Korrupsjonsjeger Eva Joly om Tangen-ansettelsen:

– For Norge er dette en risiko

Eva Joly mener det er problematisk at en hedgefondbestyrer skal lede det norske Oljefondet.

Korrupsjonsekspert Eva Joly reagerer på at Nicolai Tangen ble valgt som ny sjef i Oljefondet.

– Jeg er veldig sjokkert over at Norges Bank tenker at det er mulig å ansette Tangen som sjef for Oljefondet, sier Joly til TV 2.

Tangen har i mange år vært hedgefondforvalter og Joly stiller spørsmål ved om han er egnet for jobben.

– At Tangen får en av de beste jobbene i Norge sender helt feil signaler, sier Joly.

Ikke kvalifisert

TV 2 møter Eva Joly utenfor hennes leilighet i Paris. Joly har i mange år jobbet som korrupsjonsjeger og reagerte raskt på at det var Nicolai Tangen som fikk den viktige jobben.

Ifølge Joly er det problematisk at den påtroppende Oljefondsjefen styrer hedgefondet AKO Capital.

– Det at du er en suksessfull hedgefond leder betyr ikke at du er kvalifisert til å styre et indeksfond som oljefondet, sier Joly.

Hun tror det er mange nordmenn som ikke vet hva et hedgefond egentlig er, og derfor ikke forstår hvorfor dette er et problem.

– En hedgefondforvalter investerer ikke i industrien for å bygge opp firma eller infrastruktur. De er en form for pokerspillere, de tar veddemål på fremtiden hele tiden, mener Joly.

Hun stiller derfor spørsmål ved om Tangen er riktig person til jobben.

– Tangen har brukt hele sitt profesjonelle liv på å bygge opp en privat formue i skatteparadis på Cayman Island. Er det virkelig han som skal representere det norske Oljefondet?, spør Joly.

DRØMMEJOBBEN: Tangen sier at han har fått drømmejobben.
DRØMMEJOBBEN: Tangen sier at han har fått drømmejobben. Foto: Nina E. Rangøy

– Ikke en gambler

Nicolai Tangen er sterkt uenig i Jolys beskrivelse av han og andre hedgefondbestyrere.

– Jeg synes nesten det er festlig å lese disse karakteristikkene. Det at Joly kaller meg for en gambler er nesten morsomt, fordi det finnes nok knapt en mer langsiktig investor enn det jeg er, sier Tangen til TV 2.

Han forteller at det er tydelig at Joly ikke vet så mye om AKO Capitals investeringer og sier at selvskapet til og med har skrevet en bok om å eie de beste selskapene på lang sikt.

– Vi eier selskaper i snitt minst seks år. Hele poenget med det vi gjør er å ha disse fantastiske selskapene på lang sikt, sier Tangen.

Risiko for Norge

Joly mener det er viktig å vurdere om Tangen gjennom sine tidligere jobber har den riktige kompetansen. Hun synes også det er viktig å se på om det er forenlig at en som har jobbet med hedgefond skal representere det norske oljefondet.

– Jeg tror ikke nordmenn vil være representert av en som har meldt seg ut av fellesskapet og brukt sitt profesjonelle liv til å bygge opp en skattefri formue, sier Joly.

KORRUPSJONSJEGER: Eva Joly ble kjent som en nådeløs korrupsjonsjeger når hun jobbet med
KORRUPSJONSJEGER: Eva Joly ble kjent som en nådeløs korrupsjonsjeger når hun jobbet med "Elf Aquitaine-saken" i Frankrike. Foto: Jeff Pachoud

Hun mener også at ansettelsen av Tangen kan sende feil signaler til andre land.

– For Norge er dette en risiko. Jeg synes ikke Norge trenger å ta denne risikoen, sier Joly.

Vil ha flere svar

Joly mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål rundt ansettelsen og hvorvidt Tangen er egnet for jobben.

– Jeg lurer jo virkelig på hvem som har bestemt at Tangen fikk jobben og ut ifra hvilke kriterier. Det er ikke bare Tangen som bør bli stilt spørsmål, sier Joly.

– Hvem andre bør bli stilt spørsmål?

– Jeg synes at de som har ansatt Tangen må forklare etter hvilke kriterier de mener at han er den rette til å representere oss.

Ryddig ansettelsesprosess

Tangen mener på sin side at det har vært full åpenhet rundt ansettelsen.

– Jeg mener det har vært en ekstremt ryddig ansettelsesprosess. Åpenhet er ekstremt viktig så i denne prosessen har jeg vært hundre prosent åpen og tranparant med Norges Bank, sier Tangen.

Han hadde ikke forventet at det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt ansettelsen og seminaret i USA, men tror dette kan være med på å gjøre han bedre rustet til jobben han skal inn i.

– Det å være sjef for Oljefondet handler selvfølgelig om kapitalforvaltning, men det handler også om å kunne tåle litt motvind. Det handler om at man kan stå støtt i stormen når aksjemarkedet går opp og ned. Det har jeg tenkt til å gjøre i denne jobben på vegne av det norske folk, sier Tangen.

Krever flere svar

Styret i Norges Bank må nå vare på hvordan de har kunnet kontrollere opplysninger om aktiviteter i skatteparadiser under ansettelsen av Nicolai Tangen.

Leder Julie Brodtkorp i representantskapet i Norges Bank og direktør Jan Frode Jakobsen i tilsynssekretariatet har oversendt en rekke skriftlige spørsmål til hovedstyret i sentralbanken om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Brodtkorp og Jakobsen ønsker blant annet en redegjørelse om det etiske regelverket i Norges Bank, i forbindelse med at nåværende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad, deltok på Tangens mye omtalte USA-seminar.

De ønsker også svar på om hovedstyret har fullt innsyn i AKO-selskapenes aktiviteter på Cayman Island eller Jersey og hvordan de løpende skal følge opp disse aktivitetene.