Uhrenholdt Jacobsen legger opp

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har bestemt seg for å legge skiene på hylla.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (33) legger opp.

– Det har nok skjedd større overraskelser, men det var et valg som måtte tas. Jeg har også erkjent at jeg måtte kommunisere det på et tidspunkt og fant ut at det var lurt å gjøre det før Espen Bjervig skal ta ut et nytt landslag. Jeg syns det var greit å gjøre seg ferdig med det, sier Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

– Når skjønte du at det gikk denne veien?

– Jeg hadde nok en sterk følelse da vi gikk tremil i Kollen. At det var en av årsakene til at det ble veldig emosjonelt for meg å føle at jeg hadde sesongens beste form, men likevel bommet litt på disponering av ski og ikke fikk punktumet jeg ønsket meg.

Hun lovet likevel treneren at hun skulle tygge på det

– Jeg la det litt mentalt til side, men da jeg begynte å tenke på det, landet jeg ganske fort på at dette var det riktige valget for min del. 100 prosent sikker kan jeg ikke si at jeg er, og det blir jeg sikkert ikke heller. Jeg har prøvd å tenke på hvor mange valg jeg er 100 prosent sikker på i livet, og det er egentlig ganske få. Det har vært spesielle to måneder, og flere har advart meg mot at det kan farge valget, og at jeg lander på noe annet enn det jeg ellers ville gjort.

Ny karriere

Det var NRK som først omtalte nyheten og i en pressemelding fra Skiforbundet sier Uhrenholdt Jacobsen:

– Jeg har rett og slett flere drømmer hvor jeg ser meg selv som helsearbeider enn som langrennsløper.

– Det er likevel med stolthet jeg legger opp etter en toppsesong i skisporet i kombinasjon med fulltidsstudier, sier Heming-løperen.

– Jeg tror at det at jeg har vært i praksis i denne perioden har gjort det klarere for meg, og vært en katalysator for å lande på et valg. Jeg ser at jeg er mer motivert for å dyrke utvikling av Astrid som helsearbeider, og litt avtagende motivasjon for å gjøre det som idrettsutøver. Da vet jeg at det ikke holder, sier Uhrenholdt Jacobsen til TV 2.

Uhrenholdt Jacobsen står med seks verdenscupseire. Hun tok sitt første og eneste individuelle VM-gull på seniornivå i Sapporo i 2007. Da holdt hun fortsatt junioralder. Jacobsen har også to VM-gull på stafett. Under OL i Sør-Korea var hun en del av stafettlaget som gikk inn til gull.

– Folkekjær rollemodell

I tillegg til å ha vunnet to VM-sølv og fem VM-bronser som senior, har hun tre individuelle VM-gull og to laggull som junior. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger. I 2015 ble hun tildelt Egebergs Ærespris for sine prestasjoner i langrenn og friidrett.

– Hun har noen verdier og gode holdninger som er en god rollemodell for de fleste. Hun stod opp for det hun mente, sier Marit Bjørgen til TV 2.

– Astrid var veldig tydelig og klar. Hun kunne sette deg på plass, så man ble litt målløs innimellom. Jeg kunne være veldig redd for å såre noen, mens Astrid var veldig tydelig og klar. Hun mente ikke noe vondt med det, og det var bra med noen på laget som var tydelig og klar og sier det man mener og står for.

Men det er noe annet som imponerer mer.

– Hun har vært gjennom sorg, motgang og glede. Hun har vært gjennom mer enn de fleste. Det å klare å stå så støtt, det er jeg imponert over.

– Det er en folkekjær og uredd rollemodell med stort mot og pågangsmot som i dag legger opp, sier langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg vil rette en stor takk til Astrid som en utøver som alltid står opp for det hun tror på. Hun er en gjennomfører, og med sin livserfaring har hun kjent både glede, sorg og smerte på kroppen mer enn mange av oss andre, spesielt i en så ung alder. Måten hun har løst utfordringene på står det stor respekt av. Vi gleder oss til å følge Astrid i hennes legegjerning og politiske engasjement for idretten og ønsker henne og alle som følger på hennes vei lykke til videre, sier Bjervig.

– Har turt å prate der andre har tiet

TV 2-ekspert Petter Skinstad roser Uhrenholdt Jacobsens engasjement utenfor sporet.

– Hun har vært en veldig viktig løper i løypen, men kanskje aller viktigst utenfor løypen. Det er nok der hun har gjort størst inntrykk på folk flest. Hun har vært aktiv i en periode der vi har hatt løpere som Marit Bjørgen og Therese Johaug, løpere som har forsynt seg grovt av medaljefatet. Jeg tror mennesket og personen Astrid er det folk flest har knyttet sterkest forhold til, sier han.

– Hun har vært en folkekjær utøver som har turt å prate der andre har tiet. Hun har vist noen verdier som mange har satt pris på. Det er annerledes-utøveren som folk kommer til å savne mest, fortsetter Skinstad.

– Astrid har turt å si fra. Enten det har vært å prate om løyper tilpasset ulike kroppstyper, barneidrettsbestemmelser, utstyrsnivå eller helseaspekter ved idretten. Hun har vært veldig flink til å si det hun mener og stå for det, roser TV 2-eksperten.