AZ-spiller Håkon Evjen, her i aksjon mot LASK Linz i Europaligaen. Neste sesong kan det bli Champions League-fotball i stedet.
AZ-spiller Håkon Evjen, her i aksjon mot LASK Linz i Europaligaen. Neste sesong kan det bli Champions League-fotball i stedet. Foto: Manfred Binder / BILDBYRÅN

Evjen: – Forstår at noen blir forbannet

De to øverste divisjonene i nederlandsk fotball er avsluttet. Blant aktørene i ned- og opprykksstriden koker det.

I kjølvannet av at det ikke er tillatt med fotballkamper i Nederland inntil 1. september, har Det nederlandske fotballforbundet (KNVB) bestemt seg for å avslutte sesongen med umiddelbar virkning.

Ingen seriemester

Det innebærer at ingen blir utropt til seriemester, bekrefter Eredivisie på sine nettsider.

Ajax ledet ligaen med ni kamper igjen å spille, foran AZ Alkmaar på målforskjell. Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson og Håkon Evjen spiller i AZ.

Videre har de bestemt seg for å fordele europacupplassene basert på tabellplasseringene før ligaen ble stanset.

Det innebærer at den norske AZ-trioen skal spille Champions League-kvalifisering, så lenge det godkjennes av UEFA.

Håkon Evjen tar nyheten imot med blandede følelser.

– Det er både positivt og negativt. Champions League-kvalik har vi alltid villet hatt, og det er så klart ikke dumt å få det. Men å kjempe om tittelen var noe vi ville gjøre, sier Evjen til TV 2.

Trener i harnisk

RKC Waalwijk får beholde plassen, til tross for at det så svært mørkt ut.
RKC Waalwijk får beholde plassen, til tross for at det så svært mørkt ut. Foto: Maurice Van Steen

Et siste punkt, kanskje mest kontroversielt, er at ingen vil rykke ned eller opp til Eredivisie. Dermed kan RKC Waalwijk puste lettet ut. Tabelljumboen hadde elleve poeng opp til trygg grunn med åtte kamper igjen å spille.

Avgjørelsen rammer dessuten Cambuur. De ledet ligaen og hadde elleve poeng å gå på til kvalikplassen, men nektes opprykk. Trener Henk de Jong er mildt sagt skuffet.

– Det føles som den største skandalen i nederlandsk sport noen gang, sier de Jong, ifølge avisen Telegraaf.

Evjen har forståelse for at avgjørelsen vekker harme blant lagene som har havnet på den negative siden.

– Jeg forstår absolutt de som blir irritert og forbannet når det blir som det blir. Det er en utrolig nedtur for de som ikke får det de har fortjent. Noen er også utrolig heldige, og jeg håper de tar vare på den sjansen, sier Evjen.

Tilbake 4. mai

AZ er blant dem som har fått det de fortjener, mener Narvik-gutten.

– Vi ligger høyt for en grunn, og har vært et utrolig stabilt fotballag denne sesongen. Det kunne gått begge veier. Vi kunne enten vunnet, eller tredjeplass (Europaligaen, journ. anm.). Men ikke noe mindre enn det, for vi har vært såpass stabile, argumenterer Evjen.

Ned til Feyenoord på tredjeplass skilte det seks poeng. PSV Eindhoven på fjerdeplass lå sju poeng bak, men PSV hadde i tillegg én kamp mer spilt.

Til tross for at det ikke blir kamper på nederlandsk jord før tidligst 1. september, skal AZ-spillerne starte opp igjen med trening i små grupper snart. Evjen har fått beskjed om å returnere til Nederland innen 4. mai.