PÅ STEDET: Nødetatene rykket fredag ut til en brann i et eldre trehus på Galgeberg i Oslo. Brannvesenet i Oslo reagerer på at folk sto og filmet framfor å bistå på brannstedet. Foto: Karima Elisabeth Magnussen, TV 2
PÅ STEDET: Nødetatene rykket fredag ut til en brann i et eldre trehus på Galgeberg i Oslo. Brannvesenet i Oslo reagerer på at folk sto og filmet framfor å bistå på brannstedet. Foto: Karima Elisabeth Magnussen, TV 2

Brannvesenet hardt ut mot filming av dødsbrann:

– Hva kan vi som samfunn forvente av hverandre i et nødstilfelle?

Brannvesenet i Oslo reagerer på at en dødsbrann ble fanget på mobilkameraer og deretter spredt på sosiale medier.

Fredag ettermiddag forrige uke omkom én person i brann i et eldre trehus på Vålerenga i Oslo.

Nå reagerer Oslo brann- og redningsetat på at hendelsen ble fanget på mobilkameraer tidlig i hendelsen.

– Hva kan vi som samfunn forvente av hverandre i et nødstilfelle?, spør de på Facebook.

Innlegget er signert brannsjef Jon Myroldhaug og avdelingssjef for beredskap Espen Scavenius.

– Som nødetat registrerer vi at hendelsen tidlig ble fanget på mobilkameraer, for deretter raskt å bli spredd på sosiale medier og i media. Vi undres over de prioriteringer som tas før nødetatene er på plass på skadestedet. Hva skjer egentlig i løpet av de kritiske minuttene før vår ankomst? Det som er sikkert, er at brannen filmes, og deles, med kommentar om at det trolig ikke er noen i huset som trenger hjelp. Det var det!

– Kjenner konsekvensene på kroppen

Brannvesenet presiserer at de ikke etterlyser hverdagshelter som skal kaste seg inn i brennende bygninger og risikere egen helse for å redde andre.

– Kanskje var det slik at ingen kunne gjort en forskjell akkurat denne fredagskvelden på Vålerenga. Samtidig må vi kunne stille spørsmålet; hva skal vi egentlig kunne forvente av hverandre i en slik situasjon? Vi sitter ikke med fasitsvaret, men vi kjenner konsekvensene av denne brannen på kroppen.

– Vår dypeste medfølelse og tanker går til de etterlatte, skriver de videre.

– Vi må ikke glemme vår plikt den dagen vi selv havner i en situasjon hvor noen er, eller kan være, i nød. Da håper vi du handler med tanke på å redde liv, ikke ut fra et behov for å dokumentere og dele flammene. Det siste redder ingen, skriver brannvesenet på Facebook.

– Ikke det første man tenker på

Brannsjef Jon Myroldhaug sier at politiet kom først på stedet på Vålerenga fredag forrige uke, før brannvesenet kom rett etter. Da sto folk og filmet.

– Alle har en plikt til å vurdere om det er noe man kan bidra med på et brannsted. Filming må ikke være det første man tenker på. Det første man må tenke på er om det er noe man kan gjøre uten at det går utover egen sikkerhet, sier Myroldhaug til TV 2.

Brannsjefen kjenner ikke til antallet branner hvor filming har vært folks prioritet.

– Her har det vært filmet og delt i god tid før nødetatene kom fram. Vi vet ikke om det kan ha utgjort en forskjell, og det vil vi ikke grave mer i. Men dette er en generell oppfordring til folk om å utføre sin borgerplikt og vurdere om det er noe man kan gjøre, sier brannsjefen.

Klar oppfordring

Oslo brann- og redningsetat ber folk ringe 110 hvis man ikke er helt sikker på om det er gjort, og man skal ringe uansett hvis man har opplysninger om personer eller bygget. De lister også opp andre ting man kan gjøre dersom man er på et brannsted:

– Prøve å få kontakt med beboere ved å banke på, tute, kjenne på døra m.m.., rydd plass for brannvesenet, diriger biler bort fra stedet så brannvesenet får tilgang rundt bygget, forsøk å slokke med pulver eller vann, men ikke utsett deg selv for fare, skriver de.

– Er du kjent, ta oss imot og vis oss raskeste veien til riktig oppgang eller inngangsdør. Ha nøkler tilgjengelig for oss.

– Det er alltid bedre å gjøre noe enn ingenting. Unngå spredning av brannen hvis mulig, flytt biler og annet som kan bidra til spredning, Ikke spre bilder eller film av personer uten samtykke, ta ledelse, vis initiativ. Vær medmenneske, og bry deg!