TAKK: Nikolai Tangen takket Trine Skei Grande personlig.
TAKK: Nikolai Tangen takket Trine Skei Grande personlig. Foto: NTB Scanpix/ Montasje: TV 2

Her er Oljefond-Tangens personlige brev til Grande

Etter at regjeringen ga 175 millioner til Nicolai Tangens drømmeprosjekt, sendte Tangen en personlig hilsen til Trine Skei Grande. I forkant ble Skei Grande invitert av Tangen på en «veldig spesiell kunstmiddag» med kjendiskokken Jamie Oliver. Det ville hun «veldig gjerne».

TV 2 har fått innsyn i et personlig brev til daværende kulturminister Trine Skei Grande fra påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen.

Brevet ble sendt 23. oktober 2018, etter at Skei Grande og regjeringen i statsbudsjettet bevilget 175 millioner kroner til Sørlandets Kunstmuseum (SKMU), for bygging av den omdiskuterte Kunstsiloen i Kristiansand.

Beløpet reduserte risikoen i prosjektet, slik at SKMU da trengte å ta opp lån på 80 millioner kroner i stedet for 265 millioner kroner, ifølge Fædrelandsvennen (bak betalingsmur).

Dette står i brevet:

«Kjære Trine, kulturminister. Jeg vil gjerne få lov til å sende en personlig takk for forslaget om støtte til Kunstsiloen i Kr. Sand. Den tilliten dere viser oss er enormt viktig, ikke bare økonomisk, men også på alle mulige andre måter. Nå skal vi i AKO Kunststiftelse gjøre alt vi kan for at dette skal bli en stor suksess. Ser frem til å holde kontakten. Atter en gang, tusen takk. Mvh Nicolai Tangen».

KJÆRE TRINE: Nicolai Tangen var svært takknemlig for bevilgningen til Kunstsiloen i Kristiansand.
KJÆRE TRINE: Nicolai Tangen var svært takknemlig for bevilgningen til Kunstsiloen i Kristiansand. Foto: Nina E. Rangoy

Omstridt prosjekt

Tangen har i flere år jobbet hardt for å etablere Kunstsiloen i Kristiansand. Prosjektet er et spleiselag mellom kommunen, fylkeskommunen, regjeringen og Tangen selv.

Utstillingen som planlegges skal blant annet bestå av Tangen-samlingen, som er kunstsamlingen til Tangen. Etter planen skal siloen fra 2022 romme 2.700 verk fra samlingen.

Da Skei Grande gjestet Sørlandets kunstmuseum i juli 2019 og skulle få en oppdatering på arbeidet med kunstsiloen, sa hun:

– Jeg vil at flest mulig rikinger som har penger til overs skal bruke penger på kunst. Det er mye bedre enn at de bruker penger på teite jetfly, biler og usmakelige hytter. Og hvis de dessuten legger til rette for at flere skal få tilgang på kunsten er dette noe vi må heie på og være med og spleise på, sa hun til Fædrelandsvennen etter omvisningen.

Inviterte på «spesiell kunstmiddag»

I tillegg har TV 2 fått innsyn i en invitasjon fra Tangen til Skei Grande sendt 18. mai 2018.

Fædrelandsvennen omtalte først invitasjonen.

Invitasjonen ble sendt samtidig som Kulturdepartementet jobbet med statsbudsjett, hvor regjeringen endte med å bevilge 175 millioner.

I e-posten takker Tangen for sist møte, og inviterer kulturministeren til «en veldig spesiell kunstmiddag». I e-posten frister han med kjendiskokk Jamie Oliver og hans «utrolig flotte nye hovedkontor» i London. Middagen ble arrangert onsdag 3. oktober 2018.

«Så dette blir en kveld med mange interessante mennesker, viktige temaer og topp mat og vin. Stein Sægrov har sagt at han kommer, og det hadde naturligvis også vært spennende å ha selveste kulturministeren til stede. Og kanskje jeg kunne jeg vise henne kunsten på kontoret mitt tidligere den dagen,» skriver Tangen i e-posten til Skei Grandes rådgiver Mona Lindseth.

Til Fædrelandsvennen uttalte Skei Grande via sin pressekontakt at hun ikke reiste på middagen, og heller ikke husker å ha blitt forespurt. TV 2 kan nå presentere e-poster som viser at Skei Grande ønsket å delta.

«Trine vil veldig gjerne få til dette»

TV 2 har fått innsyn i all korrespondansen mellom departementet og Tangen. Der kommer det frem at Skei Grande gjerne ville delta. Skei Grandes politiske rådgiver Mona Lindseth skriver 21. mai til Tangen:

«Trine vil veldig gjerne få til dette, men vi må sjekke litt opp med program i Stortinget den dagen før vi kan gi et endelig svar. Du hører fra oss.»

Nicolai Tangen svarer samme dag:

«Supert Mona, da krysser jeg fingrene og avventer situasjonen. Ha en fortsatt fin dag».

6. juni kommer det endelige svaret fra Skei Grandes rådgiver:

«Trine er dessverre låst til Oslo denne dagen, da det er åpning av Stortinget og Trontaledebatten hvor alle statsråder må være tilstede. Hun skulle veldig gjerne kommet! Dersom du/dere ønsker, kommer gjerne statssekretær Frida Blomgren, men jeg skjønner om dette er en personlig invitasjon til Trine.»

