Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek

NRK: Regjeringen vil flytte iskanten sørover

Etter det NRK erfarer vil regjeringen flytte iskanten sørover. Samtidig skal regjeringen ikke ønske å flytte iskanten så langt sørover som miljøekspertene råder til.

Regjeringen vil ifølge NRK flytte iskanten lenger sør enn i dag. De lytter likevel ikke til sine egne eksperters råd om hvor langt sør grensen skal gå.

Regjeringen kommer trolig denne uken med sitt forslag til hvor iskanten i Barentshavet skal ligge.

Ifølge NRK opplyser kilder i regjeringspartiene at de vil flytte iskanten sørover. I dag ligger den politiske iskanten i områdene der det er 30 prosent sjanse for is. Ekspertutvalget Faglig Forum har anbefalt å legge iskanten der det er 0,5 prosent sjanse for is, blant annet fordi global oppvarming gjør at denne grensen trekker seg stadig lenger nordover.

Ifølge kildene NRK har snakket med kommer regjeringen til å foreslå en grense et sted mellom 0,5 og 30 prosent.

NRK kjenner ikke til akkurat hvor regjeringen vil legge iskanten, men ifølge kringkasteren sier flere kilder at en iskant ved 15 prosent sannsynlighet for is har blitt diskutert.

Overfor TV 2 har Frp-leder Siv Jensen tidligere truet med regjeringskrise dersom iskanten flyttes sørover.

– Vi forventer at regjeringen ikke trekker iskanten sørover fordi dette handler om muligheten til å lete i nye løfterike områder for olje- og gassindustrien. Nå er det helt avgjørende å trygge arbeidsplasser og sikre landets fremtidige inntekter. Da kan man ikke drive politiske spill ved at regjeringen er opptatt av å gi Venstre gjennomslag, sa Siv Jensen til TV 2.

(NTB / TV 2)