Samtidig med denne presse-konferansen foregikk det en topp-hemmelig operasjon

PRESSEKLUBBEN (TV 2): Bent Høie har krevende dager som helseminister under koronaepidemien. Det har han også hatt før.

Helseminister Bent Høie (H) har nettopp hatt sin første frihelg på to måneder.

– Jeg var glad for litt fri i påsken, for før det var det nesten to måneder hvor jeg ikke hadde fri i det hele tatt. Og dette er jo noe vi skal stå i lenge, så det er litt deilig med noen pauser.

Får energi

Men Høie avviser at han syns det er tungt å stå opp til en ny dag preget av korona.

– Jeg får litt energi når vi en inne i sånne situasjoner som vi er i nå, så jeg spretter opp om morgenen, sier han i TV 2-programmet Presseklubben.

Se intervjuet med Høie i videoen øverst i saken.

Krevende

Det er ikke første gang Høie håndterer en epidemi som helseminister. I 2014 jobbet han, som nå, døgnet rundt. Den gangen med ebola-krisen.

– Det var jo en epidemi som var mye mer alvorlig, i den forstand at de som ble smittet ble veldig syke, og de fleste døde, sier han.

Epidemien spredte seg ikke til Norge, men i oktober 2014 ba Høie, og flere fra regjeringen, helsearbeidere om å melde seg frivillig for å hjelpe til med å bekjempe epidemien i Vest-Afrika.

Det var første gang den norske stat skulle sende et team av helsearbeidere på den måten.

– Mange har reist ut med organisasjoner og hatt merket til Leger uten grenser og Røde Kors på armen, men dette var første gang vi ba noen reise ut med det norske flagget på armen.

Det han ikke fortalte

Høie sier det var vanskelig å skulle be noen melde seg til et så farlig oppdrag.

– Du har et vannvittig stort ansvar, for selv om du skal gjøre alt du kan for å beskytte folk så vet du at det er en risiko for at de blir smittet og dør.

Samtidig visste Høie noe han ikke fortalte på pressekonferansen.

– Bare ett døgn tidligere fikk vi beskjed om at en norsk lege som var i Vest-Afrika med Leger uten grenser, var smittet og alvorlig syk. Og vi har satt i gang et apparat for å hjelpe henne hjem.

Dersom han fortalte om den norske legen, fryktet han at den helt nødvendige hjemtransporten skulle bli spolert.

– Hvis det ble offentlig, var vi redd for at det kunne ødelegge den operasjonen som var i gang.

Dilemma

Det å helsepersonell melde seg frivillig, samtidig som han visste hvor galt det kunne gå dersom man ble smittet, er noe av det vanskeligste Høie har gjort som helseminister.

– Det var et stort dilemma. For på den ene siden sier du «Vær så snill, vær med på dette». Samtidig så vet du at det er ikke en teori at du kan bli smittet; det har faktisk skjedd.

Frykten

Da nyhetene om den norske legen kom ut i mediene, var Høie redd for at ingen skulle tørre å melde seg frivillig til å dra.

– For jeg visste jo at når folk fikk vite om legen noen timer senere, så blir det veldig nært for folk. Og ikke bare for de som skal melde seg, men for familiene deres også. En ting er at du kanskje selv som helsepersonell tenker at dette er ditt oppdrag i livet, men du skal jo få ektefellen eller barna dine til å synes at det er greit også.

– Og da tenkte jeg at det ikke kommer til å bli så mange som melder seg. Men så var det 700 som meldte seg. Også gikk det veldig bra med den norske legen.

Hjelper til

Erfaringene fra teamet med helsearbeidere som dro til Vest-Afrika den gangen, har lagt grunnlaget for at det i dag er det slike team på plass i mange land.

– Og vårt team er på plass i Italia nå for å hjelpe der.

Krevende igjen

Også under koronakrisen er det krevende dager for helseministeren, der han holder nærmest daglige pressekonferanser.

– Hva vet du nå som du ikke forteller?

– Vi er veldig opptatt av at vi må fortelle alt. Og ikke minst være åpne på alt vi er usikre på. Det er veldig lett å tenke at det viktigste er å gjøre folk trygge, men da kan du gå for langt i å garantere noe. Ta for eksempel barnehager: Vi sier at det er trygt å sende barn i barnehagen, men vi sier samtidig at barn kan bli smittet – selv om det er liten sannsynlighet for det, sier han og fortsetter:

– Men vi kan ikke skrive under en garanti for at det ikke skjer, for da mister vi tilliten. Og det viktigste i en sånn situasjon som nå, er at vi har tillit til hverandre.

Rørt

Høie forteller at å se mennesker som stiller opp i krevende situasjoner, er noe av det som gjør han mest rørt i livet.

– Jeg møter jo mange mennesker, og der folk har gjort noe veldig flott i en vanskelig situasjon, så blir jeg veldig fort rørt.

Presseklubben sendes hver fredag kl. 17.30 på TV 2 Nyhetskanalen og søndag kl. 22.40 på TV 2. Du kan også se programmet når du vil gratis på TV 2 Sumo.