REISTE TIL LONDON: Da Skei Grande ikke kunne, reiste statssekretær Frida Blomgren. Foto: Sofie Torlei Olsen/Norges idrettsforbund
REISTE TIL LONDON: Da Skei Grande ikke kunne, reiste statssekretær Frida Blomgren. Foto: Sofie Torlei Olsen/Norges idrettsforbund

«Norsk høflighet»

TV 2 har spurt Nicolai Tangen om hvorfor han inviterte Skei Grande til denne middagen, hva den kostet, hvor mange møter de to har hatt om saken og hvorfor han så behov for å takke statsråden personlig.

Den påtroppende Oljefondsjefen har valgt å kun svare å det siste, skriftlig:

«For meg er det vanlig norsk høflighet å takke, noe jeg lærte hjemme da jeg var liten.»

Det har stormet kraftig rundt Tangen den siste uken etter VG skrev om hans drømmeseminar til flere titalls millioner kroner.

I Skei Grandes fravær deltok Stein Sægrov, som er avdelingsdirektør i Kulturdepartementet og daværende statssekretær Frida Blomgren (V).

KJENDISKOKK: Jamie Oliver deltok på den «veldig spesielle kunstmiddag».
KJENDISKOKK: Jamie Oliver deltok på den «veldig spesielle kunstmiddag». Foto: Åserud, Lise

Blomgren beskriver til TV 2 dette som et faglig arrangement og en middag. Det faglige elementet hun viser til var samtale ledet av Tangen mellom Jamie Oliver og kunstneren Olafur Eliasson.

– De snakket om hvordan vi skal forvalte kunst og kulturarv. Jamie Oliver snakket om hans egen kunst, matkunsten, og hvordan den nye medievirkeligheten kan bidra til at man holder seg relevant, når ut bredere og til nye målgrupper.

– Hva spiste dere?

– Det var smaksretter lagd i Jamie Olivers kantine, men det var ikke han som lagde maten. Det var veldig godt, men enkelt i Jamie Oliver stil.

Blomgren sier hun ikke opplevde middagen som smøring.

– Dette var en middag 3.oktober. Arbeidet med budsjettet pågår først og fremst ved budsjettkonferansen i mars, og deretter i august. På dette tidspunktet var budsjettet for 2019 låst, sier den tidligere statssekretræren.

Skei Grandes tidligere statssekretær: – Kontakt departementet

TV 2 har sendt tekstmelding og e-post til Skei Grande. Hun har ikke besvart henvendelsene, men Skei Grandes tidligere statssekretær Jan-Christian Kolstø kontaktet TV 2 etter henvendelsene.

– Kontakt kulturdepartementet, sier Kolstø.

TV 2 har spurt Skei Grande om følgende, som Kolstø mener kulturdepartementet må besvare:

  • Hva tenker du om invitasjonen Tangen sendte til en «spesiell kunstmiddag»?
  • Hvorfor deltok Frida Blomgren?
  • Har du fått andre invitasjoner fra Tangen?
  • Vil du kalle middagen smøring?

TV 2 har også kontaktet Kolstø om at Skei Grande til Fædrelandsvennen gir uttrykk for at hun ikke husker, men at det i e-poster kommer frem at hun veldig gjerne ville delta.

TV 2 har også bedt departementet om innsyn i avdelingsdirektør Stein Sægrov sin invitasjon og korrespondanse med Tangen. Kulturdepartementet opplyser til TV 2 «det har mest sannsynlig skjedd uformelt i forkant av kontakten med daværende politisk ledelse».

Til TV 2 svarer Sægrov at dette var en jobbrelatert middag som var godkjent av en overordnet.

– Rapporterte du middagen i etterkant?

– Ja, til departementet på vanlig måte som en del av en standard reiseregning som alltid sendes etter offisielle reiser i embets medfør, sier avdelingsdirektøren.

– Hvor mange slike jobbmiddager i utlandet har du vært på?

– Det er helt standard at embetsverket er med politisk ledelse på offisielle oppdrag i inn- og utland. Jeg har arbeidet i departementet under 16 ulike kulturministre, og har vært på tjenestereiser i inn- og utland med ganske mange av dem; jeg må be om forståelse for at jeg ikke er i stand til å oppgi antall jobbmiddager.

– Opplevde du dette som et forsøk på smøring?

– Nei, svarer Sægrov.

SV: – Dårlig dømmekraft

SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski «mener regjeringen utviser dårlig dømmekraft».

KRITISK: Kari Elisabeth Kaski er kritisk til hvordan departementet håndtere invitasjonen.
KRITISK: Kari Elisabeth Kaski er kritisk til hvordan departementet håndtere invitasjonen. Foto: Stian Lysberg Solum

– Saken illustrerer hvordan rike mennesker utøver innflytelse og makt gjennom å skape slike møteplasser. For de aller fleste i Norge er det utenkelig å kunne arrangere en middag som statsråder inviteres til, skriver Kski i en epost til TV 2.

– Uavhengig av hva man måtte mene om selve kunstsilo-prosjektet, så er denne typen sammenblanding uheldig, og det burde Skei Grande skjønne.