OSLO: Hans Andreas Limi (Frp) i forbindelse med konstituering av Stortinget.
OSLO: Hans Andreas Limi (Frp) i forbindelse med konstituering av Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Tangens luksusseminar:

Mener det er betenkelig at flere sender regningen til skattebetalerne

Hans Andreas Limi (Frp) i stortingets finanskomite mener regningen nå sendes til skattebetalerne etter arbeidsministeren og Norges FN-ambassadørs deltakelse på luksusseminaret.

Onsdag ble regnskapet til Nicolai Tangens drømmeseminar kjent.

Totalt kostet drømmeseminaret 28 millioner kroner, betalt ut av Tangens egen lomme.

De 28 millionene er blant annet fordelt på luksusfly til 13 millioner, privat Sting-konsert til 9,2 millioner og nesten 9000 kroner i mat og drikke til hver gjest.

– Det må ha vært et arrangement med veldig høy luksusfaktor, sier Hans Andreas Limi (Frp) i stortingets finanskomite.

På skattebetalernes regning

Limi tror arrangementet hadde godt faglig innhold, men mener det lyder til umusikalsk.

– Noen av deltakerne som har høyt betrodde posisjoner har funnet ut i etterkant at regningen må tas av den enkelte, og det vil si skattebetalerne, sier Limi.

På seminaret deltok blant annet avtroppende sjef for oljefondet Yngve Slyngstad, arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen og Norges FN-ambassadør Mona Juul.

– Det syns jeg er betenkelig, legger han til.

– Uryddig

Også Krfs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan mener prosessen har vært uryddig. Han vil nå vite hvordan kandidaturet til Tangen som ny sjef for oljefondet ble bragt på banen.

Både Yngve Slyngstad og Nicolai Tangen har avvist at den avtroppende oljefondsjefen hadde noen innflytelse ved valget av Tangen som ny sjef.

Tirsdag la Norges Bank fram en fullstendig redegjørelse av ansettelsesprosessen av Tangen. Der ble det klart at rekrutteringsfirmaet Russell Reynolds kontaktet den nye oljefondsjefen på eget initiativ, men det er uklart hvor de fikk navnet hans fra.

– Hvem bragte kandidaturet til Tangen på banen og på hvilket tidspunkt? Hva slags prosess har det vært? Fra seminaret og fram til prosessen kom så langt at han plutselig var en aktuell kandidat, sier Krfs parlamentariske leder Grøvan til TV 2.

Han er usikker på om prosessen tåler dagens lys.

Ekstraordinært møte

Representantskapet i Norges Bank, som er Norges Banks tilsynsorgan, holdt onsdag et ekstraordinært møte hvor sentralbanksjef Øystein Olsen måtte redegjøre for ansettelsesprosessen av Tangen.

Etter møtet ble det klart at representantskapet krever flere svar.

– Vi har fått en redegjørelse fra sentralbanksjef Øystein Olsen, og da hadde representantskapet en rekke spørsmål. Noen av dem ønsker vi å sende over til hovedstyret for en skriftlig besvarelse, sier leder av representatskapet, Julie Brodtkorb, til TV 2.

– De gjelder forholdet rundt saken som vi har behandlet. Både om ansettelsen av Tangen, og Slyngstads deltakelse på seminaret, sier Brodtkorb.

Avviser kritikken

Da TV 2 møtte Nicolai Tangen tirsdag, uttalte den nye oljefondsjefen at han ikke kunne ha planlagt seminaret for å sikre seg jobben.

– Hvis jeg skal ha tenkt som folk tror jeg har tenkt, så måtte jeg ha vært synsk, og det er jeg tross alt ikke. Invitasjonene til dette seminaret gikk ut 18 måneder i forveien, og Slyngstad trakk seg 1 måned før seminaret, sa Nicolai Tangen til TV 2.

I etterkant av VGs avsløringer ble det også kjent at Tangen sendte Slyngstad en e-post om jobben i januar.

Tangen forklarer henvendelsen med at han etter mange år i utlendighet ville sette seg best mulig inn i hva jobben innebar.