BISATT: «Takk for at jeg fikk være din. Jeg elsker deg for alltid!» står det på kjærestens siste hilsen til Oscar. Han ble bisatt i november.
BISATT: «Takk for at jeg fikk være din. Jeg elsker deg for alltid!» står det på kjærestens siste hilsen til Oscar. Han ble bisatt i november. Foto: Brynjar Eidstuen / Oppland Arbeiderblad

Oscar (15) ble drept av faren:

Oscars kjæreste om dagen før drapet: – Han gråt og ville ikke si det til noen

Den 16 år gamle kjæresten til Oscar André Ocampo Overn (15) sier at Oscar gråtende fortalte om farens overgrep dagen før drapet.

De to ble kjærester i 2017, da de var 14 og 15 år gamle.

– Oscar var veldig morsom. Vi var begge glade i å tulle mye. Vi kunne sitte og se på en film og være voksne, men allikevel være barnslige sammen. Vi kunne bygge lego, men også drikke kaffe med de voksne, forteller kjæresten i retten.

Allerede i 2017 fikk hun for første gang høre om overgrep den tiltalte 45-åringen hadde utsatt Oscar for – men i langt mindre omfang enn det som i virkeligheten hadde skjedd.

Barnevernet på besøk

Jenta fortalte det til faren sin, som varslet helsesøster på skolen. I retten forteller helsesøsteren at hun tok opp dette med Oscar, som ble rasende og sparket i veggen.

– Da han fikk roet seg, sa han at «jeg hater far, men jeg er allikevel glad i han», sier helsesøster.

Hun fortalte Oscar at hun ville varsle barnevernet, og at dette var en veldig alvorlig sak. Dette syntes Oscar var greit, ifølge helsesøsteren.

Etter å ha sett på saken, kom barnevernet på flere besøk hjemme hos Oscar og foreldrene. På det tidspunktet nektet Oscar fremdeles for de mest alvorlige detaljene rundt overgrepene.

– Han pleide å sitte på rommet sitt og snakke med meg på telefon når barnevernet var der. Han var opptatt av at nå hadde han sagt ifra, og nå ville han ikke snakke så mye mer om det, sier kjæresten til Oscar i retten.

– Bruk av tvang

Barnevernsaken ble omsider avsluttet. Onsdag fortalte Oscars mor i retten at hun ikke tror barnevernet kunne ha gjort noe mer enn de gjorde. Både Oscar og faren holdt omfanget av de systematiske overgrepene skjult.

Først 8. oktober i fjor, litt utpå ettermiddagen en tirsdag, fortalte Oscar kjæresten sin hva som egentlig hadde skjedd.

– Vi satt og så på serie, og jeg tok på skulderen hans, men han trakk seg litt unna. Han nektet først for at det var noe, men jeg så tydelig på ham at han var lei seg, sier hun.

Til slutt valgte Oscar å fortelle om overgrepene.

– Oscar lå og gråt, og han ville ikke si det til noen andre. Han ville ikke at jeg skulle ringe til alarmtelefonen og heller ikke si det til min mamma og pappa. Vi bestemte oss til slutt for å si det til N.N. (moren til Oscar), sier hun.

Under sitt vitnemål beskrev den tiltalte familiefaren detaljert de seksuelle handlingene som han mener at han og sønnen var sammen om.

Oscars kjæreste forteller imidlertid at Oscar selv fortalte at overgrepene skjedde ved tvang.

Kjæresten til Oscar skrev så meldingene til Oscars mor, mens 15-åringen selv leste dem og godkjente, forteller hun. Ifølge kjæresten syntes Oscar det var en befrielse å ha fortalt om overgrepene.

– Fortjente det beste

Senere samme kveld konfronterte moren den tiltalte faren med overgrepene. Han la kortene på bordet og ble enig med kona si om at han skulle flytte ut neste dag.

I stedet la faren en plan for hvordan han skulle ta livet av både seg selv og Oscar neste morgen. Omkring klokken 8.30 kvalte han sønnen mens kona var innelåst på soverommet. Selv valgte han å melde seg til politiet en halvtime senere.

– Jeg fikk en telefon fra mamma, og det første hun sa var at Oscar var død, sier kjæresten i dag.

– Oscar fortjente det aller beste. Han hadde mange problemer, men han var et av de sterkeste menneskene jeg visste om. Han stod i alt, sier hun.

Torsdag er siste dag av den tre dager lange rettssaken i Gjøvik tingrett. I tillegg til drap og overgrep er faren tiltalt for grov frihetsberøvelse mot moren og for incest.

Mannen har sagt at han ikke angrer på drapet. Han risikerer inntil 21 års fengsel.