Reiselivsbedrifter fortviler:

Risikerer å måtte avlive hundene

Bodø (TV 2): Regjeringen mener hundemat ikke er blant de faste uunngåelige kostnader og skal ikke kompenseres når bedrifter søker om tilskudd. Det kan få dramatiske konsekvenser.

For to år siden tok Audun Salte og kona over selskapet Svalbard husky.

Etter flere tunge investeringer lå alt til rette for å ta med turister fra hele verden på hundesafari, men over natten kom Korona- pandemien til Norge og det ble bom stopp i alle bestillingene.

– All produksjon og alt av aktivitet er stengt ned. Ansatte er permitterte og alt forsvant over natten. Det kom ekstremt ubeleilig for vår del da, sier Audun Salte som driver Svalbard Husky.

Åtte av ti ansatte i selskapet er permitterte, inkludert han og kona. De to som er igjen må passe på dyrene så godt de kan.

Bruker 600 tusen på hundemat

Hele Svalbard er nå stengt på ubestemt tid.

Ikke en eneste turist er å se og konsekvensene er dramatiske. På en dag der sola skinner fra en skyfri himmel er det litt absurd.

Svalbard husky har 114 hunder og brukte i fjor over 600 tusen kroner i hundemat, men uten ei krone i inntekt fra 15 mars blir det vanskelig.

– For å si det slik, vi kommer til å gjøre alt vi kan i vår makt for å ta vare på helsen til bikkjene og oss selv. Vi håper at staten ser seriøsiteten i at vi trenger hjelp for å ivaretar både bedriften, kulturen og samfunnet her opp, sier Audun Salte.

PERMITTERT DYREPASSER. – Det tar mye tid å passe dyrene, sier Audun Salte, driver av Svalbard Husky Foto: Dan Celius
PERMITTERT DYREPASSER. – Det tar mye tid å passe dyrene, sier Audun Salte, driver av Svalbard Husky Foto: Dan Celius

Firmaet har i likhet med mange andre bedrifter søkt staten om kompensasjon da bortfallet av inntekt kom, men fikk avslag.

Fra Skatteetaten fikk de beskjed om at hundemat ikke er blant faste uunngåelige kostnader og skal dermed ikke tas med i søknad om tilskudd.

I ytterste konsekvens må Svalbard Husk avlive hundene.

– Det er jo den verste frykten og det er jo et langt og tungt skritt å ta for å si det slik. Jeg kommer til å kjempe hardt og lenge for at jeg ikke må ta det steget da, sier Audun Salte.

Står igjen uten en tråd

Han får støtte fra Ronny Strømnes, styreleder i Visit Svalbard som bekrefter at mange selskaper på øya nå er i en kritisk og alvorlig situasjon og at hele korona-pandemien slo inn hardt og brutalt for reiselivet.

DRAMATISK FOR REISELIVET: Det skulle ha vært full aktivitet på Svalbard men det er ingen turister som får komme til øya. FOTO: Dan Celius.
DRAMATISK FOR REISELIVET: Det skulle ha vært full aktivitet på Svalbard men det er ingen turister som får komme til øya. FOTO: Dan Celius.

– Det var som å gå rett i veggen. Alt ble revet bort på tre dager og det er som å sitte igjen uten en trå på kroppen i 25 kuldegrader, forteller Ronny Strømnes, styreleder i Visit Svalbard.

Rundt Longyearbyen er det fem til seks kommersielle selskaper som driver med hundesafari. Strømnes anslår at det utgjør mellom 500 og 600 hunder.

– Når skatteetaten sier nei til å kompensere for hundemat, ja da blir det skikkelig alvorlig. Dette er spesifikk ille for Svalbard, sier Strømnes.

Han ønsker skreddersydde kompensasjonsordninger for Svalbard lengre enn ut mai.

– Man må se på et perspektiv ut året skal man ha en sjanse og mulighet til å overleve, sier Strømnes.

Etter hvert som avslagene om kompensasjonstøtte til hundemat er kommet, er det også kommet bekymringmeldinger fra reiselivsbedrifter landet rundt som tilbyr hundesafari.

TOMME GATER: Denne helgen skulle de ha vært masse tilreisende under Svalbard ski maraton. Alt er avlyst og kansellert. FOTO: Dan Celius
TOMME GATER: Denne helgen skulle de ha vært masse tilreisende under Svalbard ski maraton. Alt er avlyst og kansellert. FOTO: Dan Celius

Vanskelig situasjon

Mange er alvorlig bekymret for fremtiden til hundene. Uten inntekt har man ikke penger til å betale for hundemat.

Når mange bedrifter har ansatte som er permitterte kommer man i en vanskelig situasjon der man er nødt til både å ta vare på dyrene sine samtidig som man ikke har lov til å jobbe.

I tillegg har man dyrevelferdsloven å ta hensyn til.

Hvor lenge Svalbard blir stengt for turister er det ingen som vet, det viktigste nå er å få støtte til å livnære hundene som tross alt er inntektskilde nummer en med tanke på videre drift når turistene kommer tilbake.

– Så lenge vi får støtte til å livnære bikkjene på en eller annen måte så er det alt vi trenger og da kan man holde det stengt så lenge både staten, myndighetene og sysselmannen føler at det er forsvarlig, sier Audun Sylte, driver av Svalbard Husky.

Vil dekke utgifter til dyrefôr

Mange landets reiselivsbedrifter som har dyr som en del av sitt tilbud, har mistet kundene sine på grunn av smitteverntiltakene. Dette gjelder blant annet de som driver med hundekjøring og dyreparker og akvarier. Endringer i kompensasjonsordningen åpner nå for at bedrifter som er pålagt å stenge, kan få kompensasjon for uunngåelige kostnader i forbindelse med stell og fôr av dyr.

- Det er ikke mulig å sette dyr på et lager og ta dem frem igjen når kundene kommer tilbake. Dyr trenger mat og stell og det koster. Jeg er derfor veldig glad for at bedrifter som må stenge nå vil få kompensasjon for fôring og stell av dyr, sier næringsminister Iselin Nybø.

Dette har kommet på plass søknadsrunden for april, men vil også bli tilbakebetalt for mars. Endringene vil bli fastsatt i forskrift når arbeidet med justeringene er ferdigstilt. På Svalbard er hundekjøring en viktig del av opplevelsestilbudet til turister. 17. april ble loven om midlertidig kompensasjonsordning for foretak med stort omsetningsfall, utvidet til å gjelde også for foretak på Svalbard.

- Jeg er glad i dyr, som veldig mange andre, og gleder meg til fine opplevelser når det åpnes for mer reising i Norge. Selv om noen sikkert vil savne å reise til andre land er det et godt plaster på såret å kunne oppdage alt det fine Norge har å by på, sier Nybø.

Virksomheter som samler turister i grupper på en slik måte at det ikke er mulig å overholde smittevernkrav er å betrakte som nedstengt av staten. Dermed kan dette gjelde for virksomheter som driver med hundekjøring med grupper av turister.

- Nå som vi etter hvert åpner samfunnet opp igjen er det viktig at bedriftene har friske dyr som vil gi oss og andre gode opplevelser, sier Iselin Nybø.

Iselin med hunden Charlie.
Iselin med hunden Charlie. Foto: Privat