Dette angrer helsedirektøren på i dag

12. mars gjennomførte helsedirektør Bjørn Guldvog noen av de mest omfattende og inngripende reguleringer som er gjort i vår tid. Nå åpner han opp om hva han kunne gjort annerledes.

Alle sine øyne har de siste ukene vært rettet mot helsedirektør Bjørn Guldvog (61), etter at han var med på å ta avgjørelsen om de strengeste tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid.

– Det er en stor og vanskelig krise hvor folks helse er viktig å ta vare på. Det ansvaret kjenner jeg på, sier Guldvog til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Nødvendig med tiltak

Avgjørelsen om å stenge skoler og barnehager er et av de tiltakene som har fått mye oppmerksomhet.

I starten visste ingen hvor mottakelige barna er for viruset. Men etter å ha hentet erfaringer fra andre land, kan det nå tyde på at det er lite smitteføring blant denne gruppen. Likevel mener helsedirektøren at tiltaket var helt nødvendig.

– Vi opplever at det er nå er trygt å åpne med de tiltakene som er iverksatt. Også mener jeg likevel at det var riktig på det tidspunktet å stenge, for vi hadde ikke de rutinene på plass som skulle til for at dette skulle være trygt nok.

Men selv om samfunnet går sakte, men sikkert tilbake til normalen, påpeker Guldvog at vi ikke er i mål ennå.

– Vi ønsker alle sammen at det skal gå tilbake til det vi kjenner og som vi er så glad i. Vi har en type kontroll, men det er viktig å si at vi har ingen garanti for at dette blusser opp igjen.

Frykter nye smittetopper

Han forteller at befolkningen, gjennom en solidaritetsdugnad, har fått ned smittetallene ned i Norge.

Likevel påpeker han at vi må belage oss på å leve annerledes, og at vi må forsette med de alminnelige tiltakene som å vaske hender, holde oss hjemme når vi er syke, ikke være i store grupper og holde en avstand på to meter.

– Alle disse tingene er så ekstremt viktig for at dette ikke skal blusse opp igjen. Men hvis vi klarer å få antall smittende virkelig lavt, kan vi begynne å normalisere livet i samfunnet vårt, slik at det ikke blir så stor forskjell fra før, sier han og legger til:

– Men dette er vanskelig fordi det er en balansegang, og jeg er litt redd for at folk tenker at: «Nå har vi jobbet i to måneder med dette her og nå har vi vært kjempeflinke og nå må vi kunne slappe av». Men vi er nok ikke der, for dette viruset kan veldig fort blusse opp igjen.

– Kommer det nye topper?

– Det behøver ikke det, men det kan komme og vi må være forberedt. Det kan komme nye smittetopper så tidlig som i juli til september hvis vi slipper opp for mye eller hvis vi endrer atferd og tillater at vi har mye kontakt. Og det kan være at det kommer senere på året, men det kan også være at vi unngå det hvis vi er virkelig flink til å overholde disse tiltakene.

Angrer på én ting

Helsedirektøren legger ikke skjul på at det er mange ting som kunne ha blitt gjort annerledes den siste tiden. Likevel er det kun én spesifikk ting han angrer på.

– Det handler om at på et tidspunkt innførte vi en tilbakevirkende karantene.

Den 12. mars besluttet de at alle som kom hjem fra en utenlandsreise måtte i karantene. Dette skulle også ha en tilbakevirkende kraft.

– En av mine medarbeidere hadde da kommet hjem fra Spania. Han hadde jobbet hos oss i tre dager og var en kjempesentral person. Vi skulle ha mange, mange ting igjennom i løpet av et døgn, så det var viktig å ha han der. Også har jeg, som virksomhetsleder for det som kalles en samfunnskritisk funksjon, lov til å gjøre unntak fra denne karanteneregelen og det benyttet jeg meg av, sier han og fortsetter:

– Det er jeg åpen for å ta kritikk på, men jeg tror faktisk ikke at det var så dumt på det tidspunktet. Men det som var dumt var at jeg ikke fikk informert godt nok om det til mine egne ansatte. Veldig mange måtte i karantene.

Reddet fem ganger

61-åringen har selv holdt seg frisk i denne perioden, og forteller at han har hatt mye glede av være mye ute og i fysisk aktivitet.

– Jeg har lange dager og jobber mye, men jeg får én times tur med kona mi hver eneste dag og vi velger da nye områder i nærområdet og blir kjent med omverdenen på en ny måte.

Likevel er det slettes ikke en selvfølge at han sitter her i dag. Guldvog, som er utdannet lege, har nemlig vært i livsfare hele fem ganger.

– Det er riktig og det er på en måte ganske rart. Jeg er veldig takknemlig for dette. Det handler om mange forskjellige ting og ulike situasjoner.

Etter et vepsestikk fikk han en gang anafylaktisk sjokk, som er en livstruende allergisk reaksjon. Da ble han reddet av en familievenn som var lege. Senere har han også hatt en stor blødning i tykktarmen, blodforgiftning i en alder av 34 år og gjennomført en hjerteoperasjon. En gang ble han også reddet ned fra en fjellhylle av et helikopter.

Takker helsevesnet

Både den gang da og nå roser han helsevesenet for deres innsats.

– Jeg synes det norske helsevesenet er kjempegodt. Også vet jeg at det er mange ting som kan forbedres fordi vi ikke alltid møter pasienter på riktig måte og det er mange ting som forkludrer seg, men samlet er kvaliteten veldig god og hvis du virkelig er syk kan du få veldig god hjelp.

Guldvog benytter anledningen til å takke helsevesenet, rengjøringsbransjen og alle de som får samfunnet til å gå rundt.

– Det er kjempeviktig at moralen er høy, at man står på og får dette til på en god måte. Jeg er ganske optimistisk på at vi kommer tilbake til et veldig fint liv.