DREPT HJEMME: Oscar André Ocampo Overn (15) ble kvalt av sin egen far (45) i deres hjem på Kapp i Østre Toten. Den tiltalte faren stripset igjen vinduer og dører for å hindre Oscars mors fra å stoppe ham.
DREPT HJEMME: Oscar André Ocampo Overn (15) ble kvalt av sin egen far (45) i deres hjem på Kapp i Østre Toten. Den tiltalte faren stripset igjen vinduer og dører for å hindre Oscars mors fra å stoppe ham. Foto: Harald Jacobsen / TV 2 / Politiet

Oscar (15) misbrukt og drept av faren (45):

Oscars mor gråtkvalt: – Det var vår oppgave å gi ham et så bra liv som mulig

Den etterlatte moren til Oscar (15) forteller gråtende om hvordan hun stolte blindt på ektemannen, som holdt overgrepene mot sønnen skjult for henne.

Hun beskriver seg selv og mannen som «et godt team».

– Å plutselig oppdage at han som var min nærmeste gjennom så mange år, utsatte ungen vår for ... Ja, at vi ikke var det teamet som jeg trodde, det er nesten det vanskeligste, sier moren gråtende i retten.

Hun forteller om en trøblete oppvekst der Oscar slet med å finne sin plass, og der familien var i tett dialog med ulike offentlige hjelpetjenester.

– At jeg har blitt lurt. At jeg har sittet i møter med skole, familieteam og barnevern med en som har visst dette. Det synes jeg er forferdelig vanskelig å tenke på og håndtere. Han var sårbar, og han ble utnyttet, sier moren i retten onsdag.

– Et forferdelig skrik

Tirsdag forklarte den drapstiltalte eks-mannen hennes seg om hvordan han utsatte deres adoptivsønn for gjentatte overgrep fra sommeren til desember 2017. Han levde med en konstant frykt for at sønnen skulle fortelle noen om overgrepene.

Først to år senere, den 8. oktober i fjor, fortalte Oscar moren sin hva som hadde skjedd. Moren konfronterte mannen sin, som la kortene på bordet.

– Jeg lyttet og stilte spørsmål. Jeg forholdt meg rolig, men var veldig tydelig med ham, sier moren i dag.

I RETTEN: Den etterlatte morens bistandsadvokat Inger Marie Støen vil be om at tiltalte betaler oppreisningserstatning til hennes klient.
I RETTEN: Den etterlatte morens bistandsadvokat Inger Marie Støen vil be om at tiltalte betaler oppreisningserstatning til hennes klient. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De to ble enige om at han skulle flytte ut neste dag. Samtidig avtalte moren med Oscar at han skulle bli hjemme neste dag, fordi hun ville være hjemme og passe på ham.

Samtidig begynte faren å legge en plan for hvordan han skulle ta både sitt eget og Oscar sitt liv.

Moren forteller i retten om desperate minutter.

– Jeg hørte et helt forferdelig skrik fra Oscar. Jeg har aldri hørt et slikt skrik før. Da jeg løp opp, så jeg at N.N. (tiltalte) kvalte ham. Jeg sparket og slo og skrek, men han fikk et grep på meg. Samtidig skrek jeg mange ganger til Oscar at han måtte rømme, sier moren, som gråter gjennom hele forklaringen om drapsnatten.

Ble låst inne

Familiefaren dro kona inn på et soverom og låste døren fra utsiden. Balkongdøren og vinduene hadde han på forhånd sperret med strips.

– Jeg prøvde å komme meg ut gjennom balkongen, men det var stengt. Da jeg så stripsen, bare skrek jeg. Jeg skrek og skrek, forteller moren.

I stedet for å ta sitt eget liv, ringte 45-åringen til politiet og ba om å bli pågrepet. Da hadde han forlatt hjemmet sitt, der Oscar lå livløs på gulvet. Fire uker senere døde 15-åringen på sykehus.

STENGT: Balkongdøren til soverommet var sperret av med strips. Foto: Politiet
STENGT: Balkongdøren til soverommet var sperret av med strips. Foto: Politiet

I retten tirsdag sa tiltalte at han ikke angrer på drapet, men at han angrer på de seksuelle overgrepene som han mener har gitt Oscar en voldsom makt over ham.

Store utfordringer

Den etterlatte moren begynte sin forklaring med å snakke om Oscars oppvekst etter at de adopterte ham fra Colombia som 2-åring. Den gangen var Oscar en jente og het Julia.

– Han var en sint, liten fyr, men samtidig ganske omsorgsfull. Vi rundt ham så at han fikk til mye mer enn det han trodde selv. Jeg opplevde at jeg og N.N. (faren) hadde et godt samarbeid, sier moren.

Særlig plaget det Oscar at han følte seg som en gutt i en jentes kropp, forteller moren.

På ungdomsskolen nektet Oscar å reise på konfirmasjonsleir om ikke han fikk bytte navn fra Julia Andrea til Oscar André og reise som gutt.

Familien fikk gjennomført navnebyttet, men Oscars adferdsproblemer fortsatte. Moren forteller om en vanskelig tid der Oscar var lite mottakelig for hjelp.

– Jeg slet veldig med å få tak i hva det var. I ettertid tenker jeg jo at det kan ha hatt med overgrepene å gjøre, sier hun.

Kontaktet i 2018

I januar 2018 ble Oscars foreldre kontaktet av barnevernet. Der fikk moren vite at Oscar hadde varslet helsesøster om ett tilfelle av overgrep, men i langt mindre omfang enn det som i virkeligheten hadde skjedd.

Faren bortforklarte hendelsen.

– Jeg blir så sint av å tenke på det i dag. Jeg valgte å tro på mannen min. Jeg hadde kjent ham siden vi var 18 år. Han var min beste venn og samtalepartner, og vi var et kjempegodt team. Vi samarbeidet så godt om den ungen og ville bare ungens beste. Det var jo det jeg tenkte, sier hun.

Tirsdag forklarte familiefaren for retten at han ville ta både sitt eget og Oscar sitt liv for å gi resten av familien en bedre fremtid.

– Jeg bare skjønner ikke. Jeg forstår ikke hvordan han kunne tenke at det skulle gjøre vårt liv bedre, sier moren.

Oscars to yngre søsken er fremdeles i dyp sorg over tapet av broren, forteller hun.

– De har mistet en bror de var glad i, og de har mistet familielivet. Vi hadde jo et veldig godt familieliv.