Derfor måtte fenriken slutte i Forsvaret

God morgen Norge (TV 2): Geir Aker (44), kjent som fenriken i «Kompani Lauritzen», måtte velge mellom livet som yrkesmilitær på sjøen og familien.

Hver lørdag kveld er han å se som munnrapp fenrik i TV 2-suksessen «Kompani Lauritzen».

Sannheten er at Geir Aker sa opp jobben sin i Forsvaret helt tilbake i 2005. Siden den gang har han arbeidet med å veilede voksne og unge som har hatt det vanskelig.

– Den røde tråden har alltid vært å sette andre i stand. At de skal få til seg selv. Som også er en tråd som kan trekkes tilbake til kompaniet, sier Aker til God morgen Norge.

Utviklet humoren i Garden

44-åringen startet Forsvaret-karrieren i drilltroppen i Hans Majestet Kongens Garde.

Det var også her han utviklet sin spesielle og rappe humor, som mange TV-tittere har trukket på smilebåndet av den siste tiden.

– Man gjør det samme hele tiden. Hvis man skal være instruktør i drilltroppen, må man finne på noe som holder liv i soldatene. Det var en egen og spesiell humor der. Og så tok jeg det videre når jeg jobbet på befalskolen og utdannet ledere i Horten, forklarer han, og fortsetter:

– Når alt er så alvorlig og farlig hele tiden, så må det være rom for litt glimt i øyet.

Familie eller Forsvaret

Mens Aker jobbet på befalskolen i Karljohansvern Horten, var Forsvaret under omlegging. Arbeidsplassen hans skulle bli sjøgående, noe som innebar en turnus.

– Hele skolen skulle på kjøl. Statsraad Lehmkuhl (Norges største og eldste seilskip, journ.anm) var store deler av plattformen. Fordi jeg da var utdannet i hæren hadde ikke jeg meldt meg på en sånn voldsom turnus til å være borte fra familien.

Aker måtte ta et valg mellom å være lengre perioder på havet, eller hjemme med sine to barn. Valget falt på sistnevnte.

På spørsmål om det var et vanskelig valg, svarer tobarnsfaren nølende.

– Både ja og nei, fordi det er barna mine – selvfølgelig. Samtidig så var Forsvaret blitt en livsstil. Det er trygt og godt. Du vet hva du skal ha på deg og hva du skal gjøre. Så jeg måtte tenke meg godt om, men er fornøyd med valget, svarer Aker, som fortsatt er tilknyttet Heimevernet.

Jobbet med vanskeligstilt ungdom

De siste 15 årene har han jobbet som blant annet sosialsjef i NAV og med ungdom som sliter med rusmisbruk.

– Jeg har hatt en del veiledning med de som har det vanskelig, enten det er følelsesmessig eller karrieremessig, og ungdom som virkelig har det vondt.

På hjemmebane har Aker selv to ungdommer på 14 og 17 år. Men i sitt eget hjem har han ikke den samme respekten som han fikk hos de 14 kjendisene i «Kompani Lauritzen».

– Jeg er nok som veldig mange andre foreldre, oppgitt over tenåringer. Sånn er det å ha barn, og det lærer man seg. Men plutselig er de tenåringer, og da er det andre spilleregler. Jeg prøver å være tydelig, og jeg er nok litt streng også – men forhåpentligvis på en god måte.

– Har barne dine mye respekt for det du ber de om å gjøre, som folk i kompaniet hadde?

– Nei, det har de ikke, svarer «fenriken» kort og kontant.