SKOGBRANN: Oslo brann-og redningsetat opplever at det er mange som ikke bryr seg om bålforbudet som trådte i kraft 15. april. Her er nødetatene på en skogbrann i Østmarka i Oslo søndag. Også en rekke andre steder i landet har det vært skogbranner den siste uken.
SKOGBRANN: Oslo brann-og redningsetat opplever at det er mange som ikke bryr seg om bålforbudet som trådte i kraft 15. april. Her er nødetatene på en skogbrann i Østmarka i Oslo søndag. Også en rekke andre steder i landet har det vært skogbranner den siste uken. Foto: Leslie Tangen, TV 2

Brannvesenet ut mot bålbrenning: – En trend som ikke vil forsvinne

Brannvesenet i Oslo har så langt i april løst over 50 oppdrag om alt fra skogbranner til brann i søppelkasser startet av engangsgriller. De opplever at mange ikke bryr seg om bålforbudet.

Den siste uken har det blitt meldt om skogbranner en rekke steder rundt om i landet.

I helgen rykket brannvesenet i Oslo ut til to skogbranner. Årsaken til den ene brannen var at en primus hadde antent terrenget, ifølge brannvesenet.

Oslo brann-og redningsetat sier at de opplever at mange turgåere ikke bryr seg om bålforbudet, som gjelder fra 15. april til 15. september.

– Dette er enkle og banale ting som er veldig vanskelig å overholde, virker det som. Det ser ut til at folk velger sin egen komfort og sine opplevelser av å være i marka foran sikkerheten som er viktig at vi følger nå. Det er synd, sier branninspektør og fungerende informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, til TV 2.

Folgerø Dalen sier han synes det er en skremmende holdning at dagen etter at det har stått om skogbranner i norske medier, går folk ut og tenner bål.

– Jeg vet ikke hva som må til for å ta dette innover seg. Det er fryktelig unødvendig om store skogarealer må stå i brann før folk forstår at det ikke er så lurt. Samfunnet burde ha kommet litt lengre enn som så. Dette er en trend som ikke vil forsvinne, ser det ut til, sier han.

Folgerø Dalen påpeker også at mange er flinke. Han sier at de fleste av det store antallet mennesker som er ute hver eneste dag, overholder rådene og reglene som er gitt.

ADVARER: Branninspektør Sigrud Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat sier at deres utfordring er at det kun kreves én som er uforsiktig for at skogen skal stå i lys lue. Foto: Oslo brann- og redningsetat
ADVARER: Branninspektør Sigrud Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat sier at deres utfordring er at det kun kreves én som er uforsiktig for at skogen skal stå i lys lue. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Stor fare

Meteorologisk institutt melder om lokalt stor gress- og lyngbrannfare i områder der det ikke ligger snø Østafjells.

Også en rekke andre steder i Sør-Norge er skogbrann faren på gult nivå, som betyr at det er fare for brann.

Så langt i april har brannvesenet i hovedstaden rykket ut til fire skogbranner, og løst 47 oppdrag som dreier seg om gressbranner og engangsgriller som tar fyr i søppelkasser og avfallsbeholdere.

Ifølge etaten har de også fått svært mange meldinger daglig fra folk som er bekymret over å se mange bål i marka når de er på tur.

– Vi har ikke tall på hvor mange telefoner det dreier seg om, men omfanget av antall henvendelser til vår 110-sentral og ellers på sosiale medier har skutt i været. Det dreier seg om en kombinasjon av bekymrede turgåere, til de som ønsker informasjon om hva som er lov og ikke, forteller Folgerø Dalen.

38 OPPDRAG: Brannvesenet i Oslo har så langt i april løst 38 oppdrag som dreier seg om engangsgriller som tar fyr i søppelkasser og avfallsbeholdere til gressbranner.
38 OPPDRAG: Brannvesenet i Oslo har så langt i april løst 38 oppdrag som dreier seg om engangsgriller som tar fyr i søppelkasser og avfallsbeholdere til gressbranner. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Han oppfordrer folk som har spørsmål, til å lese på kommunen sine nettsider.

– Vi er ekstra avhengig av at folk utviser aktsomhet framover, slik at vi slipper å få den kjempestore skogbrannen som ligger latent der. At vi ikke har fått en virkelig stor skogbrann ennå handler like gjerne om tilfeldigheter og flaks som at folk overholder regler, sier Folgerø Dalen.

Finnes unntak

Selv om det er et generelt bålforbud nå, finnes det unntak, som at det er lov til å tenne bål på godkjente ildsteder.

Et annet unntak i regelen om bålforbud er om det «opplagt ikke kan starte en brann».

Ifølge brannvesenet i Oslo er det tilsynelatende mange som lener seg på unntaket. Branninspektør Folgerø Dalen mener at det «opplagt» passer fint med bål i Nord-Norge, hvor det fortsatt er mye snø, eller steder som har hatt massivt regnvær en uke.

ADVARER: Justisminister Monica Mæland advarer om den høye skogbrannfaren. Hun sier brannvesenet i landet får stadig henvendelser om brann, og sier mye skyldes uvettig bruk av ild. Her fra Østmarka i Oslo søndag. Foto: Leslie Tangen, TV 2
ADVARER: Justisminister Monica Mæland advarer om den høye skogbrannfaren. Hun sier brannvesenet i landet får stadig henvendelser om brann, og sier mye skyldes uvettig bruk av ild. Her fra Østmarka i Oslo søndag. Foto: Leslie Tangen, TV 2

Primus og andre kokeaparater er også inkludert i bålforbudet. Det er imidlertid mulig å finne steder å benytte seg av det, dersom man tar forholdsregler.

– Skal man bruke primus, må det skje lengst mulig unna vegetasjon og i omgivelser som er mer eller mindre ubrennbart, godt skjermet fra vær og vind og tilgang til vann, slik at man også har mulighet til å kunne slukke raskt hvis det skulle skje noe, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat.

– Uvettig bruk av ild

Justisminister Monica Mæland (H) advarte tirsdag på den daglige koronapressekonferansen om den høye skogbrannfaren.

– Det er i dag skogbrannfare rundt 100 steder over hele landet. Brannvesenet får stadig henvendelser om brann, og mye skyldes dessverre uvettig bruk av ild, sa Mæland.

Tirsdag ettermiddag ble en jente fraktet med luftambulanse til Stavanger Universitetssykehus med brannskader etter en terrengbrann i Kvinesdal.