I flere uker har anestesilege Bjarte Askeland og et norsk helseteam jobbet ved Ospedale Bolognini-sykehuset i Bergamo.
I flere uker har anestesilege Bjarte Askeland og et norsk helseteam jobbet ved Ospedale Bolognini-sykehuset i Bergamo. Foto: Bjarte Askeland/Privat

Norsk lege i Italia:

Opplever fortsatt at unge pasienter dør av korona

Lege Bjarte Askeland er en del av det norske teamet som ble sendt til Italia. Han forteller om et sykehus der de fortsatt opplever at unge pasienter i sin beste alder dør av viruset.

Rundt 197.000 mennesker er smittet av covid-19-viruset i Italia, og over 26.000 har dødd.

Lombardia-regionen i nord er hardest rammet, og det var hit, til Bergamo, anestesilege Bjarte Askeland og det norske helseteamet ble sendt.

I ukene som har gått har utviklingen ved sykehuset Ospedale Bolognini i Bergamo utviklet seg i en stadig mer positiv retning, med flere utskrivinger og færre pasienter med behov for intensivbehandling. Derfor returnerer teamet til Norge neste uke.

Askeland og Solveig Johnsen, anestesilege ved UNN, har jobbet ved intensivavdelingene i Bergamo. Foto: Bjarte Askeland/Privat.
Askeland og Solveig Johnsen, anestesilege ved UNN, har jobbet ved intensivavdelingene i Bergamo. Foto: Bjarte Askeland/Privat.

– Hver dag som går er det en gledens dag, med færre pasienter som trenger intensivbehandling, sier Bjarte Askeland til TV 2.

– Sengepostene er ikke lenger overfylte, og legene og sykepleierne har begynt å gå i stedet for å løpe. De har tid til å drikke kaffen sin og senke skuldrene litt.

Vondt å se unge pasienter dø

Men i kjølvannet av den positive utviklingen har han også sett pasienter i 40-50-årene, mennesker i sin beste alder, som har dødd av koronaviruset.

– Det er selvsagt flest eldre som dør, hos dem er det også større sjanse for underliggende sykdommer, men jeg har også opplevd at pasienter i 40-årene har vært kritisk syke og dødd, forteller Askeland.

– Hva dør de av, de som er i 40-årene?

– De dør hovedsakelig av lungesvikt. Vi har også sett at noen får nyresvikt. Lungene blir tettet av et tykt slim. Væske fyller opp lungeblærene, noe som gjør at man ikke får nok oksygen.

Han har selv sett hvordan viruset angriper kroppens organer.

– Nyrer, lever, hjerte og hjernen. Vi ser flere pasienter som har mange blodpropper, sier Askeland.

Bjarte Askeland og de andre helsearbeiderne må kle seg i fullt beskyttelsesutstyr når de behandler koronapasienter. Foto: Privat.
Bjarte Askeland og de andre helsearbeiderne må kle seg i fullt beskyttelsesutstyr når de behandler koronapasienter. Foto: Privat.

Han forteller at det er en påkjenning å miste så mange pasienter.

– Det har vært tungt å se så mange syke som man håper skal greie seg, men som så ikke gjør det likevel. Det er tøft. Samtidig er vi erfarne helsearbeidere, og har lært oss teknikker som gjør at vi kan distansere oss litt fra det.

Gleder seg over de som klarer seg

Askeland jobber til vanlig som anestesilege ved Haukeland Universitetssykehus, og dette er ikke hans første utenlandsoppdrag. Den erfarne legen har lappet sammen soldater i Afghanistan, og sloss mot meslingepidemien på Samoa.

Ekstra spesielt er det at han selv også har vært smittet med covid-19-viruset.

Han forteller om et givende opphold i Bergamo, og at det er gledelig å se at stadig flere pasienter nå klarer seg.

– Å se folk som gjør V-tegnet og smiler er stort. Sorgen og gleden går hånd i hånd her i Bergamo, sier Askeland.

På det verste hadde sykehuset 30 pasienter innlagt på intensivavdelingen, mot seks normalt. Da det norske teamet kom, hadde de 22 intensivpasienter mens de nå har ni.

Italienerne har uttrykt stor takknemlighet over bistanden fra det norske helseteamet.

– Jobben har vært slitsom, men vi har fått energi av mottakelsen vi har fått og gleden vi opplever fra vertene våre. Det vi har opplevd her har også vært fint, sier han.

– Kanskje denne krisen, denne pandemien kan føre til at vi begynner å tenke mer på hverandre i verden.