STUDERE: Hver fjerde vil studere helsefag, viser søkertallene fra Samordna opptak. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
STUDERE: Hver fjerde vil studere helsefag, viser søkertallene fra Samordna opptak. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Dette vil flest studere

Aldri før har så mange søkt seg til universiteter og høgskoler. Flere vil studere helsefag, mens færre vil bli lærer.

I år har over 150.000 personer søkt studieplass via Samordna opptak.

Det er rundt 12.000 flere enn i 2019 og en økning på 8,7 prosent. I tillegg har over 9.400 søkt seg til fagskolene.

– Mye av økningen kan nok knyttes til situasjonen med koronaviruset, som skaper usikkerhet i arbeidsmarkedet og rundt mulighetene for å studere i utlandet eller ta et år på folkehøgskole, sa Unit-direktør Roar Olsen på en pressekonferanse fredag morgen.

Også forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim var til stede da søkertallene til universitet, høyskoler og fagskoler ble lagt fram fredag.

Hver fjerde vil studere helsefag

Økningen i søkertall er ganske jevnt fordelt på utdanningsområdene, flere studier har en markant økning.

Den største økningen har studieområdene historiefag, mediefag, samfunnsfag og økonomisk-administrative fag, som alle opplever en oppgang på over 20 prosent sammenlignet med 2019. Økningen er også markant for landbruksstudier, realfag og IKT.

Forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H). Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Hver fjerde søker har helsefag som førstevalg.

Sykepleierutdanningen har en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent etter nedgangen i fjor på -18,7 prosent. Nesten hver tiende søker har sykepleierutdanning som førstevalg. Hvert år utdannes det nå flere sykepleiere enn året før.

Profesjonsstudiet i medisin har en økning på 16,7 prosent.

– Nå som vi står oppe i den pandemien vi gjør, er også førstelinja de som jobber i helse- og omsorgssektoren. De gjør, som vi alle vet, en utrolig viktig jobb, og det gleder meg at det derfor har inspirert mange til å bidra i den samme sektoren i framtiden, sa Asheim.

Færre vil bli lærer

Antall søkere til lærerutdanningen har en nedgang på 8,1 prosent sammenlignet med i fjor.

– Det er den største overraskelsen i årets opptak, sa Olsen.

Kandidater som søker og gjennomfører praktisk pedagogisk utdanning, vil også bli lærere, men blir ikke medregnet i tallene fra Samordnet opptak ettersom de søker direkte til studiestedene.

Antallet søkere til reiselivsstudier er på 10 prosent, men det var også nedgang der i fjor, understreket Olsen. Også jus har en nedgang sammenlignet med i fjor.

I år tar 30 fagskoler del i det samordnede opptaket. De tilbyr korte, yrkesrettede utdanninger som ofte er mulig å kombinere med jobb. I år er det over 9400 søkere fordelt på 353 studier.

Overrasket

Forskings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier han forventet at søkertallene kom til å være høyere i år sammenlignet med i fjor, men hadde ikke trodd at økningen kom til å være så stor.

– Det er bra mange benytter sjansen nå til å ta utdanning. Det er en god indikasjon på at folk ikke har satt livet sitt på vent et år, men at de i stedet bruker tiden på å oppgradere kompetansen sin, sa Asheim.

Han varslet at regjeringen kommer til å komme flere tiltak som han omtaler som kraftfulle innenfor høyere utdanning i forbindelse koronakrisen.

Ber om flere studieplasser

Akademikerne mener kapasiteten ved universitetene og høyskolene nå må styrkes, og at flere må få mulighet til å studere uten at kvaliteten svekkes.

Kari Sollien, leder av organisasjonen Akademikerne, mener regjeringen bør opprette flere studieplasser.
Kari Sollien, leder av organisasjonen Akademikerne, mener regjeringen bør opprette flere studieplasser. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB scanpix

Organisasjonen ber regjeringen starte et kartleggingsarbeid og dialog med sektoren for å oppnå økt kapasitet på teknologistudier, medisinstudier og andre retninger hvor det er vanskelig å møte arbeidslivets behov.

– Vi har i dag en helsekrise hvor kapasiteten i helsesystemet vårt settes på prøve. I dag utdanner vi bare 50 prosent av legene våre i Norge og er avhengig av å rekruttere fra utlandet. Dette gjør oss sårbare. Det er viktig at vi nå begynner arbeidet med å skalere opp også de dyre utdanningsløpene, som medisinstudiet. Målet må være at Norge utdanner 80 prosent av våre egne leger, sier leder Kari Sollien i Akademikerne.

Rekordmange til Oslo

Som følge av rekordmange søkere til høyere utdanning, setter derfor enkelte universiteter også rekord. Universitetet i Bergen (UiB) har i 2020 de høyeste søkertallene til grunnstudier noensinne, skriver de i en pressemelding.

11 660 har søkt seg til UiB som førstevalg, noe som er en økning på nær 12 prosent sammenlignet med i fjor.

Dobbelt så mange har Universitetet i Oslo som sitt førstevalg. De opplever en økning på 16 prosent og har nå 3,41 søkere per studieplass. Nye, tverrfaglige studieprogram er svært populære.

For OsloMet er økningen i antall søkere lik den nasjonale økningen, på 9 prosent. Der opplever de en kraftig økning i antall som vil studere sykepleier, opp 12 prosent fra i fjor, skriver de i en pressemelding.