
omfattende kampanje mot nato:
Forsvarsminister fikk forfalsket brev med Stoltenbergs underskrift
Forfalsket brev fra generalsekretær Jens Stoltenberg hevdet at NATO trekker seg ut av Baltikum på grunn av koronaepidemien.
Tirsdag ettermiddag mottok forsvarsministeren i Litauen en urovekkende epost.
Brevet så ut til å være skrevet av generalsekretær Jens Stoltenberg, og var sendt fra fra e-postadressen til NATOs militære hovedkvarteret i Mons i Belgia.
Det hadde til og med Stoltenbergs tilsynelatende ekte underskrift.
I brevet ble det hevdet at koronaviruset hadde rammet vestlige soldater stasjonert i Litauen på en «katastrofal» måte.

– Jeg vil informere deg om at det er tatt en beslutning om å trekke NATO-soldatene ut av Litauen fra mai 2020, het det.
Omfattende forfalskning
Det tok ikke forsvarsministeren mange minuttene å skjønne at brevet var en dyktig forfalskning.
Men desinformasjonskampanjen var ikke ferdig med dette.
Flere litauiske medier hadde nemlig også fått samme brev på e-post. Det var sendt fra den offisielle adressen til landets forsvarsdepartement, gjennom såkalt spoofing.
Dette er en metode hackere bruker for å forfalske elektroniske avsenderadresser, slik at mottakeren skal feste lit til innholdet og bli fristet til å åpne mulig virusinfiserte vedlegg.
Samtidig som e-postkampanjen skapte oppstandelse i litauiske redaksjoner, ble også en profesjonelt produsert YouTube-video spredt via sosiale medier.
Denne var ment å likne på et ekte nyhetsinnslag om saken for å underbygge løgnen.
– Det er helt klart at her har noen lagt ned en betydelig innsats, sier Vita Ramanauskaitė, talsperson i det litauiske forsvarsdepartementet, til TV 2.
– Brevet ser nesten ekte ut, men små detaljer i layout og språk avslører at det er en forfalskning. Neste gang bør de nok gjøre en bedre jobb, sier hun.
Mistanke mot Russland
Forsvarsministeren i Litauen reagerer skarpt på hendelsen.
– Dette er et av mange forsøk på å gjøre pandemikrisen til en sikkerhetskrise, sier Raimundas Karoblis i en offisiell uttalelse.
– Løgner som dette har som hensikt å så mistillit og splid blant alliansepartnerne i NATO.
NATOs stående styrke i Polen og de baltiske landene ble opprettet etter et vedtak på toppmøtet i Warszawa i 2016. Hensikten var å lage en krigsforebyggende terskel mot øst etter Russlands aggresjon mot nabolandet Ukraina.
Dette ble ikke tatt godt imot i Moskva og Kreml-vennlige medier har tidligere vært svært aktive i å spre falske nyheter om NATO-soldatene i Baltikum.
Nå har koronakrisen har ført til en skarp oppblussing i spredningen av løgner om NATOs aktivitet i området.
Litauens forsvarsdepartement har siden begynnelsen av februar registrert 807 falske nyhetssaker, der korona og sikkerhetspolitikk var gjennomgangstemaer.
To tredeler av alle oppslagene var på russisk.
Kompleksiteten i dette siste forsøket på desinformasjon, gjør at mistankene også nå går i retning av Russland, opplyser kilder i Vilnius til TV 2.

– I verste fall kan liv gå tapt
To norske soldater smittet
NATOs talsmann Piers Cazalet sier til TV 2 at NATOs soldater i Litauen ikke er blitt rammet av koronaviruset på noen ekstraordinær måte, slik det falske brevet hevder.
– Dette er ikke sant. Akkurat som i resten av samfunnet, finnes det noen blant vårt personell som har testet positivt på Covid-19. Men vi har etablert robuste rutiner for å beskytte folkene våre og hindre at viruset sprer seg.
Blant de rundt 1000 NATO-soldatene i Litauen er det akkurat nå 129 nordmenn, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.
To norske soldater har fått påvist smitte, hvorav den ene nå er friskmeldt.
– Den andre sitter nå i isolasjon, men føler seg pigg, sier talsperson Elisabeth Eikeland til TV 2.
– Vi konstaterer at det har vært forsøk på en desinformasjonskampanje. Men den er blitt avslørt. Vi legger ikke mer vekt på det, bortsett fra å observere videre, sier Eikeland.