På dette området utklasser Boasson Hagen verdenseliten

Onsdag begynner verdenseliten på et virtuelt ritt over fem dager. Alt tyder på at Edvald Boasson Hagen er bedre forberedt enn de fleste.

Se The Digital Swiss 5 på TV 2 Sport 1 og Sumo fra og med 17:10 på onsdag

Av proffsyklistene som bruker den populære og virtuelle plattformen Zwift til å trene på, er det nemlig ingen som er i nærheten av nordmannen.

Siden Boasson Hagen registrerte seg for noen år siden, har han nemlig loggført nesten 20 000 virtuelle kilometer, skriver cyclingnews.com.

Det er nesten dobbelt så mye som nummer to på listen, den nederlandske klatreren Robert Gesink, og 20 000 kilometer tilsvarer en halv runde rundt jordkloden - eller nesten seks fulle Tour de France-utgaver.

– Jeg bor jo i Norge og har brukt Zwift siden det kom, så det har blitt mange vintere med mange timer på Zwift. Og da blir det mange kilometer som har gitt meg et godt forsprang, sier NTT-rytteren til TV 2.

– Tror det blir knallhardt

Zwift er det største og mest populære virtuelle treningsverktøyet til proffene.

Onsdag begynner en virtuell utgave av det tradisjonsrike (og avlyste) Tour de Suisse. Rittet går riktignok på Rouvy-plattformen, men de ulike datasyklingprogrammene er mer eller mindre like:

Man kobler sykkelen til programvaren, lager en avatar, og sykler mot andre mennesker fra hele verden fra sin egen stue.

Motstanden blir justert etter terrenget, men faktorer som teknikk, værforhold, dragsug et cetera er utelukket. Alt avhenger av hvor mye kraft du klarer å presse ned i pedalene.

The Digital Swiss 5-menyen:

  • Etappe 1: Agarn – Leukerbad, 26.6km - onsdag 22.april
  • Etappe 2: Frauenfeld – Frauenfeld, 46km - torsdag 23.april
  • Etappe 3: Fiesch – Nufenenpass, 33.1km - fredag 24.april
  • Etappe 4: Oberlangenegg – Langnau, 36.8km - lørdag 25.april
  • Etappe 5: Camperio – Disentis-Sedrun, 36km - søndag 26.april

De fire første etappene vises på Sumo og TV 2 Sport 1 fra 17:10 - den femte og siste fra 14:10

– Hovedforskjellen er at vi sitter inne og ikke får naturen inn, så det blir noe helt annet. Du får ikke hjelp av lagkamerater, og du kan ikke gjemme deg i et felt, så det blir en annen måte å sykle ritt på. Jeg har ikke noe særlig erfaring med virtuelle ritt, men jeg tror det blir knallhardt. Det blir litt mer som en tempo, egentlig, sier Boasson Hagen, og legger til:

– Det blir i større grad kun kraften i pedalene som er viktig.

– Håper ikke fremtiden er at vi skal konkurrere innendørs

Fem etapper står på menyen av «The Digital Swiss 5», der tre ryttere fra en rekke av verdens beste lag stiller til start på hver etappe. Det kåres kun etappevinnere, og ikke en sammenlagtvinner til slutt, så lagene står fritt til å bytte ryttere inn og ut fra dag til dag.

Disse lagene deltar i rittet:

NTT Pro Cycling - Rally Cycling - Team Bahrain McLaren - Team INEOS - Team Jumbo-Visma - Team Sunweb - Total Direct Energie - Trek-Segafredo - Swiss national team - AG2R La Mondiale - BORA-hansgrohe - CCC Team - Deceuninck - Quick-Step - Team EF Pro Cycling - Groupama-FDJ - Israel Start-Up Nation - Lotto Soudal - Mitchelton-SCOTT - Movistar Team

Boasson Hagen skal etter planen sykle andre og fjerde etappe. Lagkameraten Rasmus Fossum Tiller, Jumbo-Visma-duoen Amund Grøndahl Jansen og Tobias Foss, og Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) blir også å se i løpet av rittet.

Utenlandske stjerner som Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali, Mads Pedersen, Dan Martin, Greg Van Avermaet, Sam Bennett, Primoz Roglic og Romain Bardet vil også delta.

Hver etappe vil være over i løpet av en times tid.

– Jeg håper ikke at fremtiden er at vi skal sitte innendørs og konkurrere mot hverandre på data, men nå, er det det vi har. Så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Boasson Hagen.

– Hva er målet ditt?

– Målsettingen er å kjøre så bra som mulig og få så gode plasseringer som mulig.

Boasson Hagen vil ha sportsdirektøren på øret, som i vanlige ritt, og vil kunne kommunisere med lagkameratene underveis.

Sagan: – Jeg er ikke en virtuell syklist

En rekke proff - og amatørsyklister har gitt seg ut på ekstreme treningsøkter på de ulike virtuelle plattformene siden korona-epidemien lammet idrettsverdenen.

Blant de var Tour de France-vinneren fra 2018, Geraint Thomas, som syklet 12 timer på rulla, tre dager til ende, for å samle inn penger til det britiske helsevesenet.

Sykkelsportens kanskje største profil, Peter Sagan, har imidlertid ingen planer om å hive seg på trenden.

– Jeg er en ekte syklist, ikke en virtuell syklist. Hvis dette skal bli fremtiden... Jeg håper ikke det, sa han forrige uke i en spørrerunde på sin egen Instagram.