GIR HYTTERÅD: Helseminister Bent Høie forklarer hvilke råd som gjelder for innenlandsreiser.
GIR HYTTERÅD: Helseminister Bent Høie forklarer hvilke råd som gjelder for innenlandsreiser. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høie med beskjed til de som vurderer hyttetur

Regjeringen minner om at vi fortsatt må følge smitteverntiltakene, selv om sola skinner ute. Ifølge en FHI-rapport har Norge brakt smitten under kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag klokken 16 begynte regjeringen sin daglige pressekonferanse om korona-situasjonen. Til stede var justisminister Monica Mæland, kunnskapsminister Guri Melby, helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog, Folkehelseinstituttet-direktør Camilla Stoltenberg og divisjonsdirektør Sissel Skillinghaug i Utdanningsdirektoratet.

Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) sjette risikovurdering har smitteverntiltakene brakt epidemien under kontroll i Norge.

– Den viser at smitteverntiltakene i Norge har brakt epidemien under kontroll i Norge. Den første bølgen er på kraftig retur. Smittespredningstallet er på rundt 0,7. Der har det holdt seg en stund, og vi forventer at det holder seg der i ukene framover, sa Stoltenberg under pressekonferansen.

FHI tror 1 prosent av befolkningen i Norge så langt er smittet.

Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, kom med gode nyheter under den daglige pressekonferansen om håndteringen av koronasituasjonen i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, kom med gode nyheter under den daglige pressekonferansen om håndteringen av koronasituasjonen i Norge. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Hytteråd

Høie åpnet med å si at nordmenn sammen har tatt kontroll over smittespredningen, samtidig som han minnet om at det ikke er slutt på smitteverntiltakene.

– Dette er i beste fall slutten på begynnelsen. Vi må stoppe opp og tenke oss om før vi løper ut og er med andre. Vi vender ikke tilbake til der vi var, men må gjøre ting på nye og forsiktige måter, sa Høie.

Helseministeren kom med en klar beskjed til alle som vurderer å reise på hytta.

– Det er lov å reise på hytta igjen, men vi må reise på mer forsiktige måter. Selv om vi opphever hytteforbudet, er det fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser, sa Høie.

– Jeg vet at mange lurer på hva det innebærer. I dag kommer vi med tydeligere råd om dette. Det innebærer at vi må reise på måter som ikke bidrar til smittespredning mellom ulike mennesker og steder, fortsatte Høie, før han listet opp flere punkter:

  • Reiser du til en hytte hvor du er sammen med egne familiemedlemmer eller andre fra hjemstedet, utgjør det liten fare for smittespredning. Rundreiser der man besøker mange ulike steder, og er i kontakt med mange ulike personer, utgjør større fare for smittespredning.
  • Hold to meters avstand til andre.
  • Hold deg sammen med de du reiser med.
  • Hold deg unna butikker der det er trengsel.
  • Ta om mulig med deg det du trenger hjemmefra så du slipper å dra i butikken.
  • Hold deg unna kollektivtransport når det er mulig.
  • Hold deg hjemme hvis du har luftveissymptomer eller er syk.
  • Hold deg unna hytta hvis du er i karantene.
  • Hold deg oppdatert på lokale restriksjoner.

Avlyser muntlig eksamen

Tidligere tirsdag ble det kjent at regjeringen avlyser alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener som skulle blitt avholdt i videregående skole våren 2020.

– Vi skulle selvsagt aller helst gjennomført eksamen som vanlig, men fylkene har vært tydelige på at vi må prioritere. Derfor prioriterer vi å gjennomføre privatisteksamener. Det viktigste for elevene i videregående er at de får en grunding standpunktvurdering og vitnemål, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Fra før er alle skriftlige eksamener i videregående skole og alle eksamener på ungdomstrinnet avlyst.

Her finner du regjeringens liste med vanlige spørsmål og svar om eksamensavlysningen.