Dag Otto Lauritzen skremte barnas kjærester: – Han var redd for å fri

GOD KVELD NORGE (TV 2): Politimann, eiendomsmegler, toppidrettsutøver, foredragsholder og TV-profil. Hvordan er det å være i familie med Dag Otto Lauritzen?

Solen skinner over Oslofjorden og vi møter en travel Dag Otto Lauritzen (63) på Aker Brygge.

– Jeg skal bare ta denne telefonen her, så er jeg klar, sier han når han møter Dorthe Skappel (57) for et intervju med God kveld Norge.

For tiden er han aktuell med TV 2-programmet «Kompani Lauritzen», som har underholdt nordmenn hver lørdagskveld.

– Det er litt moro å være sjef, det må jeg ærlig innrømme. Jeg har vært i forsvaret, men jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli oberst, ler han.

Fallskjermjegeren

For Dag Otto Lauritzen, eller «Oberst Lauritzen» som han blir kalt i programmet, har erfaring fra forsvaret hvor han i en alder av 23 år var ferdig utdannet politimann og fallskjermjeger.

– Jeg lærte mye det året jeg var inne som fallskjermjeger, det er kanskje det viktigste året jeg har hatt i oppveksten min, forteller han.

Lauritzen ble utsatt for en stygg ulykke dette året.

– Jeg var på øvelse i Nord-Norge og kom utfor en ulykke, jeg var heldig som overlevde, forteller han.

Lauritzen var innkalt til en internasjonal repetisjonsøvelse på grensen til Russland i Nord-Norge i 1980. Under fallskjermhoppet skjedde det noe med utstyret som resulterte i at han lå på ryggen da fallskjermen kom ut. Fallskjermen huket tak i beinet.

– Jeg ødela benet mitt – leddbånd, korsbånd, kneskål og alt som er. Den dag i dag har jeg et stivt bein, så jeg kan ikke sitte på huk, forteller Lauritzen, og fortsetter:

– Jeg måtte bruke sykkel til opptrening. Jeg hadde akkurat startet å sykle, så ulykken satt meg tilbake, men jeg tenkte: «Jeg skal søren meg vise at jeg kan bli bra», fortsetter den tidligere proffsyklisten.

14. Juli 1987 ble han den første nordmannen til å vinne en etappe i Tour de France.

Ikke redd for korona

Lauritzen har tidligere vært åpen om hjerteproblemer som startet da han var 36 år gammel, men han er dog ikke bekymret for seg selv.

– Jeg har hatt noen operasjoner som kanskje gjør at jeg er i en risikogruppe, men jeg føler meg ikke redd i det hele tatt. Vi skal selvfølgelig ta dette alvorlig, men jeg er ikke redd for meg selv, sier han.

I likhet med mange andre har Lauritzen mistet en del jobb, men da har han tid til andre ting.

– Et halvt år med jobb forsvant på en uke, men det gjør at du senker skuldrene litt. Også kommer du hjem og finner verdi i andre ting som å være hjemme med familien, spille og gå turer med kona, som jeg ellers ikke får tid til, forteller TV-profilen.

Familiemannen

Lauritzen giftet seg med kona Ellen (60) i 1983 og sammen har de to barn, Line og Stian. Og det har ikke bare vært lett å være i familie med en toppidrettsutøver.

– Vi har bodd 11 år i utlandet og Ellen var høygravid da vi flyttet ned til Frankrike og etterhvert fikk et barn til, mens jeg hadde 220 reisedøgn i året. Så hun hadde fortjent en gullmedalje, det er det ikke tvil om. Hun har fått noen også da, ler han.

Du kan ikke ha sett barna dine?

– Jo, jeg har sett de faktisk. Men det er ingen tvil om at når man er toppidrettsutøver krever det et offer, spesielt av de som er rundt, sier idrettsmannen.

Da familien flyttet hjem startet Lauritzen som eiendomsmegler, men det var da barna mente han ikke var tilstede.

– Jeg tror barna var 9 og 6 år gamle. Etter ett år, hvor jeg jobbet døgnet rundt, så sa datteren min: «Pappa, det var mye bedre da vi bodde i Belgia, for da var du mye mer hjemme». Så det å ha kvalitetistid med barna er viktig, mye viktigere enn det man tror, sier han.

Lauritzen dveler litt på spørsmålet om hvordan de har fått forholdet til å vare.

– Jeg har ingen fasit på det, vi har hatt våre opp- og nedturer som alle andre, men vi har vel fightet igjennom alt. Det er akkurat som du må fighte i Tour de France, forteller en oppriktig Lauritzen.

– Du må kjempe litt og gi hverandre spillerom, fortsetter han.

Helvetesuke med svigerfar

Den tidligere syklisten forteller at han har vært redd for å engasjere seg i forholdene til barna, i tilfelle det går skeis.

– Du vil ikke engasjere deg for mye, for du blir jo glad i personene de blir kjærester med og neste måned kan det ta slutt, så jeg holdt litt avstand i begynnelsen, sier han.

– Jeg har sikkert skremt dem litt. Line fortale sin kjæreste at hvis han ville gifte seg med henne, så ble det helvetesuke med pappa først.

Lauritzen ler litt, før han fortsetter:

– Så han ventet altfor mange år med å fri, fordi han var redd for den opptaksprøven med meg, det er helt sant.

Bestefar

Eldstedatteren Line (35) har to barn, og Dag Otto er stolt bestefar.

– Nå som jeg har fått barnebarn, så ser jeg hvor stor verdi og hvor viktig det er å ha holdt sammen. Det er bonusen av et langt ekteskap, det å få barnebarn.

Sønnen, Stian Lauritzen (32), har funnet lykken med Farmen kjendis-programleder Tiril Sjåstad Christiansen (25). De måtte utsette bryllupet til neste år på grunn av koronaviruset.

– Jeg gleder meg til de skal gifte seg, men de har det bra sammen allerede, sier han.

Det må ha gledet hjertet ditt at Stian fant seg en idrettsutøver?

– Tiril er en fantastisk jente med konkurranseinstinkt, så det går hardt for seg på hytta når vi spiller, for hun er enda verre enn meg, ler Lauritzen.

Se hele intervjuet med Dag Otto og Dorthe Skappel i videovinduet øverst i saken.