KORONASMITTE: To tilfeller av koronasmitte har blitt påvist i to ulike barnehager på to dager i Trondheim. Bildet viser rådhuset i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KORONASMITTE: To tilfeller av koronasmitte har blitt påvist i to ulike barnehager på to dager i Trondheim. Bildet viser rådhuset i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ny barnehageansatt er koronasmittet i Trondheim

Ytterligere ett tilfelle av koronasmitte er påvist hos en ansatt i en barnehage i Trondheim kommune.

Den smittede er ansatt ved Kuhagen barnehage.

– Den ansatte har ikke vært på jobb siden barnehagen ble åpnet for barna på mandag. Sist gang den ansatte var i barnehagen var på fredag, sier Ella Marie Ingdal, kommunalsjef for barnehage.

Saken ble først omtalt av NRK.

Kommunalsjefen opplyser om at barnehagen fortsatt vil være åpen.

– Våre smittevernleger gir ikke råd om å stenge barnehagen. De gjør smittesporing etter sine rutiner, og de anser det ikke som nødvendig å foreta nye tiltak slik situasjonen er nå, sier Ingdal.

Ifølge Trondheim kommune er det ikke tegn til symptomer hos andre ansatte eller barn i barnehagen. Den ansatte som har fått påvist koronasmitte er satt i isolasjon.

SMITTE: Kommunalsjef for barnehager Ella Ingdal under Trondheim kommunes pressekonferanse onsdag om nye hendelser rundt koronasituasjonen og smittebildet i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SMITTE: Kommunalsjef for barnehager Ella Ingdal under Trondheim kommunes pressekonferanse onsdag om nye hendelser rundt koronasituasjonen og smittebildet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Strenge tiltak

Alle landets barnehager åpnet igjen mandag denne uken, etter at de ble stengt 12. mars for å begrense koronasmitten.

Selv om kommunen vil unngå at barn og ansatte ved barnehager blir smittet, har de forberedt seg på at det kan skje.

– Vi ser at rutinene som er satt blir fulgt. Smittetilfellene har blitt oppdaget fort, og de ansatte er i tillegg kjappe med å melde inn symptomer. Alle ledere er også tydelig overfor sine ansatte om at kun friske skal i barnehagen, sier Ingdal.

Kommunalsjefen har likevel forståelse for at flere har bekymringer i forbindelse med skolestarten.

– Trondheim kommune støtter seg på rådene fra nasjonale helsemyndighetene og følger smitteveilederen. Vi skjønner at tilfellene gjør flere urolige, men vi håper også at folk kan bli beroliget når de ser at rutinene våre fungerer, sier hun.

Ett smittetilfelle onsdag

Onsdag ble det også påvist smitte hos en ansatt i Thyra barnehage på Heimdal i Trondheim. Den ansatte var på jobb i barnehagen på mandag.

– Vedkommende har bare vært på jobb mandag. Det foregår nå smitteoppsporing via smittevernkontor, og alle som kan være berørt, blir oppringt og fulgt opp av Smittevernkontoret. Alle foreldre på avdelingen, barnehagen og enheten er informert, sa Ella Ingdal, kommunalsjef for barnehage, på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Den smittede ansatte er nå i isolasjon, og barnegruppen den ansatte hadde ansvaret for, er satt i karantene. Også en kollega av den smittede, som hadde ansvar for samme barnegruppe, er satt i karantene. Det var kun disse to voksne og tre barn i gruppen, etter at barnehagene har blitt anbefalt å dele inn barna i mindre grupper for å redusere smitterisikoen.

Kommunen anser det som lite sannsynlig at koronasmitten har oppstått i barnehagen.

Berømmer barenhagene

Ingdal ønsker å rette en stor takk til alle ansatte som jobber i barnehagene i kommunen.

– Jeg har stor respekt for barnehagene som står i ganske god spagat akkurat nå med unger som har lengtet etter barnehagen, med foreldre som er både engstlige og ivrige og ansatte med nye rutiner. Jeg sender en stor takk til barenhagene våre, sier hun.