år de har merket særlig problematikk rundt russen i distriktet.