IKKE BARNETOG: Det vil ikke være noe barnetog i Oslo, men 17. mai-komiteen håper folk likevel vil få nasjonaldagsfølelse.
IKKE BARNETOG: Det vil ikke være noe barnetog i Oslo, men 17. mai-komiteen håper folk likevel vil få nasjonaldagsfølelse. Foto: NTB scanpix

Slik blir 17. mai i Oslo

Pop-up konserter, digitale elevtaler og nasjonalsangen på balkonger blir elementer i årets 17. mai-feiring i hovedstaden.

17. mai-feiringen i år vil bli annerledes enn til vanlig.

På grunn av smittevernstiltak besluttet 17. mai-komiteen i hovedstaden tidligere i april at det tradisjonsrike barnetoget skulle avlyses.

De var også klare på at de jobbet på spreng med et nytt program, slik at nasjonaldagen likevel kunne markeres.

Programmet er nå klart.

– Vi har beholdt flere av hovedelementene i 17. mai-feiringen i tillegg til noen overraskelser som dukker opp i byen. For at Oslos innbyggere skal ta del i feiringen prøver vi bruke vi kommunens digitale kanaler for å bringe det dit folk er, sier Pia Farstad von Hall, leder for 17. mai-komiteen.

17. mai-komiteen ber folk innstendig om å ikke møte opp fysisk ved de forskjellige arrangementetene.

– Smittevernreglene er viktige også denne dagen. Årets feiring blir derfor i de tusen hjem. Vi skal feire dagen sammen, men på avstand, sier Farstad von Hall.

Digital bekransning

Tradisjonen tro vil det bli bekransninger ved flere steder i Oslo. Disse skal befolkningen kunne følge digitalt.

De bekransningene som vil gå digitalt, er den i Torshovparken ved statuen til Fernanda Nissen, i Slottsparken ved en rekke forskjellige statuer, på Gamlebyen gravlund ved Christian Magnus Falses grav, i Stensparken ved Sigrid Undsets skulptur og på Norsk Maritimt museum på Bygdøy ved Krigsseilermonumentet.

17. mai i Oslo

  • Mellom kl. 08 og kl. 10: Bekransninger rundt om i Oslo
  • Kl 13: Salutt på Akershus festning med påfølgende nasjonalsang på balkonger og i gater
  • Kl. 15.30: Festkonsert
  • Pop-up: Koralsang om morgenen, Korps gjennom dagen og folkedans
  • Skoler og trossamfunn: følg med på hva som kommer av informasjon om lokale arrangementer

Sang

Flere steder i byen vil koralsangere tidlig om morgenen dukke opp på utvalgte steder for å synge nasjonalsangen.

I løpet av dagen vil også leikaringen i Bondelaget dukke opp på et uannonsert sted i sentrum, dansen vil være mulig å følge via nettet.

Det blir også digitale pop-up konserter av korps. Gardemusikken, ulike skolekorps og ungdomskorps vil skape lokal 17. mai-stemning for alle rundt i byen.

Disse konsertene vil ikke være annonsert, så alle oppfordres til å høre etter og følge med.

– Litt av grunnen til at vi ikke sier tid og sted for noen av tingene, handler om smittevernhensyn. Vi ønsker ikke at mange skal samle seg. Men det vil komme noe mer informasjon om de forskjellige tingene som skal skje når det nærmer seg 17. mai, sier Farstad von Hall.

Markering på skolene

Det vil bli markeringer på skoler rundt om i Oslo, opplyser 17. mai-komiteen.

Dette vil innebære flagg-heising og taler fra elever i regi av hver enkelt skole. Her oppfordres befolkningen til å følge med på programmet fra hver enkelt skole.

I tillegg vil det bli et båttog på fjorden, og i lokale bydeler vil veteranbiler bidra til feststemning, ifølge 17. mai-komiteen.

Kirker og andre trossamfunn lager egne digitale innslag i anledning nasjonaldagen.

Festkonsert og nasjonalsang

Klokken 13 vil salutten gå fra Akershus festning. Denne vil det være mulig å følge via TV og internett.

Etter salutten oppfordres hele Norge til å gå ut på balkonger og ut i gatene, festkledd, for å synge «Ja vi elsker» sammen.

I år blir det også avholdt en festkonsert på ettermiddagen, der elever fra Osloskolen skal opptre. Det vil også være mulig å følge konserten digitalt.