KJØRT HIT: Den tredje og den fjerde gangen 22-åringen ble stoppet av politiet, tok de ham med til arresten på politihuset på Grønland.
KJØRT HIT: Den tredje og den fjerde gangen 22-åringen ble stoppet av politiet, tok de ham med til arresten på politihuset på Grønland. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Risikerer fengsel etter fire karantenebrudd: – Jeg er en sosial person

Etter en handletur i Sverige skulle den 22 år gamle Oslo-mannen vært 14 dager i karantene, men hele fire ganger stoppet politiet ham i bil med kamerater. Politiet mener Norge «ikke kan leve med en slik holdning» og foreslår 18 dagers fengsel.

Fredag forklarer 22-åringen seg for Oslo tingrett over videokonferanse.

Han forteller at han dro til Svinesund med noen kamerater onsdag 25. mars.

– Vi dro veldig sent og var bare i Sverige i en halvtime eller 40 minutter. Da vi kom til grensen igjen, fikk vi vite at alle i bilen måtte i hjemmekarantene på grunn av koronaviruset, sier han.

Allerede samme kveld ble mannen anmeldt for brudd på karanteneplikten. Da stoppet politiet ham i en bil på Tøyen sammen med tre andre menn.

– Jeg hadde bare vært i den samme bilen helt siden vi kom fra Sverige. Vi hadde sluppet av noen og plukket opp to andre kompiser, og så ble vi stoppet i forbindelse med en annen sak. Jeg hadde ikke vært ute av bilen, sier han.

Forelegg på 39.000

Tre dager senere ble 22-åringen stoppet igjen. Han hadde vært hjemme hele dagen og skulle kjøre litt rundt med en kompis, forklarer han.

Men heller ikke denne gangen var en politianmeldelse nok til at den unge mannen holdt seg hjemme. Neste dag, midt på natten mandag 30. mars, ble han stoppet i Uelands gate i Oslo.

– Den tredje gangen var jeg sjåfør i en bil med samme kompis som i forhold nummer to. Vi hadde vært hos ham og skulle kjøre til meg, men vi ble stoppet av samme politipatrulje som dagen før, for de kjente igjen bilen, sier han.

Denne gangen mente politiet at mannen hadde brutt karantenereglene så mange ganger at han måtte kjøres til arresten. Neste dag fikk han et forelegg på 39.000 kroner.

– Jeg skjønte alvoret og holdt meg hjemme, men jeg har ikke mulighet til å betale en så stor bot, sier 22-åringen, som opplyser at han er arbeidsledig og uten inntekt.

– Vanskelig å sitte hjemme

Likevel gikk det bare tre dager før mannen igjen ble pågrepet av politiet. Han forklarer dette med at leiebilen som han hadde blitt stoppet i alle de tre andre gangene, måtte leveres tilbake til Hertz.

– Den hadde blitt tauet inn av Viking, som sa at jeg kunne komme og hente den ut for 5000 kroner. Jeg spurte en av kompisene som jeg hadde vært i Sverige med, om han kunne hjelpe meg og låne meg litt penger. Han fikk tak i en kompis som kjørte oss til Høvik-området, der Viking ligger, sier han.

Fremme ved Viking ble tiltalte bedt om å levere førerkortet sitt. Da ble personen i resepsjonen hos Viking borte i nesten en time, ifølge tiltalte.

Samtidig som han fikk bilen utlevert, kom det en politipatrulje til stedet.

– De kom direkte bort til meg og sa jeg hadde brutt karantenereglene fire ganger og måtte kjøres til arresten igjen, sier han.

I sin forklaring beskriver 22-åringen seg selv som en sosial person.

– De personene jeg har vært sammen med i alle disse forholdene, er gode kompiser som har vært kjent med at jeg er i karantene. De har sagt at det er greit at jeg er med dem så lenge jeg ikke er syk, og det har jeg ikke vært, sier han.

– Jeg er en veldig sosial person, så det er vanskelig for meg å sitte hjemme i 14 dager.

Ber om 18 dager

Saken går som en tilståelsessak i Oslo tingrett, og det er ventet å komme dom tidlig i neste uke. Politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård ber om 18 dagers ubetinget fengsel.

– Han har vært en tur i Sverige og bare omgitt seg meg venner. Ut fra en ytre betraktning fremstår det ikke veldig alvorlig, og en påstand om ubetinget fengsel kan virke veldig strengt. Samtidig er det viktig at vi zoomer godt ut og ser på dette i et samfunnsmessig perspektiv, sier Nygård og fortsetter:

– Han har brutt karantenereglene fire ganger på åtte dager. Det kan man ikke gjøre uten at man ikke bryr seg om karantenereglene. En sånn holdning kan ikke Norge leve med i den situasjonen vi står i. Situasjonen krever at alle tar ansvar for å begrense smittespredning, uansett hvilken posisjon man har i samfunnet.

I utgangspunktet mener aktor at straffen skal være noe lenger enn 18 dagers fengsel, men tiltalte skal ha strafferabatt for tilståelsen sin.

– Det står respekt av at han nå legger kortene på bordet, og det skal han ha noe strafferabatt for, sier Nygård.

Frykter fengsel

Mannens forsvarer, advokat Per Zimmer, mener det er altfor strengt å dømme hans klient til en ubetinget fengselsstraff.

– Vi er i en situasjon der korona er nærmest det eneste som snakkes om og skrives om. En ubetinget fengselsstraff vil etter mitt syn ikke tåle et tilbakeblikk når vi som samfunn skal gjøre opp regnskap om noen år, sier Zimmer.

På spørsmål fra sin egen forsvarer om hva han tenker om at politiet mener han skal i fengsel, svarer han at han synes det er skummelt.

– Folk der har en helt annen kriminell bakgrunn og et annerledes nettverk enn det jeg har. Bare fordi jeg har brutt noen karanteneregler, så skal jeg i fengsel med folk som har gjort ting som er mye farligere enn det jeg har gjort. Jeg er ingen farlig person, sier han.

Dommerfullmektig Anniken Heier sier at hun trenger lengre tid en ved en normal tilståelsessak for å vurdere hvilken dom som er riktig å fastsette. Tiltalte blir bedt om å komme til Oslo tingrett for å motta dommen.

– Her i tingretten er det noen strenge smitteverntiltak, og de ber jeg om at du gjør deg kjent med på forhånd, sier Heier.