TIDLIGERE OLJE-SJEFER: Sylvi Listhaug (Frp) tok over som olje- og energiminister etter Kjell Børge Freiberg (Frp).: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TIDLIGERE OLJE-SJEFER: Sylvi Listhaug (Frp) tok over som olje- og energiminister etter Kjell Børge Freiberg (Frp).: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

regjeringen angripes fra alle kanter:

– Som å si at 240.000 skal gå på Nav

Regjeringen vil flytte iskanten sørover, men trosser miljøfaglige råd. Nå angripes de fra Fremskrittspartiet, SV og Naturvernforbundet.

Iskanten er i dag av regjeringen forstått som grensen for områder der det er mer enn 30 prosents sannsynlighet for sjøis i april måned.

Ifølge TV 2s kilder vil regjeringen flytte iskanten til 15 prosent. Tillatelser som allerede er gitt til oljeleting blir ikke rørt. Nå blir det bråk i Stortinget.

– Isen er der isen er. Og om dette huset skal vedta at det er is der det ikke er is, da har dette huset spilt fallitt, sier tidligere olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp).

Han mener signalet fra regjeringen er at de som jobber i olje- og gassbransjen må finne seg noe annet å gjøre.

– Det er rett og slett ikke mulig å gjøre det regjeringen nå gjør. Da synes jeg man skal være ærlig og si at vi ikke ønsker denne aktiviteten, men at vi ønsker å sende de 240.000 menneskene som er tilknyttet denne næringen på NAV. Det er egentlig det man sier, sier Freiberg

– Det er helt surrealistisk å vedta på Stortinget i Oslo en is som ikke er der, det går rett og slett ikke an.

– Kan Fremskrittspartiet støtte dette?

– Nei, om man skal vedta at det er is der det ikke er is, da kan man like godt si at man ikke ønsker at denne næringen skal være i landet, sier Freiberg.

Siv Jensen har truet med å trekke støtten til regjeringen, hvis de flytter iskanten sørover.

Når iskanten trekkes til 15 prosent, vil det ikke påvirke konsesjoner som allerede er gitt.

Les saken: Siv Jensen: Da lever denne regjeringen svært farlig

SV og MDG: En dårlig avtale for verdens miljø

SV-leder Audun Lysbakken angriper regjeringen fra den andre siden, og mener avtalen er totalt uforsvarlig.

IKKE FORNØYD: SV-leder Audun Lysbakken.
IKKE FORNØYD: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud

– Dette er en dårlig avtale for verdens miljø. Det er knapt til å begripe at Venstre, som kaller seg et miljøparti, kan gå med på dette, sier SV-leder Audun Lysbakken til TV 2.

Han sier Norge allerede har funnet mer olje enn vi kan brenne, hvis vi skal nå målene i Paris-avtalen. Han mener derfor avtalen er totalt uansvarlig.

– Vi frykter at regjeringen legger fram en gjennomborret iskant hvor de tillater svært risikofylt oljeboring innenfor noen av de mest sårbare og verdifulle havområdene vi har. SV kommer til å slåss med nebb og klør for å holde oljeselskapene unna de sårbare havområdene. Grensene for oljevirksomhet må settes der de miljøfaglige rådene sier den er, altså der det er 0,5 prosent sjanse for å finne is i april.

Heller ikke Une Bastholm i De Grønne er imponert over Venstres gjennomslag.

– Det er ikke en seier når man bryter med alle de miljøfaglige rådene fra polarinstituttet, havforskningsinstituttet og alle som kryper og går, som har ansvar for å finne ut hvordan vi kan forvalte havet så vi opprettholder et sunt liv der, sier Une Bastholm, nasjonal talsperson i MDG.

– Venstre kan ikke kalle seg et miljøparti etter kompromisset om Iskanten. De selger seg for billig, og jeg skjønner ikke hvorfor vi skal ha et miljøparti i regjeringen når de inngår et kompromiss med oljenæringen, sier hun.

Naturvernforbundet: – Et knefall for oljeindustrien

– Regjeringen trosser de miljøfaglige rådene, og går for en hjemmesnekra grense på den verdifulle iskantsonen som går noe lenger sør enn i dag, men tilfeldigvis rett nord for oljeblokkene som allerede er tildelt innenfor iskantsonen, sier leder av Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg til TV 2.

KNEFALL: Silje Ask Lundberg mener regjeringe svikter.
KNEFALL: Silje Ask Lundberg mener regjeringe svikter. Foto: Terje Pedersen

Vedtaket om 15 prosent innebærer et kompromiss mellom det faglige rådet fra Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Miljødirektoratet, som har anbefalt at grensa settes til 0,5 prosent, mens Oljedirektoratet har anbefalt å beholde dagens grense på 30 prosent, som i praksis ville innebære å flytte grensa lenger nord.

– Dette såkalte «kompromisset» er en definisjon uten faglig forankring, som sikrer at oljeindustrien kan operere som vanlig i Barentshavet. Dette er ingen seier for miljøpartiene i regjering, tvert imot er det knefall for oljeindustrien, sier Lundberg.

– Dersom regjeringa virkelig går inn for dette, viser de at miljøkunnskapen aldri skal kunne sette grenser for petroleumsnæring. Og de gjør det i 2020. Året vi skulle stansa tapet av arter, med 10 år igjen til vi skal halvere utslippa av klimagasser. Det henger virkelig ikke ihop, sier lederen av Naturvernforbundet.

Unge Venstre: Ønsket seg mer

– Jeg er fornøyd med at regjeringen trekker iskanten sørover og sender et signal til oljebransjen, men i likhet med miljøbevegelsen skulle jeg ønske man var mer ambisiøs. Jeg ønsket at man skulle stenge ned allerede utlyste felt og trakk iskanten enda lengre sørover, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

– Har Venstre solgt seg for billig?

– Nei, jeg synes ikke det. Barenshavet nord er ikke så interessert for oljebransjen. Så skal man huske at denne regjeringen har åpenet halvparten så mange oljefelt som under Stoltenberg-2. Nå sender vi noen viktige signaler, sier Hansmark.