SELVTILLIT: Erling Braut Haaland har ikke bare tatt Fotball-Europa med storm, han har gjort det med en urokkelig selvtillit. John Carew trekker parallellen til seg selv.
SELVTILLIT: Erling Braut Haaland har ikke bare tatt Fotball-Europa med storm, han har gjort det med en urokkelig selvtillit. John Carew trekker parallellen til seg selv. Foto: TV 2/Scanpix.

Carews råd til Braut Haaland: – Hold på det, hvis det er mulig

John Carew bar lenge scoringsansvaret på landslaget på sine skuldre. Nå ser han flere likheter mellom seg selv og Norges nye stjerneskudd, Erling Braut Haaland.

Se «Brede møter John Carew» på TV 2 Sumo nå!

Et unikt talent med en fantastisk karriere. Mange hevder John Carew kunne blitt enda bedre enn han ble, flere hevder også at gutten fra Lørenskog hadde potensial til å bli verdens beste spiss.

Men det bryr ikke mannen med Valencia, Roma, Besiktas og Aston Villa på CV-en seg noe om. Han ville leve livet også utenom.

– Jeg må ha en viss balanse med ro, kos og hygge, ikke kun å fokusere på én ting. Fordi da tror jeg at jeg ville forfalt veldig som fotballspiller, mer enn jeg ville blitt bedre enn det jeg var, sier Carew.

40-åringen møter tidligere landslagskollega, Brede Hangeland, i Nydalen til en liten prat om fortid, nåtid og fremtid.

– Men om jeg hadde vært en annen type med samme fysikk, samme talent og instinkter, så tror jeg kanskje at jeg kunne blitt så god som noen sier, ja.

– Om jeg kunne blitt verdens beste, kanskje, kanskje ikke, men jeg måtte ha den balansen for å ha det bra, sier Carew til Hangeland.

GODE VENNER: Carew og Hangeland spilte sammen på landslaget i en årrekke. Hele praten kan du se på TV 2 Sumo.
GODE VENNER: Carew og Hangeland spilte sammen på landslaget i en årrekke. Hele praten kan du se på TV 2 Sumo.

Selvsikker førstereis

Carew er født og oppvokst på Lørenskog utenfor Oslo. Det var også der fotballkarrieren startet, men det var først i Vålerenga folk flest begynte å merke seg navnet John Carew. I 1997 var han med på å skyte VIF opp fra førstedivisjon til Tippeligaen, og samme år vant klubben cupen.

Det skulle ikke gå lang tid før større klubber ville ha tak i den 193 cm høye spissen, og i 1999 signerte Carew for Rosenborg.

Der fikk kraftspissen med seg ett seriegull, ett cupgull og avansement fra Champions League-gruppe C, før nordmannen ble hentet av gigantklubben Valencia.

– Jeg husker at jeg skulle ta over for Claudio Lopez som var solgt for 2-300 millioner til Lazio og var superstjerne. De hadde vært i Champions League to ganger, men jeg dro ned dit uten et fnugg av usikkerhet og bare gledet meg til å komme i gang, sier Carew.

– Jeg var aldri bekymret for hva som kunne gå galt eller tenkte konsekvenser i det hele tatt.

UBEKYMRET: John Carew ser flere likheter mellom seg selv og Erling Braut Haaland.
UBEKYMRET: John Carew ser flere likheter mellom seg selv og Erling Braut Haaland. Foto: Wolfgang Rattay

Likheter med Braut Haaland

En ubekymret tilnærming til forventninger, press og den største fotballscenen var kanskje en av 40-åringens største styrker som fotballspiller. Nå ser Carew med begeistring på en oppvoksende generasjon, der enkelte ser ut til å ha noen av de samme egenskapene.

– Braut Haaland ser det ikke ut som bekymrer seg for noen ting. Han må bare «gønne» på. Være uredd og fryktløs, oppfordrer Carew.

Braut Haaland tok steget ut i Europa som 18-åring da han signerte for Red Bull Salzburg 1. januar 2019. Der viste nordmannen seg som en scoringsmaskin av rang, og satte flere historiske rekorder.

Han ble yngste spiller noen sinne som scoret hat trick i én og samme omgang i Champions League. Han er den eneste som har scoret seks mål på sine tre første Champions League-kamper, og den eneste tenåringen som har scoret i fire strake mesterligaoppgjør. Selvsagt er Carew imponert.

– Han har en sånn indre selvtillit som det er fantastisk vakkert å se. Hold på det, hvis det er mulig.

Uten å bli oppfordret, fortsetter Carew og trekker en sammenligning med sin egen situasjon tilbake i år 2000.

HERJET: Carew var enorm på sitt beste. Her jubler Valencia-spissen for ett av sine to Champions League-mål mot Arsenal i 2003. AP Photo/EFE/Juan Carlos Cardenas)
HERJET: Carew var enorm på sitt beste. Her jubler Valencia-spissen for ett av sine to Champions League-mål mot Arsenal i 2003. AP Photo/EFE/Juan Carlos Cardenas) Foto: Juan Carlos Cardenas

– Jeg var bare uredd og tenkte ikke på konsekvenser. Jeg gikk bare på med en vanvittig indre ro og selvtillit, tenkte aldri tanken på at jeg kom til å mislykkes.

– Man vil mislykkes i enkelte kamper, men det gikk over veldig fort. Jeg har det innebygd at jeg går inn med innstillingen om at jeg får det til, tar utfordringene på strak arm, sier Heimebane-skuespilleren til TV 2.

Fremtiden ser lys ut

Norges EM-kvalikmøte med Serbia er utsatt, men Norges fotballfremtid ser lys ut, skal man tro mannen med 24-landslagsmål for Norge.

Hva tenker du når du ser Martin Ødegaard, Braut Haaland, Sander Berge og Kristoffer Ajer?

– Jeg ser jo at de gutta der er uredde, fokuserte. Martin er jo en fantastisk profesjonell, som lever og ånder for fotballen. Og for ham så vil nok det være riktig. Det ser ut som han gjør ting veldig riktig og spiller på et veldig høyt nivå, svarer 40-åringen.

En offensiv Carew endte en fantastisk fotballkarrière i oktober 2013. Da hadde gutten fra Lørenskog spilt fotball i Vålerenga, Rosenborg, Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke og West Ham. På det norske landslaget endte kraftspissen med 91 kamper og 24 scoringer.

Se «Brede møter John Carew» på TV 2 Sumo nå!