TO DØDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie adresserer Norges første dødsfall av personer under 50 år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TO DØDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie adresserer Norges første dødsfall av personer under 50 år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høie: – Farlig for folk i alle aldre

Under fredagens pressekonferanse sier helseministeren at fredagens dødsfall av to under 50 år minner om at viruset kan være farlig for personer i alle aldre.

Under regjeringens daglige pressekonferanse om koronasituasjonen skal det redegjøres for den nyoppnevnte Koronakomisjonen.

– Kommisjonen får et fritt og åpent mandat. Kommisjonen vil være uavhengig av regjeringen og statsministerens kontor, opplyser statsminister Erna Solberg.

Leder Stener Kvinnsland for den nyoppnevnte Koronakommisjonen sier han ydmykt går inn i oppgaven, og vil løse dne så godt han kan.

– Å bruke anledningen til å lære om dette mens man er midt i det syns jeg i utgangspunktet er en god ting, sier Kvinnsland.

Han opplyser om at hans bakgrunn er et langt liv i helsesektoren.

– I utgangspunktet er dette et helseproblem som har utløst så mye annet i konsekvens, og det er svært viktig å forstå hvordan man gjennomlever en slik hendelse, sier den nyoppnevnte lederen.

– Ikke senk skuldrene

Solberg startet pressekonferansen med å si at nordmenn fortsatt må forholde seg til smittevernreglene. Hvis reglene ikke følges og smittetaller igjen øker, må regjeringen i verste fall stramme inn tiltakene.

– Jeg sa 7. april at det er et øyeblikksbilde som gjør at vi forsiktig gjenåpner samfunnet, og selv om det føles lenge siden er det fortsatt i denne situasjonen vi har det lave smittetallet, sier statsministeren under pressekonferansen.

– Det er ingen garanti at vi holder det lavt fremover. Vi kan ikke senke skuldrene, vi må fremdeles jobbe hardt for å holde kontroll på smitten, fortsetter hun.

Skal lede internasjonal konferanse

Solberg opplyser at Norge er bedt om å lede en konferanse for å samle støtte til vaksineutvikling, diagnostisering og behandling av covid-19.

– Jeg er glad for at Europakommisjonen og G20-landene nå tar initiativ til en stor internasjonal konferanse for å samle støtte til vaksineutvikling, diagnostisering og behandling av covid-19, sa Solberg

Hun sier det er naturlig at Norge stiller opp når vi blir bedt om å være med på og lede en slik konferanse, med Norges globale engasjement for helsespørsmål.

Koronavirus Global Response Summit arrangeres den 4. mai.

To døde under 50

I tillegg til statsministeren og lederen for Koronakommisjonen er helseminister Bent Høie tilstede på pressekonferansen.

Tidligere fredag ble det kjent at de to første personene i aldersspennet 40-49 år har dødd av koronaviruset i Norge. Ifølge FHIs dagsrapport er én kvinne og én mann i aldersgruppen 40 til 49 år døde av covid-19.

Det adresserer Høie fra talerstolen.

– I dag har vi fått meldinger om at to personer i 40-årene er døde med koronaviruset. Det er de første dødsfallene i Norge med folk under 50 år. Det viser at viruset kan være farlig for folk i alle aldre, og det minner oss om hvorfor det er viktig at alle følger smittereglene, sier Høie